Különleges idők különleges megoldásokat igényelnek. Tudjuk és átérezzük, hogy mennyire nehéz lehet Önöknek megélni ezt a bizonytalan hosszúságú időszakot a félbemaradt fogorvosi beavatkozásokkal, félbeszakadt fogpótlástani eljárásokkal. Higgyék el, nekünk is nehéz, hogy bár képességeink, felszereltségünk adottak, de személyes részvétellel mégsem tudunk segíteni az adott helyzetben, a teljesen helyénvaló jogszabályi korlátozások miatt.

Így néhány tanáccsal próbáljuk enyhíteni a nehézségeket.

Mit tegyünk, ha leesett az ideiglenes korona?

Nagyon kellemetlen helyzet, amelyet normál körülmények között a korona rendelői visszaragasztásával, esetleg újrakészítésével viszonyleg hamar meg tudnánk oldani. Jelen helyzetben ez nem lehetséges, ezért a következőket tanácsoljuk:

  1. Tisztítsa meg és vizsgálja meg a leesett koronát, nem tört-e el, vagy nem hiányzik-e belőle nagyobb darab. A tisztítás során távolítsa el az esetleges szennyező anyagokat, illetve a korábbi ideiglenes ragasztó maradékát, de kellő óvatossággal járjon el! Az ideiglenes korona műanyagból készült, helyenként vékony lehet, s emiatt könnyebben törik. Eltört, hiányos korona visszaragasztásával ne próbálkozzon, a lenyelés, légutakba való véletlen bekerülés veszélye miatt! Ha úgy látja, hogy a fogcsonk sérült, letört, esetleg egy darabja benne van a koronában akkor sem szabad a visszaragasztással kísérletezni.
  2. Amennyiben a korona hiánytalan, vagy nagyrészt az, meg lehet próbálkozni a visszaragasztással. A legideálisabb megoldás a fogászati ellátóknál kapható kétkomponensű, ideiglenes koronaragasztók lennének, de ezek beszerezhetősége bizonytalan. Ha ez nem áll rendelkezésre, nappali időszakra felhelyezhető és valamelyest rögzíthető protézisragasztók használatával. Ezek drogériákban, illetve gyógyszertárakban szerezhetők be. Helyezzen egy keveset a megszárított korona belsejébe, majd a megtisztított és szárazra törölt, lecsiszolt fogra helyezze fel a koronát, s gyengéden összeharapva nyomja a helyére. Ha nem tud kényelmesen összeharapni, magas a korona, ne erőltesse! Vagy nem jó pozícióban került be korona, vagy a korona belsejében esetleg a fogcsonkon maradt valamilyen anyag, ami akadályozza a helyrevitelt. Ez esetben vegye ki a koronát, tisztítsa meg újból a belsejét, illetve a fogcsonkot is, esetleg próbálja fel a koronát ragasztó nélkül is, hogy megtalálja a helyes pozíciót és ismételje meg a ragasztást! Ha a korona a ragasztóval együtt a helyén van, tartsa pár percig zárva a száját, majd lehet használni. Ez a megoldás inkább csak esztétikai célú, a ragasztó nem biztosít olyan stabilitást, mint a professzionális ideiglenes koronaragasztók, ezért a koronát alvás előtt mindenképpen vegye le a fogcsonkról! Különben lenyelheti, vagy a légutakba kerülhet a korona. Hasonló okokból evés előtt is javasolt a korona kivétele.
  3. Ha nem tud protézisragasztót beszerezni, még egy megoldás szóba kerülhet, bár a ragasztóhatás még gyengébb lesz. Tegyen fogkrémet a megtisztított korona belsejébe, majd néhány perc elteltével helyezze fel a megtisztított fogcsonkra és zárja a száját néhány percre, hasonlóan a protézisragasztók használatához. Élő, érzékeny fogcsonkok esetén javasolt a fognyaki érzékenység kezelésére kifejlesztett fogkrémek használata (Elmex Sensitive, Colgate Sensitive Pro-Relief, vagy a Sensodyne fogkrémek). Ennél a megoldásnál még fontosabb, hogy csak ha nagyon muszáj, akkor legyen szájban az ideiglenes korona, és ügyeljen rá, ha megmozdul ne nyelje le, vagy ne kerüljön a légutakba.
  4. Ha nem tudja visszaragasztani a koronát és érzékeny a fogcsonk, a fentebb felsorolt fogkrémek valamelyikét használja fogmosására, akár a fogkrémet hosszabb ideig a fogcsonkon tartva csökkentheti az érzékenységet. Ha nagyon érzékeny a fogcsonk, meg lehet próbálni a fogszabályozásnál használt puha viasz ráhelyezésével, átmenetileg védeni fogja a fogcsonkot a külső ingerektől.
  5. Amennyire megoldható, kímélje az ideiglenes koronával ellátott fogat vagy a szabadon levő fogcsonkot, inkább a másik oldalon rágjon, kerülje a tapadós, ragadós ételek fogyasztását! Kifejezetten meleg/hideg, vagy édes/sós ételek, italok fokozhatják a fogcsonk érzékenységét, ezért érdemes ezeket kerülni. Az ideiglenes koronát és környékét óvatosabban, kisebb erővel mossa, ugyanakkor nagyon fontos az alapos fogtisztítás. Fogselymet csak oldalirányban és óvatosan használjon, függőlegesen semmiképp sem, mert az könnyen lemozdítja az ideiglenes koronát! Ne használjon fogpiszkálót!
  6. Ha véletlenül lenyelte az ideiglenes koronát vagy annak egy darabját, ne ijedjen meg! Minden bizonnyal természetes úton fog távozni a gyomor-bél rendszeren keresztül.

Ha további kérdése merülne fel, kérjük, tegye fel nekünk telefonon (+36 30 8789-709) vagy e-mail-ben (fogszab@fogszabalyzas.hu), s igyekszünk mielőbb válaszolni rá!