Dr. Perényi János interjú

Miért választotta a fogorvosi szakmán belül fogpótlástant?

Érdekeltek a műszaki problémák, a mechanika, tehát elsősorban a műszaki jelleg miatt vonzott a fogpótlástan.

Mit takar a „konzerváló fogászat” kifejezés?

A fogmegtartó fogászati kezeléseket jelenti, amikor például helyreállítjuk egy fog eredeti alakját, külső megjelenését, eredeti funkcióját és az egészségét. Ide tartoznak például a fogtömések, valamint a gyökérkezelés is.

Milyen problémákkal fordulnak Önhöz a leggyakrabban?

Elsősorban konzerváló fogászati problémákkal, például töméskészítéssel, gyökérkezeléssel, de az állkapocsízületi betegségek is gyakoriak.

Hogyan lehet kezelni az állkapocsízületi betegségeket és miről lehet ezeket a problémákat felismerni?

Ezen problémák kezelésére több módszer áll rendelkezésre esettől függően. Bizonyos esetekben gyógyszeres kezelésre is szükség lehet, az állkapocsízületi betegségek esetén pedig a kezelés történhet okkluziós sínekkel, izomgyakorlatokkal, de van olyan eset, amikor szájsebészeti beavatkozásra van szükség. A tünetek jelentkezhetnek fájdalom formájában, tehát például, ha az állkapocs mozgatása fájdalmat okoz, de akár fejfájás formájában is megnyilvánulhatnak az állkapocsízületi betegségek.

Volt olyan fogpótlástani eset, amely különösen nagy kihívást jelentett?

Sokszor a kezdetben legegyszerűbbnek tűnő esetek válnak a legérdekesebbé. A nehézséget legtöbbször az jelenti, hogy a végeredmény minél inkább közelítse meg a páciens által elképzeltet.

Hogyan egészítheti ki az Ön szakterületeit a fogszabályozás?

Több területen is kiegészíti. Az állkapocsízületi problémák esetén is fontos szerepe lehet a fogszabályozásnak, valamint fogpótlás során is, amikor a tengelyállás nem megfelelő.

Milyen esetekben lehet szükség fogpótlásra?

Minden olyan esetben, ahol hátrányt jelent a foghiány. Esztétikai szempontból is szükség lehet fogpótlásra, vagy ha például a fognak csak egy része hiányzik.

Általában mennyi a fogpótlások élettartama?

Erre nincs pontos válasz, függ az adott pótlástól is. Kivehető esetekben a kihordási idő 4 év szokott lenni, de a rögzített fogpótlások akár 10-20 évig is tarthatnak. Ez azonban függ attól is, hogy a páciens mennyire működik együtt a fogorvossal, hogyan ápolja a fogait és fogpótlásait.

Hogyan kell ápolni a fogpótlásokat?

Ez kivehető fogpótlás és rögzített esetén eltérő. Kivehető pótlás esetén a fogsortisztító pasztilla használata javasolt, rögzítettnél pedig speciális eszközök állnak rendelkezésre, például fogköztisztító kefék. Mindig a fogpótlás típusa dönti el az ápolás módját.

Van-e látható különbség az „igazi” és a fogpótlás között?

Igen, de a láthatóság mértéke különböző. Megfelelő technikával és precizitással készített fogpótlás esetén a különbség alig látható, sokszor még a fogorvosok számára is nehézséget jelent hirtelen eldönteni, hogy természetes fogról, vagy fogpótlásról van-e szó.