Manapság fogszabályozó rendszerek sokasága verseng a szabályos fogsorra vágyók figyelméért, újabb és újabb esztétikai vagy kényelmi funkciókkal felszerelkezve. Nehéz eligazodni a tengernyi lehetőség között, főleg a laikusok számára. Az eredményes fogszabályozás titka azonban nem a készülék típusa, hanem a megfelelő szaktudással és tapasztalattal rendelkező szakorvos és fogszabályozó team.

A páciensek jelentős többsége esztétikai okok miatt választja a fogszabályozó kezelést és ha dönteniük kell egy egyszerűbb és egy olyan komplex kezelés között, amely egészségükre is pozitívan hatna, sokan megelégednek az esztétikai előnyökkel.

Egy tapasztalt, nagy szaktudással rendelkező fogszabályozó szakorvos által végzett kezelés pozitív változásokat hoz a páciens életébe, hiszen tudja, hogy a rágófunkció helyreállítása éppoly fontos, mint az esztétikai előnyök visszaállítása. Egy kevésbé tapasztalt fogorvos elkövetheti azt a hibát, hogy a megfelelő esztétika kialakításáért feláldozza a meglévő rágófunkciókat is, komoly károkat okozva ezzel a mit sem sejtő páciens egészségében.

A fogszabályozásnál a cél nem minden esetben csak a lehető legesztétikusabb fogsor kialakítása, hanem az egész rágószerv helyreállítása! Ehhez pedig a reklámok nyomására nem kell a millió legújabb és legdrágább készülékek közül választani, elég csupán kettő közül. A többit rá lehet bízni egy fogszabályozó teamre, akik tudásuk legjavát adva biztosítják, hogy a páciens az elérhető legjobb eredményt kapja.

A több évtizedes tapasztalat, számos komplikált eset megoldása, folyamatos szakmai és technológiai fejlődés garancia a professzionális fogszabályozó ellátásra!

A legtöbb fogszabályozó szakorvos – engedve akár a reklámok által befolyásolt betegének – a készülékek típusa felől közelíti meg a választandó fogszabályozó készüléket. Tudnunk kell azonban, hogy ezek csak eszközök, elsődleges az, hogy mit szeretnénk elérni, és erre milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre. Tehát a sorrend a pontos diagnózis, tervezés majd a kezelési célhoz hozzáválasztjuk közösen megbeszélve Önnel az eszközt. Minden eset egyedi, ezért kérjük, ne eszközt hanem „kívánságot” válasszon, milyen elképzelései vannak az Ön kezelésével kapcsolatosan. A technikát bízza ránk. Bővebben a  „Kezelés megtervezése” írásunk alatt olvashat a tervezésről.

Ne dőljünk be a reklámoknak, a hangzatos „modern” kezelési módoknak. Higgyék el a természetet, a biológiát, a fiziológiát nem tudjuk átvágni.

Milyen készülékekkel történik a fogszabályozás?

Szegedi rendelőnkben a ma használatos kényelmes komfortos fogszabályozó készülékek teljes palettája felsorakozik. Legyen az divatos színes, vagy láthatatlan, mindenki megtalálja a neki megfelelőt. A fogszabályozó orvos útmutatást ad az előnyeiről, hátrányairól, melyikkel mennyi idő alatt érjük el a legtökéletesebb eredményt. A választás Önökön múlik.

A készülékek két nagy csoportját különböztetjük meg:

Fogszabályozó típusok, készülékek:

Gyakran ismétlődő kérdések

 • Jár-e rossz érzéssel a fogszabályozó készülék viselése?

  A fogszabályozó készüléket a felhelyezést követően meg kell szokni, hiszen a fogakra felragasztott tappancsok mindenképpen változást jelentenek. Az első időben érzékenyek lehetnek a fogak, előfordulhat az íny, a nyelv és az ajkak irritációja. Az átmeneti panaszokat különböző módszerekkel tudjuk enyhíteni, például a fogszabályozó problémás részeire felhelyezendő viasszal, vagy végső esetben enyhe fájdalomcsillapító tablettákkal. A készüléket a páciensek általában pár nap alatt megszokják és a későbbiekben nem okoz nekik problémát.

 • Mi az a retenciós készülék és mire való?

  Nagyon fontos, hogy a rögzített fogszabályozó készülék levételével nem ér végett a fogszabályozó kezelés. Sajnos ezt sokan nem veszik figyelembe. A rögzített fogszabályozó levétele után szükség van a fogak stabilizálására. A retenciós készülék feladata, hogy a fogakat ideális helyükön tartsa azok teljes csontosodásáig. A retenciós készülék lehet kivehető, amit a fogszabályozó szakorvos utasításai alapján kell hordani. Lehet rögzített sín, amelyet a fogak belső oldalára ragasztanak fel, és amely kívülről nem is látszik, nem befolyásolja az étkezést, a fogak tisztítását. A retenciós készüléket az orvos utasítása alapján az előírt ideig kell viselni, hogy a fogszabályozás eredménye tartós legyen és a fogak ne rendeződjenek vissza. A retenciós (helyben tartó) készülékek is rendszeres kontrollt igényelnek , bár jóval ritkábban kell megjelenni velük. A kezelés akkor ér véget, ha a fogszabályozó szakorvos azt mondja, hogy most már el lehet hagyni a készülék viselését.

