Rágást nem igénylő menük, avagy mit együnk a nehéz fogszabályozós napokon?
A szépségért meg kell szenvedni. Ez az örök érvényű bölcselet igaz a fogszabályozó viselésére is. Nincs mit szépíteni ezen: bizony előfordulhatnak olyan napok, amikor az embernek nehezére esik az evés. Az érzékenyebbeknél a készülék felhelyezése után, és az állításokat követően is néhány napig gondot jelenthet a rágás – vagy azért, mert feszül a fogsor, vagy azért, mert nem érintkezik rendesen. Ilyenkor pedig jön a nagy kérdés: mit együnk. Az alábbiakban összeszedtünk néhány ételt és azok receptjét is, melyek ezekben a napokban is gond nélkül fogyaszthatók. Mert éhezni ilyenkor sem szükséges.
Rágást nem igénylő ételek
Tápláló italok:
Kakaó
Ha még tejszínhab is van rajta, igazi kalóriabomba!
Turmixok
Ha csak simán egy banánt tejjel összeturmixolunk, már az is jó megoldás, de bármilyen más gyümölccsel is elkészíthető, sőt, mással is helyettesíthető vaníliától a nutelláig.
Tej
Önmagában is jobb, mint a semmi, de ha mondjuk jól szétáztatunk benne valami gabonapelyhet vagy corn flakes-t, máris laktató reggeli lesz belőle
Rostos gyümölcs-és zöldséglevek
Aki olyan szerencsés, hogy van gyümölcscentrifugája, elkészítheti saját ízlése szerint, a többiek pedig beszerezhetik jó pénzért a dobozos verziót.
Reggelik, vacsorák
Kefír
Gyümölcsjoghurt
Gyümölcspép
Nem túl szép látvány, viszont finom. Barackot, banánt könnyen pürésíthetünk akár egy villával vagy botmixerrel is, de az almáról sem kell lemondani. Csak keressünk egy kisgyermekes anyukát, akinek van almareszelője és dzsadzsáljuk le rajta a gyümölcsöt. Ha még egy kis kekszport is keverünk hozzá, mennyei babalakomát kapunk.
Levesek
Erőleves
Főzzünk egy jó húslevest sok zöldséggel, sok hússal, majd mindent szedjünk ki belőle, adjuk a családnak és együk a levet magában. Vagy: csináljunk belőle krémlevest.
Fokhagymakrém leves
Az erőlevesbe (alaplébe) belekarikázunk egy fél fej fokhagymát és megfőzzük benne. A másik feléből kevés liszttel világos rántást készítünk, és besűrítjük vele a levest. Botmixerrel egyneműsítjük, majd főzőtejszínnel gazdagítjuk.
Sütőtök krémleves
Az alaplébe belekockázunk annyi megpucolt sütőtököt, hogy ellepje. Miután megfőtt, botmixerrel krémesítjük. Mézzel vagy cukorral, illetve főzőtejszínnel ízesítjük. Ha tartalmasabb levest szeretnénk, krumplit is főzhetünk bele.
Gombakrém leves
A kiválasztott gombát vagy gombákat olajon, hagymával megpároljuk. Ha kész, megszórjuk liszttel, felöntjük alaplével és tejszínnel. Átrottyantjuk, sózzuk, borsozzuk, majd az egészet pürésítjük.
Brokkoli krémleves
Vajon hagymát és fokhagymát pirítunk, majd felöntjük alaplével és beletesszük a feldarabolt brokkolit. H megfőtt, hozzáadjuk a tejszínt és botmixerrel pépesítjük. Tálaláskor szórhatunk rá reszelt sajtot.
Paradicsomleves
A dobozos, natúr paradicsomlevet egy fej hagymával, cukorral, sóval és ételízesítővel feltesszük főni. Ha a hagyma megfőtt eltávolítjuk belőle. Mehet bele az utolsó pár percben betűtészta is – hamar puhára fő.
Sárgarépa krémleves
Az apróra vágott hagymát olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a felaprított sárgarépát, zellert, krumplit. Felöntjük alaplével. Ebbe belenyomjuk a fokhagymát, beleszórjuk a babérlevelet, egy kis fehérborsot. Amikor már szétfőnek a zöldségek, rúdmixerrel krémesítjük, majd mézet és tejszínt adunk hozzá.
