Pszichológiai szolgáltatás a Dr. Kocsis András Fogszabályzó Centrumban

A változás mindig belülről is fakad!

Munkánk során az egészséges, rendezett fogazat, a hibamentes működés és az egészséges rágófunkciók kialakítása a legfőbb célunk az Ön természetes mosolyáért!

Kezeléseink során az Ön egészségét, életminőségének javítását tűzzük ki célul és tudjuk, hogy ebben fontos szerepet játszik az Ön elégedettsége és testi-lelki jólléte. Hisszük, hogy a pozitív változások, amelyeket a kezelések során megél, nem csak a külsőjére, hanem a lelkére is hatással vannak. Így a minél sikeresebb és hatékonyabb kezelés érdekében bátran ajánljuk pszichológiai konzultációnk igénybevételét.

A Dr. Kocsis András Fogszabályzó Centrumban lehetősége van arra, hogy a fogszabályozó illetve, műtéti kezelése mellett (vagy attól teljesen függetlenül) célzott pszichológiai segítséget is kapjon, teljesen egyénre szabva. Ebben Wittmann Victoria okleveles pszichológus, autogén-tréning relaxációs terapeuta nyújt segítséget, aki az önismeret fejlesztésén kívül, krízis- és traumafeldolgozással, szomatikus és pszichoszomatikus betegségek (kardiovaszkuláris betegségek, gyomor és -bélrendszer betegségei, táplálkozási zavarok, légzőrendszer betegségei, nőgyógyászati betegségek, autoimmun betegségek, allergiák) szupportív terápiájával és életminőség fejlesztéssel foglalkozik.

Szegedi pszichológiai konzultációs lehetőség:

Ajánljuk mindazoknak, akik fogszabályozó illetve műtéti kezelésük alatt úgy érzik, hogy testi-lelki jóllétük érdekében segítségül szolgálhat a pszichés támogatás. Továbbá a fogszabályozó kezelésektől függetlenül, az egészséggel kapcsolatos problémáknál is igyekszünk minél teljesebb körű pszichológiai ellátást biztosítani. Úgy véljük, hogy mindenkinek az életében előfordulhatnak nehezebb élethelyzetek, kihívások, feladatok, amelyekkel egyedül megbirkózni sokkal nehezebb, mint szakemberek segítségével. Habár hazánkban sajnos mind a mai napig előfordulhatnak ambivalens vélemények a „pszichológushoz járással” kapcsolatban, fontos megértenünk, hogy a lelki segítség igénybevétele sokkal inkább a bátorságról szól, mint a szégyenről. Hiszen mindannyiunk célja és érdeke a fejlődés, hogy jól érezze magát a bőrében, boldog legyen és boldoguljon.

Fontos tudnunk, hogy a hatékony segítség nem mindig egyetlen személytől vagy egyetlen helyről, intézménytől érkezhet. Előfordulhat, hogy egy probléma telje körű, komplex kezelésére más opciók a legideálisabbak. Viszont segíthetünk a lehetségesen bejárható utak felkutatásában, ezen egymást követő állomások sorrendjének eldöntésében, a prioritások felállításában. Meglevő tapasztalatokkal, a különböző szolgáltatások, szolgáltatók ismeretével támogatást tudunk nyújtani.

Pszichológiai szolgáltatás a Dr. Kocsis András Fogszabályzó Centrumban

Miben segít a pszichológiai konzultáció?

Széleskörű pszichológiai ellátás fiatalok és felnőttek számára Szegeden.

 • Pszichológiai állapotfelmérés
 • Önismeret és önértékelés fejlesztése
 • Döntéshozatal elősegítése, személyes motivációk tisztázása
 • Hatékony stresszkezelés
 • Megváltozott testkép elfogadásának az elősegítése
 • Pozitív énkép kialakítása
 • Személyiségfejlesztés
 • Életvezetési tanácsadás
 • Krízis- és traumafeldolgozás
 • Műtét előtti felkészítés, hogy testileg és lelkileg is felkészülten, minden Ön számára fontos információ birtokában tudjon szembenézni a műtéttel
 • A műtét utáni minél gördülékenyebb, problémamentes és gyors gyógyulás elősegítése

Főbb pszichológiai szolgáltatásaink

 • Konzultációs lehetőség, szupportív terápia
 • Életvezetési tanácsadás
 • Egészségfejlesztés
 • Életminőség fejlesztés
 • Stresszkezelés
 • Krízis- és trauma feldolgozás
 • Műtét előtti pszichés felkészítés
 • Szomatikus és pszichoszomatikus betegségek
 • Rehabilitációs folyamatok támogatása
 • Krónikus betegségek szupportív terápiája

Az egészségpszichológiáról bővebben

Az egészségpszichológia a pszichológián belüli egyre népszerűbb szakterület, amely a pszichológia eredményeit az egészségvédelem, betegmegelőzés, egészségügyi problémák kezelésére alkalmazza. Az egészségpszichológia alapjait a stressz, az életmód, a magatartás, a személyiség, a társas támogatás és az egészség közötti összefüggések képzik és a saját sorsát aktívan alakítani képes és szociális környezetét megérteni szándékozó ember egészséges életmódra való törekvésével kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Az egészséges lelki működések fenntartásával és fejlesztésével foglalkozik: azzal a képességgel, amely a testi betegség esetén is lehetővé teszi a pszichológiai stabilitás megőrzését.

