Mint ahogyan az orvostudomány egyéb ágazata, a fogászat is rengeteget fejlődött az utóbbi időben. A fogszabályozás kimondottan nagy lépéseket tesz meg a digitalizáció felé, így a kezeléstervezés egyre komplexebb és gyorsabb folyamattá válik.

Fogszabályzó Centrumunk a legmagasabb szinten felszerelt digitalizált fogszabályozó rendelő a régióban.

Világszínvonalú eszközparkunkban megtalálható:

  • Planmeca Emerald™ S Oral Scanner
  • CS 9600 az OKOS CBCT
  • Planmeca Creo® C5 fogászati 3D nyomtató
  • Panoráma és teleröntgen

A fogszabályozás területén ma már a lehetőségek egész tárháza áll előttünk ahhoz, hogy pácienseink fogsorát esztétikailag és funkcionálisan is javítsuk. A rendelőnkben rendelkezésre álló világszínvonalú eszközpark lehetővé teszi, hogy Szegeden is a legmodernebb fogszabályozó kezelésben részesüljön.

Planmeca Emerald™ S Oral Scanner 

A digitális lenyomatvétel lényege, hogy hagyományos lenyomatanyag helyett intraorális szkennerrel készül a digitális lenyomat.

A fogazat digitalizált, élethű másolata (virtuális modell) azonnal, a páciens szeme láttára megjelenik a monitoron, ráadásul 3D-ben, színesben.

Planmeca Emerald™ S Oral Scanner
Planmeca Creo® C5 fogászati 3D nyomtató

Planmeca Creo® C5 fogászati 3D nyomtató 

A Planmeca Creo® C5 fogászati 3D nyomtató kifejezetten fogászathoz szükséges anyagok, eszközök elkészítéséhez készült, úgy tervezték, hogy ellenálljon a legforgalmasabb fogászati klinikák vagy laboratóriumok napi terhelésének is. A scanner, nyomtató és a hozzájuk tartozó szoftver hármasának segítségével még precízebb és személyre szabottabb fogszabályozó kezelést tudunk biztosítani pácienseink számára. Az orvosilag jóváhagyott és a nyomtatóra optimalizált anyagok minden alkalommal megbízható, kiváló minőségű eredményeket biztosítanak.

CS 9600 az OKOS CBCT

A Cone Beam CT (CBCT) képalkotó eszköz, amivel már háromdimenziós képet tudunk alkotni a fogak állapotáról, a hagyományos vizsgálattal szemben a technológia előnye még, hogy az általa létrehozott felvételek tiszták és torzulásmentesek.

CBCT fogászat
Panoráma és teleröntgen

Panoráma és teleröntgen

A panoráma röntgen 2 dimenziós képet ad az egész fogsorról, az állcsontokról, valamint az orr-és arcüregről. Segítségével láthatóvá válnak a ki nem bújt fogak, a rejtett, szabad szemmel nem látható fogszuvasodások, valamint a régi fogtömések, koronák esetleges illeszkedési problémái.

A teleröntgen a fogszabályozáshoz, illetve az arc- és állcsont sebészethez elengedhetetlen röntgen típus, amely az arc csontszerkezetét és a lágyszöveteket is megmutatja.

A fogszabályozás jövője a digitális tervezésben rejlik

Digitálisan megtervezett kezelésfolyamat, 3D nyomtatásban előállított – fogszabályozó készülék pozicionálást segítő – sablon és tized milliméteres pontosság – ez jellemzi a mai modern fogszabályozást. Az ehhez szükséges csúcstechnológiájú eszközpark a közelmúltig csak egyes nyugat-európai és amerikai rendelőkben volt elérhető, de fél éve már egy szegedi magánrendelőben is használják azt. Ennek tapasztalatairól kérdeztük a tulajdonos Dr. Kocsis András fogszabályozó szakorvost.

A fogorvostudomány az egészségügy egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata. A legmodernebb technológiák ráadásul már nem csak Amerikában és Nyugat-Európában elérhetők, hanem hazánk is szorosan lépést tart a modernizációval, így a legszínvonalasabb rendelőkben gyakorlatilag ugyanazok az eljárások megtalálhatók, mint a fejlett országokban.

A fogszabályozás olyan speciális terület, mely szintén rohamos lépésekben fejlődik és mostanra szinte teljes egészében számítógéppel tervezetté vált. Ennek köszönhetően sokkal pontosabb és gyorsabb kezeléseket lehet kidolgozni, az emberi hibák száma pedig minimálisra csökkenthető. A legmodernebb eljárások és módszerek azonban még csak most kezdenek el begyűrűzni hazánkba, így a csúcstechnológiájú megoldások mindössze néhány rendelőben elérhetőek. Ezek egyike a Dr. Kocsis András Fogszabályzó Centrum, ahol bepillanthattunk abba, hogyan is készül a jövő fogszabályozója.

