A technológiai fejlődés lenyűgöző eredményeket hozott a fogszabályozó kezelések területén. Az egyik ilyen forradalmi fejlesztés a 3D-s tervezés és nyomtatás, amely egészen új perspektívákat nyit a szakma ezen területén is. A Dr. Kocsis András Fogszabályzó Centrum büszkén alkalmazza a 3D nyomtatás technológiai előnyeit a fogszabályozás során. Így ez az innováció már nem csak Amerikában és Nyugat-Európában, hanem hazánkban, Szegeden is elérhetővé vált!

A fogszabályozás 0. lépése

A fogszabályozásban a kezelés megkezdése előtti legfontosabb lépés magának a kezelésnek a megtervezése. Ehhez személyes vizsgálatra és számos lelet felvételére van szükség (röntgenfelvételek, CBCT felvétel, digitális mintavétel, fotók, 3D-s arc szkennelés). A Dr. Kocsis András Fogszabályzó Centrumban a világszínvonalú eszközparknak köszönhetően minden olyan vizsgálat elvégezhető, melyre a kezelés során szükség lehet. Ez kényelmessé teszi pácienseink számára a leletfelvételt, hiszen nem szükséges más intézménybe elmenniük. Az elkészült leletekhez a szakorvosi csapat minden tagja hozzáfér, így a több szakterületet érintő, bonyolult esetek tervezése is gördülékenyen zajlik.

A fogszabályozás 0. lépése

A modern technológiák együttes alkalmazása

Az olyan modern technológiák, mint a 3D nyomtatás, a digitális röntgen és a szájszkenner jelentős előrelépést hoztak a fogszabályozó kezelések területén. Világszínvonalú eszközparkunk révén minden modern technológia elérhető egy helyen, amely lehetővé teszi a hatékonyabb, pontosabb és kényelmesebb fogszabályozási kezeléseket a páciensek számára.

A következőkben bemutatjuk lépésről lépésre, hogy ezeket a technológiákat hogyan alkalmazzuk együtt.

A fogszabályozás alappillére – digitális röntgen és diagnosztika

A digitális röntgen a fogszabályozás alapvető lépése, melynek segítségével pontosan és alaposan megvizsgáljuk a fogakat, az állcsontot és az arc struktúráit. A fogászati CBCT (Cone Beam CT) az egyik legmodernebb képalkotó technológia. Ez egy speciális röntgeneszköz, amely részletes, háromdimenziós képeket készít a páciens szájáról. A készülék több száz kétdimenziós képet készít, majd a különböző szögekből készült felvételekből alkotja meg a 3D-s képet.

A CBCT képeken látható a fogak helyzete, az állcsont szerkezete és a fogazatban lévő eltérések, ami lehetővé teszi a pontos diagnózist és a személyre szabott kezelési terv kialakítását. A digitális röntgen technológia nem csak nagyobb pontosságot nyújt a hagyományos röntgenfelvételekhez képest, hanem kevesebb sugárterheléssel is jár a páciens számára.

3D szkennelés

A 3D szájszkennelés egy másik fontos lépés a fogszabályozási kezelések tervezése során. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy a páciens szájáról digitális lenyomatot készítsünk, amely alapján pontos és részletes 3D modellt hozunk létre. Ez a folyamat gyors és kényelmes, hiszen nincs szükség hagyományos lenyomat készítésére, ami sokak számára kellemetlen érzés lehet.

A 3D szkennelés révén láthatóvá válik a fogak elhelyezkedése, a fogazat szerkezete, az alsó és felső fogsor egymáshoz való viszonya és az esetleges harapási rendellenességek. Ezek az információk segítik a kezelési terv kidolgozását és a megfelelő fogszabályozó eszközök elkészítését.

Személyre szabott tervezés

A digitalizált adatok alapján személyre szabott kezelési tervet készítünk a páciens fogaihoz és igényeihez igazodva. A 3D modellek és egyéb képalkotó eljárások segítségével elemezzük a fogazat állapotát, felállítjuk a diagnózist és kidolgozzuk a terápiás javaslatot. Mindennek célja a harapási- és egyéb funkcionális rendellenességek korrekciója, a rágás javítása, valamint a fogak esztétikus és harmonikus elhelyezkedésének megteremtése.