Példák az egészségpszichológia alkalmazási területeire:

 • különböző betegségek, sérülések vagy fogyatékosság-formák pszichológiai hatása (szívinfarktus utáni depresszió, krónikus betegségek és a haláleset családra gyakorolt hatásai, amputáció, műtét vagy égési sérülés során megjelenő testkép problémák)
 • megterhelő kezelésekre adott pszichofiziológiai reakciók (szívkatéterezés, sebkötözés, műtét után megjelenő fájdalom)
 •  kiégés kezelése
 • fejlődési rendellenességek támogató terápiája
 • hozzátartozók segítése
 • krízis- és traumafeldolgozás
 • erőforrások felmérése, tudatosítása
 • rehabilitációs szakaszban lévő betegek állapotfelmérése
 • rehabilitációs folyamat támogatása
 • edukáció az egészségmagatartással kapcsolatban
 • életminőség-fejlesztés
 • poszttraumatikus növekedés serkentése

Miben segít az Autogén-tréning?

Az autogén tréning nevű relaxációs eljárás főként J.H. Schultz nevéhez kötődik. Ez az egyik orvosi szempontból a legjobban megalapozott és a legtöbbet kutatott relaxációs módszer, amely erősíti a test öngyógyító folyamatait. Az autogén tréning saját erőnkből merít, saját aktivitásunkat használja fel, ahogyan azt a neve is kifejezi – autogén módon.

Az autogén tréning (AT) lényege, hogy a rendszeresen, tréningszerűen végzett gyakorlatokkal – belső koncentrációval és önmagunkra irányuló passzív figyelemmel – létrehozzuk a pszichés és testi-lelki ellazultságot. Ebben az alvás határán lévő relaxált állapotban elménk befolyásolni képes testünk ön-regulációs rendszerét, amely a keringést,szívritmust és légzést is kontrollálja. Az autogén tréning eljárás lehetővé teszi a stressz csillapítását oly módon, hogy autonóm idegrendszerünket megtanítjuk ellazítani. Ez a módszer a “passzív koncentráció” fogalmára épül: vagyis azáltal próbáljuk meg elérni az ellazulás során megfogalmazott célunkat, hogy nem dolgozunk rajta aktívan, csak hagyjuk, hogy az érzések megtörténjenek. Ezt a módszer úgy teszi lehetővé, hogy a rendszeres gyakorlással a testi és pszichés működésünket aktuális céljaink megfelelően leszünk képesek szabályozni. Életünk során megtanultuk, hogyan legyünk képesek akaratlagos feszültséget elérni testünkben és elménkben abból a célból, hogy teljesítményünket fokozzuk. Akaratunk és figyelmünk koncentrálásával egy cél elérése érdekében hatalmas energiákat tudunk megmozgatni. Sajnos a feszültség megtanulása mellett azonban elmulasztottuk megtanulni a „feltöltést” hogy hogyan kell feloldódni, ellazulni.

Pszichológiai szolgáltatás a Dr. Kocsis András Fogszabályzó Centrumban

Pszichoterápiás célú autogén tréninget olyan terapeuták vezethetnek, akik orvosi,pszichológusi alapdiplomával rendelkeznek. A gyakorlatokat a páciensek egyre inkább önmaguk végzik. A tanulási folyamat végeztével ez a módszer beépülhet a napi gyakorlatba, hogy biztosítsa az elért eredmények állandóságát. Az autogén tréning jelentősen hozzájárul életminőségünk és közérzetünk javulásához, kellő felkészültséget ad, pszichés energiát szabadít fel a stresszek, konfliktusok megfelelő megoldásához, feldolgozásához. A módszer rendszeres gyakorlásának eredményeképpen rövidebb idő alatt mélyebben és nyugodtabban pihenünk, nő a fizikai tűrőképességünk, a pszichés feszültségtűrésünk, fokozódik a teljesítmény, fejlődik az önismeretünk. Az autogén tréning elsajátításához képzett szakember segítségével kb. 15-20 alkalom szükséges. Ez idő alatt otthon is, naponta többször végezzük a gyakorlatokat, mely pszichoszomatikus betegségek tüneteinek enyhüléséhez vezet. A gyakorlatokat mindig kényelmes ellazulást elősegítő testhelyzetben alkalmazzuk. A gyakorlat időtartamára biztosítsunk zavartalan környezetet magunk számára. Miután a tanulási szakaszt befejeztük és a módszer mindennapos gyakorlatunkká vált, kb. 2-3 hónap elteltével várható a teljes gyógyulás és a tünetek megszűnése, a teti-lelki egyensúly megteremtése. Világszerte folynak kutatások pszichoszomatikus betegségek (pl. magas vérnyomás, fejfájás, gastrointestinális panaszok stb.) esetében alkalmazott AT jótékony hatására vonatkozóan.

(Forrás: http://www.relaxacio.hu/modszerek.html#1)