Ha elveszítjük fogainkat, a rágófunkció helyreállítása miatt pótolnunk kell őket. Sok esetben a fog elvesztését követően a szomszédos fogak bedőlnek, a szemközti fogak kinőnek a helyükről. A fogpótlások elkészítése előtt a fogakat tehát vissza kell állítani a megfelelő helyzetbe, mely csak fogszabályozással sikerülhet.

A hiányzó fogak pótlásának ma már számos korszerű lehetősége létezik, melyek esztétikájukban vetekednek a természetes fogakkal. Kényelmesek és rendszeres fogorvosi ellenőrzés mellett időtálló megoldást nyújtanak. Komfortjuk miatt gyakran a rögzített fogpótlások csoportjába tartozó koronákat és hidakat választják a páciensek.

Foghiány következtében a szomszédos fogak egymásfelé dőlnek

Foghiány következtében a szomszédos fogak egymásfelé dőlnek

A beszűkült hely miatt implantációs pótlás nem készíthető

A beszűkült hely miatt implantációs pótlás nem készíthető

Fogpótlások és a fogszabályozás kapcsolata

Természetes jelenség, hogy amennyiben egy hiány fennáll, a szomszédos fogak elkezdenek bedőlni, vagy a szemben lévő fogív fogai elkezdenek a résbe benőni. Ezek a nem kívánt elmozdulások a meglévő fogak drasztikus átalakítása nélkül megnehezíthetik, adott esetben lehetetlenné tehetik a rögzített fogpótlások elkészítését. Szerencsére ma már a fogszabályozás olyan modern eszközökkel rendelkezik, melyekkel a kiemelkedett illetve bedőlt fogak helyzetét meg tudjuk változtatni anélkül, hogy a foganyagot károsítanánk. Fogszabályozással a helyviszonyok korrekcióját követően lehetőséget teremthetünk implantációs és más rögzített fogművek elkészítésére is.

Fogpótlások és a fogszabályozás kapcsolata
Fogpótlások és a fogszabályozás kapcsolata

Rögzített fogpótlások

Koronának nevezzük azt a rögzített fogművet, mellyel egyetlen fog hiányát orvosoljuk, hídnak pedig azt, mellyel több hiányt pótolunk. Egyetlen foghiány pótlásának is több lehetősége van. Amennyiben a hiány melletti fogak teljesen egészségesek és a csontállomány is megfelelő, úgy általában implantátumon elhorgonyzott koronát készítünk. Ez azt jelenti, hogy érzéstelenítésben egy speciálisan erre a célra kialakított, titánból készült csavart helyezünk a csontba, amit ezt követően 3-4 hónapon keresztül gyógyulni hagyunk. Ez idő alatt az implantátum elnyeri kellő stabilitását és elkészíthetjük rá a végső fogművet, vagyis a koronát.

Fogimplantatum

Abban az esetben, ha a hiányt határoló fogakban nagyobb tömés van, vagy korábban már koronával volt ellátva, hidat is választhatunk megoldásként. Ekkor a szomszédos fogakat olyan alakra alakítjuk át – lecsiszoljuk -, hogy az elkészülő fogpótlás rájuk ragasztható legyen.
A rögzített fogpótlások készülhetnek fém és porcelán kombinációjából, valamint tisztán porcelánból. Időtállóságukat, stabilitásukat és kényelmüket tekintve nincs különbség a két variáció között, kiemelendő eltérés viszont, hogy a tisztán porcelánból készült fogművek esztétikája jobban hasonlít a természetes fogakéhoz. Éppen ezért elöl elhelyezkedő  hiányok pótlására általában tisztán porcelán (cirkon) pótlást készítünk, míg hátul a rágózónában fém-kerámiát.

Kivehető fogpótlások

Kivehető pótlást alkalmazhatunk abban az esetben, ha a hiányzó fogak száma túl nagy, vagy fogíven belüli elhelyezkedésük nem kedvez a rögzített fogpótlás elkészítésének. Ezen pótlásokból is többféle létezik. Vannak, melyek fém vagy műanyag kapcsokkal kapaszkodnak a meglévő fogakhoz, így ezzel nagyobb stabilitást nyújtva, de vannak olyanok is, melyek rejtett elhorgonyzással hídhoz rögzülnek, nagyobb esztétikát és természetesebb hatást kölcsönözve. Fontos tudni, hogy mivel az életkorral a csontalapzat lefutása változik, félévente szükséges fogorvosi vizsgálaton megjelenni és szükség esetén korrigálni a kivehető fogművet. Így megőrizhető a pótlás hosszútávú stabilitása és élettartama is fokozható. Kivehető pótlást alkalmazhatunk átmeneti jelleggel az implantátumok gyógyulásának idejére is, míg a végső rögzített fogmű el nem készül.