Mi az az intermaxilláris gumihúzás?

Az elasztikus gumihúzás során latexből készült rugalmas gumigyűrűket/gumikarikákat alkalmazunk, melyek segítik a fogak pozícionálását a fogszabályozás során. A gumigyűrűk segítenek a fogakra gyakorolt erőhatások pontos mértékének és irányának szabályozásában.

A fogszabályozó készüléket összekapcsoljuk különböző méretű és erősségű gumigyűrűkkel.

Mikor alkalmazzuk ezt az eljárást?

Szinte kivétel nélkül az összes rögzített készülékes fogszabályozó kezelés esetén alkalmazzuk ezt az eljárást. A segítségével bizonyos esetekben elkerülhető a foghúzás és a műtét, például keresztharapásnál, bulldog harapásnál, nagy fokú torlódásoknál, nyitott- és mélyharapásnál.

Alkalmazzuk továbbá más típusú fogszabályozó készülékkel is, ún. állcsont-ortopédiai kezelések esetén, jellemzően serdülő korban, amikor például egy alulfejlett állcsont növekedését igyekszünk serkenteni, vagy éppen egy túlfejlett állcsont növekedési ütemét igyekszünk lassítani. Ezt rendszerint kivehető fogszabályozóval végezzük.

Hogyan működik?

A fogszabályozó készülék egyes bracketjei kampóval vannak ellátva, hogy gumigyűrűket lehessen akasztani rájuk. Ezek a gumigyűrűk meghatározott erő leadására képes eszközök, segítségükkel az alsó és a felső fogsor közt fejthető ki erőhatás. Legtöbbször az oldalsó fogak területén használjuk azokat. A gumihúzás iránya, a bevont fogak száma és pozíciója lényeges tényező, ezért a gumikat mindig a kezelőorvos utasításai szerint kell viselni.

Fogszabályozó készülék egyes bracketjei kampóval vannak ellátva.

Hány órát kell viselni a gumikat és milyen gyakran kell cserélni azokat?

A hordási idő leggyakrabban napi 24 óra. Kizárólag étkezéskor és fogmosáskor megengedett a levételük. A szájban lévő szövetek (pl. csontszövet) átépülését sok esetben csak állandó behatással tudjuk elérni, így ha a páciens a hordási időt folyton megszakítja a gumik rendszeres levételével, a széttagolt hordási időszakok nem adódnak össze, és lényegében semmilyen eredményt nem érünk el. A hordási idő pontos betartása tehát elengedhetetlen! Étkezés és fogmosás után célszerű minél előbb visszahelyezni őket. A gumigyűrűket naponta kell cserélni, mert az anyagfáradás miatt csökken az általuk kifejtett erőhatás. Ha fogyóban vannak a gumik, akkor a fogszabályozó kezelés részeként ezeket díjmentesen pótoljuk. Kérjük, jelezze azt időben!

Milyen következményekkel jár, ha valaki elhanyagolja az intermaxilláris gumik hordását?

Kijelenthető, hogy önmagában a fogszabályozóval a gumik alkalmazása nélkül képtelenség megfelelően beállítani a harapást. Igaz ugyan, hogy enélkül is sorba lehet rendezni a fogakat, de azzal pusztán esztétikai javulást lehet elérni, funkcionálisat nem. A fogazat legfőbb funkciója a rágás. Ha ez a funkció sérül, az esztétikai eredmény sem lehet tartós, ugyanis a megfelelő harapás hiányában, a rossz fogsor érintkezés miatt egyes fogakat aránytalan mértékű terhelés érhet a rágás során, ami miatt azok idő előtt elkophatnak vagy – rosszabb esetben – el is veszíthetjük azokat.

A gumik alkalmazása nélkül képtelenség megfelelően beállítani a harapást.

Fájdalmas a gumi viselete?

Fájdalomtól nem kell tartani, inkább kellemetlenségként lehetne jellemezni a kezdeti hozzászokást. A fogszabályozó készülék megszokásához hasonlóan ez az időszak is általában csupán néhány napig tart. A kezdeti szakaszban lágy gumikat alkalmazunk, s a kezelés során a fokozatosság elvét betartva térünk át az egyre erősebb gumik használatára, így a szervezetnek van ideje hozzászokni a változáshoz.