Mikor van szükség myofunkcionális kezelésekre?

Ha a száj, arc és nyelv izomzatával összefüggő funkciók mozgásformái nyugalmi, valamint aktivitás közben eltérnek a kívánatostól, abban az esetben szükség lehet myofunkcionális kezelésekre. Ezek az izmok nyugalmi és aktivitás közbeni állapotait, mozgásait, és erőhatásait optimalizálják, felszámolják a túlműködéseket és az alulműködéseket. 5-6 éves kortól játékos formában már megkezdhető a terápia, de felnőttkorban is fontos kiegészítője a fogszabályozó kezelésnek, a kialakított harapás és fogazat helyzetének megőrzése érdekében. Az eredményes kezelés komplexitását a teljes test szimmetriáját és harmóniáját támogató orthopédiai vagy mozgásterápia biztosíthatja.

„Kisimultak a vonásai”, „összeszorított foggal küzd”, „leesik az álla”, „felderült az arca” –mindegyik szólásról magától értetődően tudjuk, hogy milyen tartós, vagy átmeneti állapotban van az illető, akiről kijelentettük. Az arcunk, testünk más részeihez viszonyítva a legkifejezőbben közvetíti személyiségünk pillanatnyi állapotát. Aki fogazatának rendezésébe kezd fogszabályozást is igénybe véve, esetleg azzal is számolnia kell, hogy arcával, arcizmaival, azok reflexes működésével is lesz tennivalója. A fogazat helyzete lassan, az arcizomzat a másodpercek töredéke alatt jelez a test és lélek meglevő vagy alakuló harmóniájáról vagy diszharmóniájáról.

A harmonikus képet mutató fogazat kiegyensúlyozott arcizomműködést is kíván, például nyelésnél az ajakkörüli izmoknak mozdulatlanoknak kell lenniük,  némi aktivitást a nyelés kezdetekor az arcon csak az állkapocsszög közelében levő erős rágóizom mutat. A nyelést – izomműködés szempontjából – ezen kívül a nyelv intézi el, a szájtéren belül, elegánsan, a fogazat mögött rejtőzködve. Aki nem ezt tapasztalja, vagy észleli, hogy nyelve bizonyos hangok képzésénél nekilökődik a fogsornak, vagy az arcán a nyelést is kísérő fokozott izomműködést  lát a tükörben, szüksége lehet a fogszabályozást kísérő  izomterápiára is a mozgások erő-kiegyenlítése érdekében.

A Dr. Kocsis András Fogszabályzó Centrumban Szegeden barátságos környezetben, a logopédia szolgáltatás keretében lehetőség van a miofunkcionális kezelésekre is.