Az állkapocsizületi megbetegedések gyakori tünete az állkapocs mozgásainak korlátozottsága, melynek hátterében az ízületben kialakuló elváltozások, akadályok vagy a rágóizmok túlzott feszülése, esetleg görcsszerű állapota állhat. Az ilyen állapotokban nyújthatnak segítséget a következő, az állkapocs szabad mozgásait elősegítő gyakorlatok:

  • Állkapocs előretolása: Helyezzen egy spatulát vagy jégkrém fapálcikáját az alsó és felső metszőfogai közé úgy, hogy az előrefele álljon a középvonalban. Csúsztassa az alsó állcsontját előre úgy, hogy ezzel a lapoc elülső végét felfele mozdítja! Ismételje meg ezt 10-szer, naponta 1-2 alkalommal! Rövid gyakorlás után vastagabb tárggyal is próbálkozhat. Semmiképp ne használjon éles, kemény tárgyakat, amelyek sérüléseket okozhatnak. Érdemes a gyakorlatot étkezés előtt végezni.
  • Állkapocs oldalra mozgatása: Helyezze a lapocot most oldalirányban úgy, hogy a végek jobb- és baloldalra néznek, az alsó és felső fogak közé és gyengéden harapjon rá! Mozgassa az állkapcsát jobbra és balra! Ismételje 10-szer, naponta 1-2 alkalommal! Ez az állkapocs oldalirányú elmozdulásait fogja javítani.
  • Nagyra nyitott száj: Zárt ajkak mellet lazítsa el az állkapcsát, majd lassan nyissa a száját, amekkorára csak tudja. Tartsa fenn ezt a helyzetet 2 másodpercig, majd lassan zárja a száját! Ismételje meg 10-szer, naponta 1-2 alkalommal! Ez a gyakorlat a csökkent szájnyitás óvatos fokozására szolgál. Ne végezze a gyakorlatot, ha az ízületben vagy a rágóizmokban fájdalmat okoz!
  • Testtartás: Sokaknál figyelhető meg enyhén előretolt fejtartás, például séta közben. Ez kedvezőtlen gerincformát eredményez, ami fokozhatja az állkapocsízületi panaszokat. Ennek csökkentésében segít a következő gyakorlat: Álljon egy fal elé, a hátát támassza a falhoz, vállaival is érintve a falat, mellkasát nyomja előrefele! Húzza hátra az állkapcsát, egészen addig, amíg nem érinti a nyakát vagy a mellkasát! Ezzel az áll alatti bőrredő megnő, mintegy áltokát képezve. Tartsa fenn ezt a helyzetet 3 másodpercig! Ismételje 10-15-ször, naponta 1-2 alkalommal! A gyakorlat segít a helyes gerinchelyzet elérésében.