Majoritatea medicilor specialişti în ortodonţie – chiar permiţând pacienţilor să fie influenţaţi de reclame – preferă ca alegerea aparatului de ortodonţie să fie făcută în funcţie de tipul acestuia. Trebuie să ştim însă că acestea sunt doar dispozitive, cel mai important este să ştim ce am vrea să realizăm, şi în acest scop care sunt dispozitivele care ne stau la dispoziţie. Deci ordinea este: diagnosticarea exactă, planificarea, apoi după o discuţie cu Dumneavoastră, alegem împreună dispozitivul cu ajutorul căruia putem atinge obiectivele tratamentului. Fiecare caz este individual, de aceea avem rugămintea să nu alegeţi dispozitivul, ci “dorinţa”, ceea ce v-aţi imaginat în legătură cu tratamentul Dumneavoastră. Tehnica lăsaţi-o în seama noastră. Mai multe despre planificare puteţi afla în “Planificarea Tratamentului”.

Să nu ne lăsăm influenţaţi de reclame sau aşa spusele moduri de tratament “moderne”. Credeţi-ne că natura, biologia, fiziologia nu pot fi înşelate.

Cu ajutorul căror dispozitive se întâmplă ortodonţia?

Cabinetul nostru oferă o gamă completă de dispozitive, folosite în ortodonţia confortabilă de azi. Fie colorat, la modă, sau invizibil, oricine poate afla cel potrivit pentru el/ea. Medicul specialist în ortodonţie vă va oferi informaţii referitoare la avantaje, dezavantaje, cu ajutorul căruia, în cât timp putem atinge cel mai optim rezultat. Alegerea depinde de Dumneavoastră.

Dispozitivele sunt grupate în două grupuri mari:

Tipuri de dispozitive de ortodonţie:

Gyakran ismétlődő kérdések

 • Jár-e rossz érzéssel a fogszabályozó készülék viselése?

  A fogszabályozó készüléket a felhelyezést követően meg kell szokni, hiszen a fogakra felragasztott tappancsok mindenképpen változást jelentenek. Az első időben érzékenyek lehetnek a fogak, előfordulhat az íny, a nyelv és az ajkak irritációja. Az átmeneti panaszokat különböző módszerekkel tudjuk enyhíteni, például a fogszabályozó problémás részeire felhelyezendő viasszal, vagy végső esetben enyhe fájdalomcsillapító tablettákkal. A készüléket a páciensek általában pár nap alatt megszokják és a későbbiekben nem okoz nekik problémát.

 • Mi az a retenciós készülék és mire való?

  Nagyon fontos, hogy a rögzített fogszabályozó készülék levételével nem ér végett a fogszabályozó kezelés. Sajnos ezt sokan nem veszik figyelembe. A rögzített fogszabályozó levétele után szükség van a fogak stabilizálására. A retenciós készülék feladata, hogy a fogakat ideális helyükön tartsa azok teljes csontosodásáig. A retenciós készülék lehet kivehető, amit a fogszabályozó szakorvos utasításai alapján kell hordani. Lehet rögzített sín, amelyet a fogak belső oldalára ragasztanak fel, és amely kívülről nem is látszik, nem befolyásolja az étkezést, a fogak tisztítását. A retenciós készüléket az orvos utasítása alapján az előírt ideig kell viselni, hogy a fogszabályozás eredménye tartós legyen és a fogak ne rendeződjenek vissza. A retenciós (helyben tartó) készülékek is rendszeres kontrollt igényelnek , bár jóval ritkábban kell megjelenni velük. A kezelés akkor ér véget, ha a fogszabályozó szakorvos azt mondja, hogy most már el lehet hagyni a készülék viselését.

 • Mit tegyek ha a retenciós készülékem vagy kivehető fogszabályozóm eltört, vagy megsérült?

  Kérjen miharamabb időpontot! Gyakran új lenyomatot kell vennünk, így a minta alapján a fogtechnikus meg tudja javítani a törést, azonban bizonyos esetekben új fogszabályozót kell készíteni.

