A fogszabályozó készüléknek köze lehet a duzzadt vagy gyulladt ínyhez?

Orvosilag felülvizsgálta a Colgate Global Scientific Communications

Ha felnőttként nemrégiben fogszabályozó készüléket kapott, akkor tapasztalhatta, hogy a duzzadt vagy gyulladt íny fájdalmas mellékhatásai lehetnek a kezelésnek. Bár a fogszabályozóval járó duzzanat, gyulladás teljesen normális lehet, honnan tudhatja, hogy ínye a fogszabályozó eltávolítása után vissza fog-e térni a normális állapotba? Tudja meg, hogy mikor adnak okot aggodalomra a kellemetlen panaszok, és hogyan kezelje azokat.

Mi okozza a fogszabályozó készülékkel járó duzzadt ínyt?

A fogak mozgása. Habár a fogszabályozó kezelés során nem mindig szembetűnő a fogak mozgása, a fogszabályozó készülék folyamatos, állandó nyomást gyakorol rájuk. Ez változásokat okoz az állcsontban és az ínyben. Ennek eredményeképpen természetes, hogy fájdalmat érez az ínyében, különösen ha a fogszabályozó szakorvos havonta állítja a fogszabályozót. Ha a duzzadt íny a fogak mozgásával függ össze, az ínye valószínűleg a fogszabályozó eltávolítása után visszaáll a normális állapotba.

Ínybetegség. A fogszabályozó apró réseket hoz létre a fogai körül. Ez megkönnyíti az ételmaradékok beszorulását ezekbe a résekbe, ami baktériumokkal teli lepedéklerakódásokat eredményez. Ha ezeket az étellerakódásokat nem távolítják el rendszeresen, megnő az ínybetegség kialakulásának kockázata. Az ínygyulladás az ínybetegség első szakasza. Ennek hatására az íny kipirosodik, megduzzad, és könnyen vérezhet.

Terhességi ínygyulladás. Nők esetén kialakulhat a terhességi ínygyulladás néven ismert állapot. Ezt a várandósság alatt bekövetkező hormonális változások okozzák. Ha úgy dönt, hogy terhesség alatt kezd bele a fogszabályozó kezelésbe, feltétlenül beszéljen szakorvosával arról, hogyan előzheti meg a terhességi ínygyulladás kialakulását.

Fogínyduzzanat. A duzzadt íny valójában ínymegnagyobbodás, más néven ínyhiperplázia vagy hipertrófia. Ezt az elváltozást az ínyszövetek kóros túlburjánzása okozza. Az Amerikai Szájsebészeti Akadémia (AAOM) megjegyzi, hogy bár általában örökletes vagy gyógyszeres tényezők váltják ki, ez lehet olyan reakció is, amely a fogakon felhalmozódó lepedék hatására következik be. Ez fogszabályozó készülék viselése közben könnyebben kialakulhat.

Hogyan lehet megszabadulni a duzzadt ínytől?

Ha duzzadt íny jeleit észleli, mielőbb forduljon fogszabályozó szakorvosához vagy általános fogorvosához, hogy megfelelő kezelést kaphasson, és megtudja, mi a legjobb otthoni ápolási módszer. Az orvosok általában a gyors enyhülés érdekében sós vízzel való öblögetést javasolnak, tájékoztatást adnak a helyes szájhigiéniáról, és javasolják ennek előtérbe helyezését. Mivel az ételmaradékok nagy valószínűséggel megragadnak a fogszabályozójában, adunk pár tippet, hogyan javíthat szájápolási szokásain:

  • Használjon mindennap fogselymet. Ha a hagyományos fogselyem megakad a fogszabályozó készülékén és elszakad, kipróbálhatja a viaszolt fogselymet vagy használhat fogselyembefűzőt is.
  • Legalább két percig mosson fogat, és ne hagyja abba, amíg nem látja tisztának a fogszabályozóját.
  • Fogmosás után öblögessen tiszta vízzel vagy szájvízzel.

A fogszabályozó készülék viselése okozhat némi kellemetlenséget, de ez teljesen normális. Azonban, ha a tünetek tartósan fennállnak vagy súlyosbodnak, az egyéb problémára is utalhat. Konzultáljon fogszabályozó szakorvosával, hogy a lehető legkevesebb fájdalommal járjon a fogszabályozó kezelés hátralévő része!

Ez a cikk az általános szájegészségügyi témák megértését és megismerését hivatott elősegíteni. Nem helyettesíti a szakmai tanácsadást, diagnózist vagy kezelést. Bármilyen egészségügyi állapottal vagy kezeléssel kapcsolatos kérdéssel mindig forduljon fogorvosához vagy más szakképzett egészségügyi szolgáltatóhoz.