 • Mennyibe kerül egy belső fogszabályozó, és mi a hátránya?

  A belső fogszabályozóknak több csoportja létezik. A manapság használatosak már nem kényelmetlenek, a beszédben sem zavaróak. Talán hátrányukként lehet megemlíteni a nehezebb tisztíthatóságot, bár ha valaki igényes, akkor nem kell több idő a fogmosáshoz ezek esetében sem. Az áruk a magas fogtechnikai költség miatt magasabb, mint a külső fogszabályozók.

 • Mit tegyek ha a retenciós készülékem vagy kivehető fogszabályozóm eltört, vagy megsérült?

  Kérjen miharamabb időpontot! Gyakran új lenyomatot kell vennünk, így a minta alapján a fogtechnikus meg tudja javítani a törést, azonban bizonyos esetekben új fogszabályozót kell készíteni.

Hasznos információk

 • Elsősegélynyújtás

  Fogszabályozó kezelés alatt ritkán szokott előfordulni olyan probléma, mely azonnali beavatkozást igényel. Azonban, ha bármit észlel, keresse fel ügyfélszolgálatunkat, és mi azt a lehető leggyorsabban orvosoljuk. Ha hosszabb ideig fennáll a sérülés, az veszélyeztetheti a kezelés kimenetelét.

 • Kezelés megtervezése
  Kezelés megtervezése

  Ez a szakasz a legfontosabb momentum a fogszabályozó kezelések során. Ekkor dől el, hogy milyen változásokat hozunk létre az arcon, milyen lesz a mosoly, a benyomás, az esztétikai megítélés.

  Összességében vizsgáljuk a rágó-és mimikai izomzatot, a fogsorok találkozását,a rágást, a fogak helyzetét, az állcsontok egymáshoz való viszonyát. Lemérjük a fogak és ajkak találkozását. Esztétikai analízist végzünk. Minden egyes páciens más- és más, ezért kell elkészíteni az egyénre szabott kezelési tervet. Rengeteg mérési lehetőség áll a rendelkezésünkre, de ezeket nem külön-külön, hanem egy komplex rendszerben végezzük el.

  Csak akkor vágunk bele a kezelésbe, ha biztosak vagyunk az elérhető maximális eredményben és a hosszútávú stabilitásban. Különböző alternatívákat alkotunk, de azzal a szigorú megkötéssel, hogy kompromisszumot csak akkor kötünk, ha  ez orvosi szempontból is helytálló. Bevonjuk a társszakmák képviselőit is, ha szükséges, konzultálunk kezelőorvosával. Ekkor ajánljuk fel azokat a készüléktípusokat, amelyek a leghatékonyabbak a kezelésben. Ezek közül választhat.  A kezeléstervezéskor nem készülékekben gondolkozunk, hanem abban, hogy az Ön számára mi a lehető legjobb megoldás. A készülék, csak eszköz a kezünkben amivel a legoptimálisabban, leggyorsabban,legkényelmesebben kezeljük Önt.

Érdekességek

 • NASA találmány a fogszabályozóban

  Az egyes fogszabályozóknál használt drótban olyan nikkel-titánium található, melyet a NASA fejlesztett ki, és speciális alakmegőrző tulajdonsággal rendelkezik, mely testhő vagy nyomás hatására aktivizálódik.

 • Már a maják is használtak fogékszert

  2500 évvel ezelőtt a Maja civilizációnak komoly ismeretei voltak a fogakról. Fogaikat ugyanis előszeretettel díszítették ékszerekkel, melyhez kezdetleges fúrót használtak. Sőt, fogaikat sokszor speciális alakúra faragták, hogy minél érdekesebb legyen… A kutatók szerint a maják nagyon jól ismerhették a fogakat, hiszen képesek voltak úgy faragni azokat, és úgy beilleszteni az ékszert, hogy felépítésükben nem esett kár.

 • Az egyiptomiak furcsa módszere a fogak között rés ellen

  Már az ókorban is voltak kísérletek a fogak közötti rések megszűntetésére és a tökéletes mosoly kialakítására. Ásatások során fedezték fel, hogy az egyiptomiak a fogakat egy vékony, állati belekből készített zsineggel húzták össze, így próbálták megszűntetni a köztes hézagokat. Hiába, egy a szép mosoly már akkor nagy jelentőséggel bírt.