 • Cât costă un aparat ortodontic intern şi care sunt dezavantajele acestuia?

  Există mai multe categorii de aparate ortodontice interne. Cele utilizate în ziua de azi, nu mai sunt incomode, nu afectează nici vorbirea. Ca dezavantaj, eventual putem aminti curăţarea mai grea, deşi dacă sunteţi exigent, atunci nu vă ia mai mult timp periajul dinţilor, decât în cazul aparatului ortodontic extern. Preţul mai ridicat al acestora, faţă de aparatele ortodontice externe, se datorează costului ridicat al tehnicii dentare.

Hasznos információk

 • Acordare de prim ajutor

  n timpul tratamentului ortodontic rareori apar probleme, care necesită intervenţie imediată. Însă, dacă aveţi orice observaţie, contactaţi serviciul nostru pentru clienţi şi medicii noştri vă stau la dispoziţie cât mai repede posibil. Dacă traumatismul persistă, acesta ar putea pune în pericol rezultatul tratamentului.

 • Kezelés megtervezése
  Kezelés megtervezése

  Ez a szakasz a legfontosabb momentum a fogszabályozó kezelések során. Ekkor dől el, hogy milyen változásokat hozunk létre az arcon, milyen lesz a mosoly, a benyomás, az esztétikai megítélés.

  Összességében vizsgáljuk a rágó-és mimikai izomzatot, a fogsorok találkozását,a rágást, a fogak helyzetét, az állcsontok egymáshoz való viszonyát. Lemérjük a fogak és ajkak találkozását. Esztétikai analízist végzünk. Minden egyes páciens más- és más, ezért kell elkészíteni az egyénre szabott kezelési tervet. Rengeteg mérési lehetőség áll a rendelkezésünkre, de ezeket nem külön-külön, hanem egy komplex rendszerben végezzük el.

  Csak akkor vágunk bele a kezelésbe, ha biztosak vagyunk az elérhető maximális eredményben és a hosszútávú stabilitásban. Különböző alternatívákat alkotunk, de azzal a szigorú megkötéssel, hogy kompromisszumot csak akkor kötünk, ha  ez orvosi szempontból is helytálló. Bevonjuk a társszakmák képviselőit is, ha szükséges, konzultálunk kezelőorvosával. Ekkor ajánljuk fel azokat a készüléktípusokat, amelyek a leghatékonyabbak a kezelésben. Ezek közül választhat.  A kezeléstervezéskor nem készülékekben gondolkozunk, hanem abban, hogy az Ön számára mi a lehető legjobb megoldás. A készülék, csak eszköz a kezünkben amivel a legoptimálisabban, leggyorsabban,legkényelmesebben kezeljük Önt.

Érdekességek

 • NASA találmány a fogszabályozóban

  Az egyes fogszabályozóknál használt drótban olyan nikkel-titánium található, melyet a NASA fejlesztett ki, és speciális alakmegőrző tulajdonsággal rendelkezik, mely testhő vagy nyomás hatására aktivizálódik.

 • Már a maják is használtak fogékszert

  2500 évvel ezelőtt a Maja civilizációnak komoly ismeretei voltak a fogakról. Fogaikat ugyanis előszeretettel díszítették ékszerekkel, melyhez kezdetleges fúrót használtak. Sőt, fogaikat sokszor speciális alakúra faragták, hogy minél érdekesebb legyen… A kutatók szerint a maják nagyon jól ismerhették a fogakat, hiszen képesek voltak úgy faragni azokat, és úgy beilleszteni az ékszert, hogy felépítésükben nem esett kár.

 • Az egyiptomiak furcsa módszere a fogak között rés ellen

  Már az ókorban is voltak kísérletek a fogak közötti rések megszűntetésére és a tökéletes mosoly kialakítására. Ásatások során fedezték fel, hogy az egyiptomiak a fogakat egy vékony, állati belekből készített zsineggel húzták össze, így próbálták megszűntetni a köztes hézagokat. Hiába, egy a szép mosoly már akkor nagy jelentőséggel bírt.