A szépségért meg kell szenvedni. Ez az örök érvényű bölcselet igaz a fogszabályozó viselésére is. Nincs mit szépíteni ezen: bizony előfordulhatnak olyan napok, amikor az embernek nehezére esik az evés. Az érzékenyebbeknél a készülék felhelyezése után, és az állításokat követően is néhány napig gondot jelenthet a rágás – vagy azért, mert feszül a fogsor, vagy azért, mert nem érintkezik rendesen. Ilyenkor pedig jön a nagy kérdés: mit együnk. Az alábbiakban összeszedtünk néhány ételt és azok receptjét is, melyek ezekben a napokban is gond nélkül fogyaszthatók. Mert éhezni ilyenkor sem szükséges.
Főzelékek
Burgonya főzelék
A meghámozott burgonyát vékony karikákra szeljük. Annyi sós vízben tesszük fel, amennyi éppen ellepi. Babérlevéllel puhára főzzük. A habaráshoz a lisztet a tejfölbe keverjük. Hozzáadjuk a sósvizes főtt krumplihoz, kevergetve pár perc alatt beforraljuk. Cukorral, citromlével, majoránnával ízesítjük.
Spenót
Olajon rózsaszín rántást készítünk liszttel, majd rátesszük a megpucolt fokhagymakarikákat, és felöntjük tejszínnel. Beletesszük az enyhén kiolvasztott spenótleveles kockákat, sót, borsot, és lassú tűzön kevergetve főzzük. Ha teljesen felolvadt, akkor a tűzről levéve botmixerrel pürésítjük, majd visszatesszük, és tovább főzzük még kb. 7-8 percet
Egytálételek – bébi módra
Burgonyapüré – az adu ász
Lényegében mindenféle szószhoz elkészíthetjük köretként, és tápláló ételt kapunk. De önmagában is fogyasztható, főleg ha dúsítjuk zellerrel, reszelt sajttal
Paradicsomszósz
Igazából húsgombóc illene hozzá, de ha azzal nem boldogulunk, krumplit is törhetünk bele
Vadas szósz
Kell bele sárga-és fehérrépa, vöröshagyma, babérlevél és egy karika, héjától megszabadított citrom. Az így kevés vízzel megpárolt zöldségeket a babérlevél és a citrom kivételével botmixerrel pépesítjük, majd mustárt és liszttel kikavart tejfölt adunk hozzá és összerottyantjuk
Édes ételek, desszertek
Puding
Zabkása
2 dl tejben 25 g zabpehely fő meg. Ízesíthetjük reszelt almával és fahéjjal, kakaóval, fagyasztott piros gyümölccsel – és minden esetben ízlés szerint cukorral.
Tejbegríz
12 dkg grízt és 10 dkg cukrot megfőzünk egy liter tejben. Ha besűrűsödött, készen is van. Szórhatunk rá kakaót, fahéjat, vagy összekeverhetjük gyümölcsszósszal
Könnyített ételek
– főzelékek, amikor már nem kell teljesen pépes étel, de még jól esik, ha nem kell sokat rágni
Borsófőzelék
A cukorral és kevés sóval felforralt, kevés petrezselyemmel ízesített tejbe öntsünk egy kevés, liszttel elkevert tejet és sűrítsük be. Ebbe kerül a fagyasztott borsó. Csupán pár perc főzésre van szükség, különben íztelenné, keménnyé válik. Ha friss borsóból készül a főzelék, akkor azt a főzés elején bele kell tenni, a tejet azzal együtt kell felforralni.
Répafőzelék
A sárgarépát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd pici olajjal, cukorral és sóval feltesszük párolni. Aki szereti, tehet bele petrezselyemzöldet is. Ha megpuhult, kevés lisztet tejjel összekeverünk, majd felöntjük vele a répát és összerottyantjuk.
Meleg ételek
Halászlé
Menjünk el egy halászcsárdába és vegyünk – ez jóval egyszerűbb megoldás, mint paszírozgatni otthoni, kicsi konyhánkban. Kiválóan fagyasztható hal nélkül – az alaplébe később csak bele kell főzni pár perc alatt a halkockákat.
Lecsó
A hagymát, paprikát karikázzuk fel, a paradicsomot vágjuk kis kockákra. Az olajon először futtassuk meg a hagymát, majd a paprikát, utoljára kerüljön bele a paradicsom. Miután az egész megpuhult, az alap étel készen is van. Gazdagíthatjuk felvert tojással, melyet csak bele kell keverni a főzés végén, vagy ha már boldogulunk vele, akár virslivel is, melyet szintén az utolsó pár percben kell felkarikázás után belefőzni.
Roston hal
Pirospaprikás lisztben megforgatjuk az előre besózott halat, majd kevés olajban átsütjük. A ropogós verzió ebben az esetben nem túl célravezető.
Rántotta
Ehetjük teljesen üresen – azt nem kell rágni, később azonban már mehet bele puhára párolt gomba, paprika, paradicsom, vagy akár kicsit megsütött felvágott is.