Van kapcsolat a fogágybetegség és a fogszabályozás között? Természetesen van, mivel torlódott fogazat esetén nagyobb felszínen érintkeznek egymással a fogak és ezen nagyobb felszínek tisztíthatósága jóval nehezebb, adott esetben nem is lehetséges. A nehezen elérhető területeken lepedék rakódhat le, az ebben lévő baktériumok ínygyulladáshoz, majd csont felszívódáshoz vezethetnek. Ezt az állapotot összefoglalóan fogágybetegségnek nevezzük. De nem csak a torlódás hajlamosíthat fogágybetegség kialakulására, hanem bizonyos harapási rendellenességek is, mint például a mélyharapás. Nagyon fontos ezért ezen eltérések időben történő felismerése és kezelése. Súlyos fogágybetegség esetén a fogakat körülvevő támasztószövetek, mint a rostok és a csont gyorsan bontódni kezdenek, melynek következtében a fogak mozgathatóvá válnak. Rések keletkeznek közöttük és főleg a metszőfogak területén legyezőszerűen kifelé mozdulhatnak. Az ilyen fogak rágás közben könnyen túlterhelődnek, mely csak ront a helyzeten. Időben felismerve ezekben az esetekben is megoldást jelenthet a fogszabályozás és a fogágy együttes kezelése.

Visszahúzódott fogíny, mozgó fogak, ínytasak, ínysorvadás. Ezek a szavak gyakorta elhangoznak fogágybetegségben szenvedőknél. A betegség döntően a 40 év feletti korosztályt érinti, de vannak olyan változatai, melyek jóval fiatalabb korban is előfordulhatnak.

 A fogágybetegség kialakulása

A fogágybetegség kialakulását tekintve nagyon összetett. Közrejátszanak benne genetikai faktorok, örökletes és általános megbetegedések, egyes fogak formai szabálytalansága, helyzete, torlódások jelenléte, valamint kiemelt helyet foglal el a hajlamosító tényezők között a dohányzás és a nem megfelelő fogtisztítási szokások. Ma már a fogorvosláson belül a fogágybetegség kezelésével külön szakember, a parodontológus foglalkozik.

Az étkezéseket követően a fogak nyakán ételmaradék vagy más néven plakk halmozódik fel, minek következtében a fogágyban gyulladás alakul ki. A gyulladás hatására a fogakat körülvevő csontállomány elkezd leépülni, lebontódni, amit később az íny is követ. Ezt követően a fogak meglazulhatnak, nagyobb csont leépülés után akár egy teljesen egészséges fog is kieshet.
Hogy megakadályozzuk ezt az előrehaladott helyzetet, fontos a jeleket (ínyvérzés, íny megnagyobbodás, kellemetlen szájszag, mozgó fogak) időben felismerni, a kialakult állapotot kezelni és a további romlást meggátolni. Az időszakos – legalább félévente történő – fogorvosi ellenőrzéseken való megjelenéssel, rendszeres fogkőeltávolítással, otthoni szájhigiénés eszközök (kézi vagy elektromos fogkefe, fogselyem, fogköztisztító, szájöblítő) precíz alkalmazásával a fogágybetegség megelőzhető illetve hatékonyan kezelhető. Amennyiben nem biztos abban, hogy megfelelően használja fogkeféjét vagy fogselymet, esetleg ínyvérzést vagy a fentiek bármelyikét tapasztalja, kérjen segítséget dentálhigiénikus szakemberünktől!