Gyermekkori fogászati kezelések

A gyerekek sokszor a szülők félelme miatt kerülnek a rendelőbe. Annak idején nekik nem adatott meg a gyermekkori fogszabályozó kezelés lehetősége, rendezetlen fogazatuk miatt kortársaik gyakran csúfolták őket. A mai felnőttek szeretnék gyermekeiket megóvni attól, hogy hasonló szituációba kerüljenek.

Egy jól sikerült gyermekkori fogszabályozás növeli a gyermek önbecsülését, megelőzheti a tinédzserek gonosz csúfolását. Végül is a fogszabályozás = vonzó mosoly, ami egészséges önbizalmat adhat a gyermeknek!

Kisgyermekkortól a felnőtté válásig tartó időszakban kialakul az arc megjelenése, a fogak elfoglalják helyzetüket, az állcsontok pedig befejezik növekedésüket. Ilyenkor befolyásolhatjuk leghatékonyabban az arc szerkezetét, a fogak és a harapás helyzetét, hatással lehetünk a külső megjelenésre. A szövetek képlékenyebbek, ezért rövidebb idő alatt tudunk tartós eredményt elérni, mint felnőttkorban. Sok estben ráadásul az arc fogszabályozó kezelés nélkül nem is tud harmonikussá fejlődni.

Van olyan eset, amikor korán kell beavatkozni. Korai kezelésre ad okot például a nagyon nagy torlódás, vagy a nagyon előre álló felső fogak, amelyek ilyenkor sérülékenyebbek, ráadásul egyéb fogazati problémákat okozhatnak. Figyelmeztető tünet lehet a beszédhiba, a gátolt orrlégzés vagy nyitott szájtartás. Ha ezek közül bármelyiket tapasztalja gyermekénél, szinte biztos, hogy fogszabályozásra lesz szüksége.

Érdemes tehát gyermekét már 6-7 éves korban egy első konzultációra elvinni. Ekkor felmérjük a növekedési tendenciát, a fogak előtörésének várható idejét, és kiszűrjük a gyermekkori rossz szokások miatt kialakuló esetleges rendellenességeket.

Ebben az időszakban elsősorban preventív-interceptív beavatkozásokat végzünk, azaz megelőzzük a későbbi súlyos, akár arcdeformitásokkal is járó problémákat. Biztosítjuk a normális növekedés-fejlődés, a tiszta beszéd, a kiegyensúlyozott rágás és a szabályos légzés feltételeit.

Megvizsgáljuk az állcsontok helyzetét, nagyságát. A lehető legegyszerűbb kezeléseket alkalmazzuk a lehető legrövidebb ideig, míg a káros funkciókat kiküszöböljük. Nem feltétlenül kezdjük el a fogszabályozó kezelést, de következtetünk a legoptimálisabb időre, mikor célszerű elindítanunk a kezelést. Ettől kezdve nyomon követjük a gyermek fejlődését, és általában évenkénti kontrollt ajánlunk.