A technológia alapja a 3D-tervezés. Ehhez a szegedi rendelőben teljes koponya CT-t, arcszkennelést és digitális lenyomatmintát is tudnak készíteni a CBCT készülék és a szájszkenner alkalmazásával. Ennek előnye a hagyományos leletfelvételen alapuló diagnosztikai vizsgálatokhoz képest, hogy a háromdimenziós felvételek segítségével tized milliméteres pontossággal meg tudják tervezni a fogszabályozó kezelést. A fogazat digitális modelljén történő virtuális fogmozgatással pedig már előre látható, hogyan fog kinézni a páciens fogsora a kezelés végén, s pontosan hogyan kell kivitelezni a beavatkozást a tökéletes eredmény eléréséhez.

Bár sokan azt gondolják, hogy a fogszabályozás csupán a fogsor esztétikus sorba rendezését célozza, valójában ennél sokkal többről van szó – magyarázta Dr. Kocsis András. – Az elsődleges cél mindig a rágófunkció tökéletesítése, tehát hogy a fogak megfelelően érintkezzenek és minden fog részt vehessen a rágásban. A számítógéppel megtervezett beavatkozások mindegyikénél az esztétikai mellett funkcionális szempontból is tökéletes fogsor a kívánt végeredmény. A program ezen szempontoknak megfelelően számolja ki, milyen fogmozgatásokra lesz szükség. A legmodernebb technológiáknak köszönhetően ezt követően a program azt is megmutatja, hogy a kiinduló állapotban milyen állásban és pontosan hova kell az egyes fogakra a bracketteket felragasztani, hogy azokban aztán már csak a drótot kelljen időről időre cserélni és a kezelés végére kialakuljon az ideális fogsor. Ez sokkal pontosabb kivitelezést tesz lehetővé, mint amikor a kezelőorvos szemmérték alapján állítja be a bracketteket, illetve a kezelés alatt az ívek hajlításával módosítja a fogak mozgatásának irányát – tette hozzá a szakorvos.

Hogy a monitoron pontosan megtervezett fogszabályozás a valóságba is átültethető legyen, ahhoz ma már elégséges egy 3D nyomtató, mellyel a páciens számára teljes mértékben egyénre szabott, átlátszó sínt készítenek, benne a ragasztóval ellátott, digitálisan előre bepozicionált bracketekkel. Ezt követően a ragasztási sablont már csak fel kell helyezni a páciens fogaira, a sínt lehúzva pedig a fogszabályozó készülék apró tartóelemei a kívánt helyen és állásban rögzülnek is a megfelelő helyen.

Ez a személyre szabott, modern fogszabályozási technológia egy másfél éves kezelést 2-3 hónappal tud lerövidíteni, és a páciensnek kevesebb alkalommal kell kontrollra járnia. Ugyanakkor az orvosnak is sok időt spórol, hiszen a pontosan megtervezett és előkészített fogszabályozó felragasztását így már egy dentálhigiénikus is el tudja végezni. – Természetesen a diagnosztika és a tervezés továbbra is a szakorvos feladata és a fogszabályozó készülék véglegesítése, azaz a drótok bekötése is. Azzal azonban, hogy nem kell egyesével, kézzel felragasztgatni a bracketteket, lehetősége nyílik több páciens ellátására az adott rendelési idő alatt – beszélt a technológia előnyeiről Dr. Kocsis András. Szegedi rendelőjében ő fél éve alkalmazza ezt a módszert, az eddigi tapasztalatai pedig meggyőzőek. – Sokkal pontosabb lett a készülékek pozícionálása és kevesebb a leesett brackett is. A páciensek pedig könnyen elfogadták, hogy a fogszabályozót nem feltétlenül szakorvos helyezi fel, hanem egy dentálhigiénikus kolléganő – mondta.

 A szemlélet, mely szerint a kezelőorvos mellett egyes szakmai részfeladatokat a rendelőben dolgozó, szakértelemmel rendelkező dentálhigiénikusok is elvégezhetnek, Németországban és Amerikában már évek óta a mindennapi gyakorlat része – ott egy fogorvos több dentálhigiénikussal dolgozik együtt és egy időben több széken történik a páciensek ellátása. Ezt honosította meg a technológia segítségével Szegeden Dr. Kocsis András is, úttörő szerepet vállalva ezzel a hazai fogszabályozásban. A jövő minden kétséget kizáróan ez, így vélhetően a szakorvosok közül egyre többen választják majd a digitális technológiákkal kiegészített tervezést és kivitelezést, hogy pácienseik a lehető legpontosabb és legmodernebb kezelésben részesülhessenek.