Extra segítség a fogszabályozás során: Elasztikus gumihúzás

Az elasztikus gumihúzás során latexből készült rugalmas gumigyűrűket/gumikarikákat alkalmazunk, melyek segítik a fogak pozícionálását a fogszabályozás során. A gumigyűrűk segítenek a fogakra gyakorolt erőhatások pontos mértékének és irányának szabályozásában.

Mikor van szükség gumihúzásra a fogszabályozás során?

A fogszabályozást végző orvos csak akkor javasol gumihúzást, ha a páciensnek már van fogszabályozója, és a fogak mozgatásához többlet erőhatásra van szükség. Ezeket a gumigyűrűket rendszerint nem használják más fogászati kezeléseknél.

Íme néhány hasznos tipp:

  • Mindig legyen Önnél tartalék gumigyűrű arra az esetre, ha az egyik elszakadna vagy elveszne!
  • Ha elfogynak a gumik, ne várjon a következő időpontig a pótlással, hanem azonnal menjen be a rendelőbe!
  • Evés vagy fogmosás közben vegye le a gumikat, majd utána tegyen fel újakat!
  • Mosson kezet, mielőtt felrakja vagy kiveszi a gumikat!

Hogyan működik a gumihúzás?

Az apró gumigyűrűk extra erőt fejtenek ki a fogra vagy a fogakra olyan módon, ahogyan a fogszabályozó készülék önmagában nem képes. A fogszabályozó készülék tappancsain (más szóval bracketeken) található apró kampók szolgálnak rögzítési pontként. A gumik elrendezése lehet függőleges vagy átlós, a fogak helyzetétől függően. Felhelyezhetők a felső állkapocsról az alsó állkapocsra vezetve, vagy különböző fogakhoz csatlakoztatva. A fogszabályozó szakorvos gondosan választja ki a csatlakozási pontokat az egyes fogak vagy fogcsoportok kívánt mértékű mozgatása alapján, miközben megakadályozza, hogy más fogak kimozduljanak a megfelelő helyről a fogszabályozás során.

A páciensek felelősek a gumigyűrűk felhelyezéséért és eltávolításáért, azokat a fogszabályozó szakorvos által előírt módon kell viselni. Fontos, hogy ne használjon az előírtnál több gumit, hiszen ez túlzott erőt gyakorolhat a fogakra, amely káros lehet az állcsontokra.

Gyakran ismételt kérdések

Összegyűjtöttük Önnek a leggyakrabban ismételt, gumihúzással kapcsolatos kérdéseket. Amennyiben a listában nem talál választ a kérdésére, lépjen velünk kapcsolatba, hogy kollégáink minél előbb segíthessenek Önnek.

  1. A gumihúzás kényelmetlen, hogy lehet ezt elviselni?

Amikor először kezd el gumigyűrűt viselni, előfordulhat, hogy némi kellemetlenséget tapasztal. Ez normális, és néhány napon belül el fog múlni. Kérjük, hogy rövid időre se vegye le a gumit fájdalomcsillapítás céljából!

Ha a gumikat nem viseli következetesen, késlelteti a kívánt eredmény elérését, és a kellemetlenségek is tovább maradnak jelen. A fájdalom csillapítására használhat recept nélkül kapható fájdalomcsillapítót.

  1. Kettőzhetem a gumigyűrűket, hogy gyorsabb eredményt érjek el?

Ne duplázza meg a gumik számát. Ez nem fogja gyorsabban mozgatni a fogait, sőt rendkívüli kellemetlenséget okozhat, és károsíthatja a fogakat és az állkapcsot. A kezelés minden egyes szakaszát pontosan megterveztük és kifejezetten az Ön igényeire szabtuk, hogy a lehető legjobb eredménnyel távozhasson rendelőnkből. Bízzon fogszabályozó szakorvosában!

  1. Mit tegyek, ha elveszítem a gumikarikákat?

Ha elveszíti a gumikarikákat, azonnal forduljon fogszabályozó orvosához! Ne várjon a következő időpontig! Fontos, hogy következetesen viselje a gumikat, hogy elérje a kívánt eredményt. Már néhány gumiszalag nélküli nap is visszavetheti a fejlődést és meghosszabbíthatja a fogszabályozó kezelést.

Arra is figyelmeztetjük, hogy ideiglenes megoldásként se használjon semmilyen más gumigyűrűt! Ha ezeket nem hagyta jóvá a fogszabályozó szakorvosa, akkor ezeket nem szabad felhelyezni!