Az esztétikai fogászatban a fogak formájának, színének, textúrájának, egyedi sajátosságainak valósághű visszaadására törekszünk. Célunk, hogy a többi természetes foghoz legjobban hasonlító, valamint az arckarakterrel is harmonikus egységet alkotó fogakat hozzunk létre. A fogak helyreállításával lehetőséget adhatunk mindenkinek az önfeledt és magabiztos mosolygásra.

Milyen beavatkozásokra gondolunk, ha az esztétikai fogászatról, mint a fogszabályozás határterületéről beszélünk?

Ide tartoznak az élpótlások, direkt vagy indirekt héjak készítése, az átkontúrozások, kiegészítések, de még a fogak fehérítése is. Az esztétikai fogászat foglalkozik továbbá a manapság egyre elterjedtebbé váló mosolytervezéssel, amelyről a Mosolytervezés menüpont alatt részletesen is olvashat.

Fogszabályozó kezelést megelőző állapot

Fogszabályozó kezelést megelőző állapot

Fogszabályozás után, a héjak elkészítése előtt

Fogszabályozás után, a héjak elkészítése előtt

A direkt héjak elkészítése után

A direkt héjak elkészítése után

Bővebben az esztétikai fogászat és a fogszabályozás kapcsolatáról

Ismerjük meg közelebbről a fent említett beavatkozásokat, kezdjük az élpótlással. Serülés, hosszú időn keresztül fennálló szabálytalan foghelyzet (pl. torlódás) miatt olyan törés vagy kopás következhet be, mely a metszőfogak éli részét is érintheti, csorbítva ezzel az esztétikát. A fogszabályozó kezelés alkalmával vannak korrigálható eltérések, viszont akadnak olyanok is, melyek nem oldhatók meg pusztán fogszabályozással, hanem szükséges a hiányzó foganyag művi pótlását is elvégezni a kezelés végén. Élpótlás alkalmával a letört vagy abradált metszőélt olyan esztétikus anyagokkal építjük fel a rendelőben, mellyel visszaadjuk a fog természetes alakját, színét és karakterét.

A beavatkozás teljesen fájdalommentes. Először a fogfelszínek tisztítását végezzük el egy erre kialakított forgó eszközzel. Ezt követően kémiai felületkezelés történik, hogy a felépítő anyag tökéletesen hozzátapadjon a felszínhez. A következő lépésben vékony rétegekben pótoljuk a hiányzó foganyagot különböző színű és tulajdonságú kompozitokból. Végezetül végső formát és fényt adunk a fognak erre a célra kifejlesztett finírozó és polírozó fúrók, gumik és kefék segítségével. Mivel fényre polimerizálódó anyagokkal dolgozunk, a beavatkozások után étel vagy ital azonnal fogyasztható.

A kezelés alkalmával a természetes fogak kiszáradnak, eredeti színüket csak 24-48 óra után nyerik vissza, ezért előfordulhat, hogy kezdetben a felépítő anyag sötétebbnek tűnhet, mint a saját fogunk. A rehidratálódást követően azonban szabad szemmel meg sem lehet különböztetni a művi felépítményt a természetes fogtól. Egy-egy fognak az élpótlása kiterjedéstől függően általában 20-40 percet vesz igénybe. Ez az idő minden páciens számára elviselhető különösebb diszkomfortérzés nélkül.

Nagyobb elváltozások korrekciójakor héjjal történő ellátást alkalmazhatunk. Ez az élpótlástól annyiban különbözik, hogy nagyobb felületet érint, így hosszabb időt vehet igénybe elkészítése. Amennyiben a héjat az élpótláshoz hasonlóan teljes egészében a rendelőben készítjük el, úgy direkt héjnak nevezzük. Abban az esetben, ha fogtechnikus bevonásával szájon kívül mintázzuk meg a fogművet, indirekt héjnak hívjuk.

Indirekt héjak átadását megelőzően

Indirekt héjak átadását megelőzően

Indirekt héjak átadását megelőzően

A végleges fogmű átadása után

Átkontúrozásról, kiegészítésről abban az esetben beszélünk, amikor egy fogat egy tőle eltérő formájú másik foggá alakítunk át. A fogazati rendellenességek körében gyakori a felső kismetsző csírahiánya. A helyén lévő rést a fogszabályozó kezelés alatt megszüntethetjük a szemfogak előrevitelével. Mivel a szemfog és a kismetsző alakja egymástól merőben eltér, az ideális esztétikai hatás miatt a szemfogat át kell alakítanunk olyan formájúra, hogy az a lehető legjobban hasonlítson a kismetszőre. Ehhez forgóeszközöket és direkt héj készítésekor használt anyagokat alkalmazhatunk.

Rendelőnkben minden fogszabályozó eltávolítást követően alapos fogkőeltávolítást és polírozást végzünk. Azonban előfordulhat, hogy valaki a kezelés végén nem elégedett fogai színével. Ebben az esetben lehetőség nyílik arra, hogy fogfehérítést végezzünk és a fogakat több árnyalattal világosabbá varázsoljuk. A fogfehérítésnek két alapvető változatát különböztetjük meg. Egyik fogfehérítés teljes egészében a rendelőben, a másik rendelőn kívül, fogorvosi felügyelet mellett történik. Mindkettőnek van előnye és hátránya is. Mi a páciens kényelme, a jól kontrollálható eredmény és a kevesebb mellékhatás miatt a rendelőben végzett fogfehérítést javasoljuk. Ezen beavatkozás nem vesz igénybe egy óránál több időt. A kezelést követően egyénenként változó mértékű érzékenység léphet fel, jellemzően hideg illetve meleg ételek és italok fogyasztásakor. Ez a mellékhatás jól kezelhető lakkok és speciális fogkrémek használatával. Az érzékenység néhány nappal a kezelést követően teljesen megszűnik és csak az impresszív eredmény marad vissza.

Összegzésül elmondhatjuk, hogy az esztétikai fogászat eszköztárában mára számos olyan modern kellék lelhető fel, amelyekkel gyönyörű eredményeket érhetünk el a fogszabályozó kezelést követően, bizonyos esetekben fogszabályozó kezelés nélkül is. A fogaink és mosolyunk szépségének fokozása mára már nem csak álom, hanem jó szakember segítségével valóság.

Amennyiben nem elégedett a mosolyával vagy szebb fogakra vágyik, látogasson el Fogszabályzó Centrumunkba! A szép mosoly mindenkinek jár!