A fogszabályozás általában két indok miatt válhat szükségessé: esztétikai okok vezérlik a pácienst vagy egészségügyi problémák miatt javasolt a kezelés elkezdése, ám – a páciens fogazatától függően – a kezelés igen összetett folyamat is lehet.

A felnőttkorban elkezdett fogszabályozás egyrészt egyszerűbb, mert ilyenkor már kialakult a fogazat végleges állapota és már csak kis mértékben kell számolnunk fogazati változásokkal. Másrészt azonban nehezebb is, mert ekkorra kialakulhatnak olyan fogazati problémák, amelyek komolyabb fogászati beavatkozást igényelnek, továbbá a szövetek reakciókészsége ekkor már lassabb és a kor előrehaladtával fokozatosan csökken, de nem szűnik meg.

Torlódott fogazat esetében a fogak alapos tisztítása jóval nehezebb vagy alig lehetséges, így a nehezen elérhető területeken lepedék rakódhat le, az ebben lévő baktériumok ínygyulladáshoz, majd csont felszívódáshoz vezethetnek, azaz fogágybetegség alakulhat ki. Súlyos esetben a fogak mozgathatóvá válnak, rés keletkezhet közöttük és legyezőszerűen akár kifelé is mozdulhatnak. Ekkor megoldást jelenthet a fogágy és fogszabályozás együttes kezelése.

Speciális felnőttkori kezelések

Elvesztett fogak esetében a szomszédos fogak bedőlnek, a szemközti fogak pedig kinőnek a helyükről, így a rágófunkció helyreállítása érdekében mihamarabb javasolt őket pótolni. A fogpótlások elkészítése előtt azonban a fogakat vissza kell állítani a megfelelő helyzetbe, mely csak fogszabályozással sikerülhet.

Centrumunkban speciális felnőttkori kezelésekkel is foglalkozunk:

Speciális felnőttkori fogszabályozó kezelések