Dr. Kocsis András interjú

1. Mikor kezdett el fogszabályozással foglalkozni?

Az egyetem elvégzése után klinikai orvosként dolgoztam, majd később tanársegédként, végül egyetemi adjunktusként egészen 2010-ig. Ez az időszak nagyon fontos volt számomra, hiszen rengeteg tanulással- és tanítással töltött idő volt a folyamatos betegellátás mellett munkám nagy része. A hallgatói előadások mellett hazai és nemzetközi kongresszusokon ismertettük az eredményeinket. Vallom, hogy tanulva tanítani! Hisz a naprakész információk birtokában tudjuk átadni a tudásunkat a jövő szakorvosainak, és nem utolsósorban ez biztosítja a magas szintű betegellátást is. Bár már kizárólag magánpraxisban dolgozom, továbbra is fontosnak tartom, hogy folyamatosan fejlődjek és tanuljak, ehhez pedig neves szakfolyóiratok, naprakész szakkönyvek állnak a rendelkezésemre. Természetesen a hazai és külföldi kongresszusok látogatása sem maradhat el.

2. A fogszabályozásnak mely területei érdeklik leginkább?

Minden fogszabályozó kezelés egyedi, ezért a megközelítésük sem egyforma. Az esetek túlnyomó része önálló fogszabályozó kezelés, azaz csak fogszabályozás, és önállóan kezelhető. Mindig azok az esetek jelentenek nagyobb kihívást, amikor egy páciens problémáinak megoldásához több fogászati társszakma együttműködése szükséges, mint például a sebészettel kombinált kezelések, vagy az implantációs orthodoncia.

3. Milyen problémákhoz vezethet a rendezetlen fogsor?

A rendezetlen fogsor nem csak esztétikailag okozhat problémát, hanem funkcionálisan is. A fogszabályozás célja, hogy esztétikailag és funkcionálisan is rendezzük az egész rágóapparátust. Fontos tudni, hogy a rendezetlen fogsor az arc esztétikáját is befolyásolja, de a fogszabályozással kedvezően változhat az arcprofil, és a mosoly egyaránt. A torlódott fogazat olyan problémákat is okozhat, mint például a fogínygyulladás, fogszuvasodás, hiszen a fogközöket nehezebb ilyenkor tisztítani, de a szabálytalan harapás is gondot jelenthet.

4. Felnőttkorban is lehet eredményes a fogszabályozás?

Sokan tévesen úgy gondolják, hogy a fogszabályozást csak gyermekkorban, valamint kamaszkorban lehet elvégezni. Az igazság az, hogy felnőtteknek is érdemes belevágni a fogszabályozó kezelésbe! Idősebb korban is nagyon szép eredményeket lehet elérni. Csupán annyi “hátránya” lehet annak, ha valaki később vág bele a kezelésbe, hogy kicsit lassabban érhető el a tökéletes végeredmény. Ugyanakkor ez senkit ne tántorítson el a fogszabályozástól, hiszen nem csak esztétikusabb fogsort nyerünk a kezeléssel, hanem egészségesebbet is!

5. Milyen fogszabályozó készülékeket lehet igénybe venni a Dr. Kocsis András Fogszabályozó Centrumban?

Fontosnak tartom kiemelni, hogy mi nem fogszabályozó készülékekkel kereskedünk, hanem komplex megoldást nyújtunk pácienseinknek. Természetesen nálunk is elérhetőek a legmodernebb fogszabályozók, azonban nem szabad a készülékek felől megközelíteni a fogszabályozást. A legfontosabb mindig az, hogy mit szeretnénk elérni a fogszabályozással, ezért az első mindig a pontos diagnózis, valamint a kezelési terv kidolgozása, és csak ezután választjuk ki a pácienssel közösen a megfelelő fogszabályozó készüléket. Mivel minden eset egyedi, ezért a legfontosabb, hogy a páciens elképzeléseihez illeszkedő készüléket válasszunk, mely segít elérni a kitűzött célt.

6. Sokan vannak, akik elsősorban esztétikai változást szeretnének?

Igen, de az én véleményem az, hogy az esztétikai szempontokat sosem szabad a funkcionalitás elé helyezni. Ha csak az esztétikai szempontokat és a minél gyorsabb eredmény elérését vesszük figyelembe, akkor annak később negatív következményei lennének. Ezért Fogszabályzó Centrumunkban mindig funkcionálisan és esztétikailag is a legjobb eredményre törekszünk.

7. Láthatatlan fogszabályozót is lehet a Dr. Kocsis András Fogszabályzó Centrumban választani?

Szegedi rendelőnkben elérhetőek a modern láthatatlan készülékek is. Ezek a fogazat belső oldalára kerülnek fel, így egyáltalán nem látszódnak. Akiknek munkájukból adódóan fontos az esztétikum, azoknak ajánlott leginkább ilyen készüléket hordani, de bárkinek jó választás lehet, aki nem szeretne feltűnő fogszabályozót. Az Incognito(R) 3M Unitek készülékek teljesen személyre szabva, és a legkorszerűbb komputervezérelt technológiával készülnek speciáis aranyötvözetekből. Éppen ezért áruk ismagasabb, mint a hagyományos készülékeké, hiszen magasabbak a laboratóriumi költségek is.

8. Milyen szolgáltatásokat nyújtanak még a fogszabályozáson kívül?

A fogszabályozás mellett megtalálható nálunk a logopédia is, mely nagyszerűen kiegészíti a fogszabályozást. Laikusok számára a logopédia sokszor csak a beszédterápiát jelenti, de valójában jóval többről van szó. A fogszabályozás ugyanis sok esetben csak az arcizom és a nyelv erősítésével, valamint a megfelelő légzés és beszédtechnikával válhat igazán eredményessé. Ezenkívül rendelőnkben a társszakmák is képviselik magukat, tehát lehetőség van sebészettel kombinált fogszabályozó kezelésre, szájsebészeti beavatkozásokra, fogászati implantációra, állkapocsízületi kezelésekre, és esztétikai fogászati beavatkozásokra is. De olyan kiegészítő fogászati szolgáltatásokat is nyújtunk, mint például a fogkőeltávolítás, vagy a fogfehérítés. Ezek a területek mind kiegészíthetik a fogszabályozást, éppen ezért ha szükséges, egy-egy kezelésről a társszakmák szakértőivel is helyben tudunk konzultálni. Természetesen, ha igény van rá, akkor a páciens saját kezelőorvosával is együttműködünk, és csak azokat a részfeladatokat látjuk el, amelyre megkérnek bennünket. Szerencsére nagyon sok kollegával alakítottunk ki kiváló munkakapcsolatot.

9. Milyen a Fogszabályzó Centrum technikai felszereltsége?

Az összes fontos diagnosztikai eszköz elérhető nálunk, ami a fogszabályozáshoz szükséges, így a páciensnek nem kell máshová mennie, ezért a kezelés gyorsabb és kényelmesebb. A panorámaröntgen és a teleröntgen mellett egyedülálló 3 dimenziós lenyomatvételi technika is a rendelkezésünkre áll, amivel a lenyomatvételi folyamat is egyszerűbbé válik. Fogtechnikai laborunkban a hagyományos fogszabályozási technológia mellett a legmodernebb digitális technológia is megtalálható, mellyel virtuálisan is meg tudjuk tervezni a fogszabályozó készülékeket. Emellett több speciális fogszabályozó és mosolytervező-esztétikai szoftverrel tudjuk elemezni és tervezni a pácienseink rendellenességeit, melyeken keresztül lehetőség van arra is, hogy megmutassuk milyen lesz a várható eredmény.