Az állkapocsízületi megbetegedések közös tünetei az ízület és az állkapcsot mozgató rágóizmok fájdalma, nyomásérzékenysége, megváltozott működése. A kezelési lehetőségek: fájdalomcsillapítók, gyulladásgátlók, egyéb gyógyszerek, viselkedésterápia, hideg-meleg borogatás, étkezési, életvezetési tanácsok, illetve fizioterápia, ahová tartoznak a következőben ismertetésre kerülő állkapocsízületi gyakorlatok. Ezek otthon végzendő izomgyakorlatok, amelyeket napjában többször javasolt alkalmazni. Segítségükkel javulhat az állkapocs mozgása, megerősíthetők a rágóizmok, ellazíthatók a túlságosan feszes izmok, illetve javítják az érintett területen a vérkeringést és ezáltal a szövetek oxigén ellátottságát.

  • Szájnyitás enyhe ellenállással szemben: Helyezze két ujját vagy a hüvelykujját az állcsúcs alá és enyhén nyomja felfele. Majd nyissa a száját az enyhe nyomással ellenállást kifejtve a szájnyitással szemben. Semmiképp ne nyomja túl erősen. Naponta 6 alkalommal 6-10-szer végezze el ezt a gyakorlatot. Ha a gyakorlat során fájdalmat tapasztal, semmiképp ne folytassa, ne erőltesse. Ez esetben forduljon fogorvosához további tanácsokért!
  • Szájzárás ellenállással szemben: Nyissa ki a száját, helyezze mutató- és középső ujját az alsó metszőfogak élére! Nyomja a metszőéleket enyhén lefele, mialatt lassan elkezdi zárni a száját! Ne zárja teljesen össze, ne harapjon az ujjaira! Ismételje 6-10-szer, napjában 6 alkalommal!
  • Állcsúcs hátrahúzása: Egyenes testtartás és a vállak hátrahúzott helyzete mellett húzza hátrafele az állcsúcsát a mellkas irányában, mintegy áltokát kialakítva saját magának (az állkapocs alatti bőrredő megnő)! Tartsa fenn ezt a helyzetet 3 másodpercig! Ha fájdalmat, kellemetlenséget érez, ne folytassa, de enyhe nyomást érezhet az állkapocsízületben! Végezze naponta 10 alkalommal!
  • Rés a fogsorok között: Fokozott koncentrálás, stresszhelyzet során gyakran szorítjuk össze fogainkat. A következő gyakorlat ezt segít megelőzni, csökkenteni. Az állkapocs és elsősorban az ízület tájékán érzett nyomásérzés csökkentésére szolgál, ha megszokjuk, hogy alsó és felső fogaink között nyugalmi helyzetben (tehát ha nem eszünk, nem beszélünk) pár mm-es rést tartunk. Elalvás előtt is próbáljuk fenntartani ezt a pár mm-es rést! Fontos, hogy a rés valódi tér legyen, ne legyen az ajkunk, nyelvünk, vagy arc-nyálkahártyánk a fogak között!
  • Száj nyitása és zárása: Helyezze a nyelv hegyét a szájpadlás közepére és lassan nyissa a száját, majd zárja ismét! Közben a nyelvhegye maradjon a szájpadlás közepén, tehát csak addig nyissa, amíg a nyelvhegy éppen elválna a szájpadtól! Ez segít megtanulni, hogy étkezés, beszéd során se nyissuk olyan nagyra a szánkat, ami már az ízületben túlzott feszülést okozna. Ehhez hasonló gyakorlat, amikor a nyelv hegyét a felső metszőfogak mögötti szájpad területen tartjuk, majd az állcsúcsot leejtjük, enyhén nyitva a szánkat, miközben a nyelvhegy az említett helyen marad. Ismételje meg 6-10-szer, naponta 6 alkalommal!
  • Aranyhal gyakorlat: Ez a gyakorlat az állkapocsízületben érzett feszülés mérséklésére alkalmas. Helyezze mutató- és középső ujját az állkapocsízületre (a fül előtti kemény kiemelkedés), mialatt a másik kezének egy ujjával a másik oldalról gyengéden megtámasztja az állcsúcsot. Engedje le az állát, miközben enyhe nyomást fejt ki az állkapocsízületre! Az állcsúcsot ne nyomja, csak az egyenes vonalú szájnyitást segítse! Ismételje 6-10-szer, naponta 6 alkalommal!
  • Légző gyakorlat: Túlzott izomfeszülés csökkentésére alkalmas. Stresszhelyzetben a fogsorok szorítása következtében az állkapocsízület felszínei szorosabban összenyomódnak, az ízfelszíneken ható erő sokszorosára nőhet, fokozva az ízületi panaszokat. Lélegezzen lassan, orron keresztül, mialatt a rágóizmait ellazítja! Kilégzés során próbálja még tovább lazítani az izmokat. Érezze, hogy valamennyi, a rágás során használt izom tényleg ellazul! Legyen e belégzés és kilégzés időtartama egyaránt 5-5 másodperc! Napjában többször ismételje meg!