Az elmúlt néhány évben a fehér fogsor iránti igény egyre szélesebb körben terjedt el férfiak és nők körében egyaránt. A fogfehérítés ezért manapság rendkívül közkedvelt eljárás, hiszen mindenki hófehér, csillogó mosolyt szeretne – olyat, amilyet a filmekben lát. A kívánt állapot eléréséhez mindenképpen javasoljuk fogorvosi segítség igénybevételét. Lássuk, milyen fogorvosi eljárások állnak rendelkezésre a szép mosoly eléréséhez!

Rendelőnkben a fogak ellenőrzése, a szuvas fogak ellátása és a fogkő eltávolítása után felmérjük, hogy milyen jellegű az elszíneződés és mi okozhatja azt. A kávé, a tea, a dohány, a vörösbor vagy a vas- és nitrát tartalmú gyógyszerek által okozott felszínes elszíneződés könnyedén és gyorsan eltávolítható polírpasztával vagy porszóró berendezés segítségével. A belső elszíneződések eltávolítására olyan anyagokat használunk, amelyek oxidációs folyamattal elszíntelenítik a fogban lévő pigmenteket anélkül, hogy a fogzománcot károsítanánk.  A fogfehérítő rendszerek hatóanyaga karbamid-peroxid, vagy hidrogen-peroxid. Ezekből a speciális gél formában forgalomba kerülő készítményekből a hatóanyag aktiválódását követően felszabaduló oxigén az, ami oxidálja a fogakban megkötött festékanyagokat, így fehérítve azokat. Az oxidációs folyamat sem a zománc, sem a dentin szerkezetében nem idéz elő semmiféle változást. A fogorvos fogfehérítő géllel vonja be a fogakat, majd a felvitt anyagot hő vagy fény segítségével aktiválja. Az elszíneződés mértékétől függően ez az eljárás 1-2 órát vesz igénybe.

A fogorvosi rendelő és az otthoni fehérítő módszerek közötti átmenet, mikor a fogorvos lenyomatot vesz a páciens fogairól, majd fogtechnikus segítségével egy vékony fóliasín készül, ami megfelelően illeszkedik a fogsorra. A fehérítő anyaggal megtöltött, speciálisan kialakított puha műanyagból készült, körülbelül 0,5 mm vastagságú sínt 3-8 éjszakán át kell viselni, az elérni kívánt eredménytől függően.

Tudományos tanulmányok minden kétséget kizáróan alátámasztják, hogy a fogorvosi ellenőrzés mellett végzett, szakszerű fogfehérítés teljesen biztonságos és nem károsítja a fogakat, illetve a fogínyt. A kezelés után a fognyakak átmenetileg érzékenyebbé válnak, de ez a hatás rövid idő elteltével megszűnik. Ez elsősorban azokat a pácienseket érinti, akiknek fogínye visszahúzódott illetve ezek foggyökerei szabadon vannak.

Gyakran ismétlődő kérdések

  • Káros-e a fogfehérítés?

    A fogorvosi ellenőrzés mellett végzett fogfehérítés egyáltalán nem káros, ezt tudományos kísérletek igazolták. Azonban a kezelés után a fognyakak érzékenyebbé válhatnak, de ez rövid időn belül elmúlik.

  • Fogszabályzó eltávolítása után mennyi idővel lehet fehéríteni a fogakat?

    A fogszabályozó készülék levétele után 3-4 hónapot szoktunk várni annak érdekében, hogy a fogzománc a fehérítő anyag hatására egyenletesen tudja megváltoztatni a színét a kívánt módon. A kezelést egy alapos vizsgálat előzi meg és amennyiben minden rendben van, akkor javasoljuk a fogfeherítést.

Hasznos információk

  • Elsősegélynyújtás

    Fogszabályozó kezelés alatt ritkán szokott előfordulni olyan probléma, mely azonnali beavatkozást igényel. Azonban, ha bármit észlel, keresse fel ügyfélszolgálatunkat, és mi azt a lehető leggyorsabban orvosoljuk. Ha hosszabb ideig fennáll a sérülés, az veszélyeztetheti a kezelés kimenetelét.

Érdekességek

  • NASA találmány a fogszabályozóban

    Az egyes fogszabályozóknál használt drótban olyan nikkel-titánium található, melyet a NASA fejlesztett ki, és speciális alakmegőrző tulajdonsággal rendelkezik, mely testhő vagy nyomás hatására aktivizálódik.

  • Már a maják is használtak fogékszert

    2500 évvel ezelőtt a Maja civilizációnak komoly ismeretei voltak a fogakról. Fogaikat ugyanis előszeretettel díszítették ékszerekkel, melyhez kezdetleges fúrót használtak. Sőt, fogaikat sokszor speciális alakúra faragták, hogy minél érdekesebb legyen… A kutatók szerint a maják nagyon jól ismerhették a fogakat, hiszen képesek voltak úgy faragni azokat, és úgy beilleszteni az ékszert, hogy felépítésükben nem esett kár.

  • Az egyiptomiak furcsa módszere a fogak között rés ellen

    Már az ókorban is voltak kísérletek a fogak közötti rések megszűntetésére és a tökéletes mosoly kialakítására. Ásatások során fedezték fel, hogy az egyiptomiak a fogakat egy vékony, állati belekből készített zsineggel húzták össze, így próbálták megszűntetni a köztes hézagokat. Hiába, egy a szép mosoly már akkor nagy jelentőséggel bírt.