A jövő fogszabályozása a technológiai innovációkban rejlik. A digitalizált, számítógéppel támogatott kezeléstervezés jóval pontosabb kivitelezést és a szakorvos kezelőszék mellett töltött idejének lerövidülését teszi lehetővé, mely nem csak a páciensnek, de a szakorvosoknak is előnyt jelent. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy a szegedi Dr. Kocsis András Fogszabályozó Centrumban milyen eredményekkel alkalmazzák a ma a világon elérhető egyik legmodernebb eszközparkot és ezek milyen hasznot jelentenek a kezelések során.

A fogorvoslás az egyik legdinamikusabban fejlődő egészségügyi ágazat. A technika rohamléptékben változik, melynek köszönhetően a beavatkozások gyorsabbá, pontosabbá és tervezhetőbbé váltak. Ez egyaránt jó a pácienseknek és az orvosoknak, hiszen időt, energiát lehet vele spórolni, a hibák lehetősége pedig jelentősen csökkent.

A szegedi Dr. Kocsis András Fogszabályzó Centrumban mindig törekedtünk arra, hogy lépést tartsunk a trendekkel: munkatársaink kompetenciáit folyamatosan fejlesztjük külföldi és hazai továbbképzéseken, igyekszünk elsajátítani a legmodernebb amerikai és Nyugat-európai eljárásokat, és természetesen eszközparkunkat is időről időre bővítjük az ezekhez szükséges technikai eszközökkel. Az alábbiakban szeretnénk bemutatni, jelenleg milyen technológiával zajlik rendelőnkben a fogszabályozás, illetve a bonyolult arc-állcsontsebészeti műtétek előkészítése.

A technológia alapja a 3D-tervezés. Ehhez rendelőnkben teljes koponya CT-t, arcszkennelést és digitális lenyomatmintát is tudunk készíteni. Ennek előnye a hagyományos leletfelvételen alapuló diagnosztikai vizsgálatokhoz képest, hogy a háromdimenziós felvételek segítségével tized milliméteres pontossággal meg tudjuk tervezni a fogszabályozó kezelést. A fogazat digitális modelljén történő virtuális fogmozgatással pedig már előre látható, miként fog kinézni a páciens fogsora a kezelés végén, s pontosan hogyan kell kivitelezni a beavatkozást a tökéletes eredmény eléréséhez.

A digitális lenyomatfelvétel sokkal kényelmesebb, mint a hagyományos módszerek, ezért a Dr. Kocsis András Fogszabályzó Centrumban már évek óta nem mintavevő masszába haraptatjuk a pácienst. Rendelőnkben jelenleg a Planmeca Emerald S 3D orálszkennert használjuk erre a célra, mely csúcsminőségű intraorális szkennelési sebességet kínál: néhány perc alatt átvizsgálja a teljes ívet. A páratlan valósághűséggel és pontossággal szkennelt fogsor képével nagyon egyszerű dolgozni, ráadásul a képek könnyen megoszthatók, importálhatók és exportálhatók.

A digitalizált fogsornak köszönhetően ma már a páciens jelenléte nélkül, előre eltervezhető a teljes fogszabályozási eljárás. Szakorvosaink számítógép előtt ülve tudják kialakítani az esztétikai és funkcionális szempontból is tökéletes fogsort. Annak kiszámítására, milyen fogmozgatásokra lesz szükség, speciális program áll rendelkezésre, melyet azonban bizonyos mértékig felülírhatnak. A szimuláció azt is megmutatja, hogy a kiinduló állapotban milyen állásban és pontosan hova kell az egyes fogakra a bracketteket felragasztani. Ez sokkal pontosabb kivitelezést tesz lehetővé, mint amikor a kezelőorvos szemmérték alapján állítja be a bracketteket, illetve a kezelés alatt az ívek hajlításával módosítja a fogak mozgatásának irányát.

A Dr. Kocsis András Fogszabályzó Centrumban a digitálisan megtervezett kezelést nem csupán egy látványtervként használjuk: a folyamatot a kifejezetten a fogorvosi rendelők számára kifejlesztett Planmeca Creo C5 3D nyomtató segítségével a valóságba is átültetjük. A berendezéssel egyszerűen és gyorsan, helyben tudjuk előállítani azt a teljes mértékben egyénre szabott, átlátszó sínt, melybe bele lehet helyezni a már digitálisan előre pozicionált bracketeket. Ezt követően a ragasztási sablont utána már csak fel kell helyezni a páciens fogaira, a sínt lehúzva pedig a fogszabályozó készülék apró tartóelemei a kívánt helyen és állásban rögzülnek is a megfelelő helyen. Az ezzel az eljárással megtervezett és előkészített fogszabályozó felragasztását egy jól képzett dentálhigiénikus is ugyanolyan pontossággal el tudja végezni, mint egy fogszakorvos.

– Természetesen a diagnosztika és a tervezés továbbra is a szakorvos feladata és a fogszabályozó készülék véglegesítése, azaz a drótok bekötése is. Azzal azonban, hogy nem kell egyesével, kézzel felragasztgatni a bracketteket, lehetősége nyílik több páciens ellátására az adott rendelési idő alatt – beszélt a technológia előnyeiről Dr. Kocsis András. Szegedi rendelőjében ő fél éve alkalmazza ezt a módszert, az eddigi tapasztalatai pedig meggyőzőek. – Sokkal pontosabb lett a készülékek pozícionálása és kevesebb a leesett brackett is. A páciensek pedig könnyen elfogadták, hogy a fogszabályozót nem feltétlenül szakorvos helyezi fel, hanem egy kedves dentálhigiénikus  – mondta.

Bonyolultabb fogszabályozási eltérések esetén szükség lehet a teljes arc szkennelésére is. Erre a célra rendelőnkben a Carestream CS 9600 CBCT szkennert használjuk, mely jelenleg az egyik legmodernebb készülék. Ennek köszönhetően kiváló felvétel készíthető a teljes arcról, mely kombinálva az intraorális szkenner képeivel tökéletes alapul szolgál az állcsontsebészeti műtétek 3D tervezéséhez is.

A technológia tehát nagyban tudja segíteni a fogszabályozó szakorvosok munkáját, és amint a 3D nyomtatással kiegészült digitálisan megtervezett kezelésekből látszik, a szakorvosok betegszék mellett töltött munkaidejét is jelentősen lerövidítheti. A szemlélet, mely szerint a kezelőorvos mellett egyes szakmai részfeladatokat a rendelőben dolgozó, szakértelemmel rendelkező dentálhigiénikusok végeznek, Németországban és Amerikában már évek óta a mindennapi gyakorlat része. Ott egy fogorvos több dentálhigiénikussal dolgozik egy rendelőben és egy időben több széken történik a páciensek ellátása. Ezt honosította meg a technológia segítségével Szegeden Dr. Kocsis András is, úttörő szerepet vállalva ezzel a hazai fogszabályozásban. A jövő minden kétséget kizáróan ez, így vélhetően a szakorvosok közül egyre többen választják majd a digitális technológiákkal kiegészített tervezést és kivitelezést, hogy pácienseik a lehető legpontosabb és legmodernebb kezelésben részesülhessenek.