3D nyomtatás

A személyre szabott tervezés eredményeként a 3D nyomtatás technológiájával előállítjuk a fogszabályozó eszközök felhelyezéséhez használt ún. indirekt ragasztási sablonokat. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy az egyedi eszközök pontosan illeszkedjenek a páciens fogaihoz, ami maximális kényelmet és hatékonyságot eredményez.

A 3D-s nyomtatással legyártott sablonok kiváló minőségű, biokompatibilis műanyagból készülnek, amelyek biztonságosan használhatók a szájban.

Követés és korrigálás

A kezelés folyamán a digitális technológiák lehetővé teszik a páciens állapotának rendszeres követését és az esetleges módosítások gyors és pontos elvégzését. Ha szükséges, a tervezett fogszabályozási terv rugalmasan alakítható a páciens aktuális igényeinek és állapotának megfelelően. A digitális eszközök lehetővé teszik, hogy a kezelés folyamán folyamatosan monitorozzák a fogak állapotát és a kezelés eredményességét.

Egy kicsit bővebben a 3D nyomtatásról

A 3D nyomtatás egy olyan technológia, amely lehetővé teszi háromdimenziós tárgyak létrehozását digitális tervezés alapján, speciális összetételű műgyanta felrétegzésével. Az ilyen típusú nyomtatás során az adott készülék rétegről rétegre épül fel. Ez precíziós és testre szabott megoldásokat tesz lehetővé a gyermek és felnőtt fogszabályozásban egyaránt.

Egy kicsit bővebben a 3D nyomtatásról

Az elkészült átlátszó sínekben előre pozicionált, ragasztóval ellátott bracketek vannak. Miután a sablonként funkcionáló sín felhelyezésre, majd pár perc múlva lehúzásra kerül, a leendő fogszabályozó készülék tartóelemei a helyükön, a kívánt állásban rögzülnek. Mivel a bracketek helye digitális tervezés során kerül meghatározásra, az eredmény sokkal pontosabb, mint a hagyományos, szemmértékkel történő felhelyezés esetén.

A 3D-s nyomtató előnyei

A gyermek és felnőtt fogszabályozás nem csak esztétikai problémákra jelent megoldást, hanem a rágófunkció tökéletesítését is hivatott elvégezni. Emiatt nagyon fontos, hogy a fogszabályozó kezelés eredménye funkcionális szempontból is hibátlan legyen. Ehhez nagy mértékben hozzájárulnak az olyan modern, high-tech fogászati eszközök is, mint a 3D nyomtató. Ezen felül természetesen számos további előnye ismert ennek a modern eszköznek. Nézzük ezeket kicsit pontosabban!

  • A fogszabályozó készülékek elkészítése és a teljes folyamat gyakran hosszabb kezelési időt igényel, azonban a 3D nyomtatás lehetővé teszi a kezelési idő lecsökkentését. Hogyan? Lehetővé teszi a gyorsabb tervezési és gyártási folyamatokat a fogszabályozó elkészítése során. Ennek eredményeként a páciensek gyorsabban hozzájuthatnak a személyre szabott készülékükhöz, így hamarabb kezdhetnek bele a kezelésbe.
  • A modern technológiának köszönhetően nem csak a tervezés egyes folyamatai gyorsulnak fel, de maga a kezelési idő is lerövidül. Az általános, körülbelül másfél évig tartó fogászati eljárás hossza akár 2-3 hónappal is csökkenhet.
A 3D-s nyomtató előnyei
  • Az aprólékos, precíz tervezésnek köszönhetően nincs szükség annyi kontrollvizsgálatra, mint a hagyományos módszerekkel végzett kezelések esetén. Ez a pácienseknek időt és energiát takarít meg, amely a mai, rohanó világban kiemelten fontos lehet.
  • Korábban már említésre került, hogy az alkalmazott technológiának köszönhetően sokkal személyre szabhatóbb a kezelés folyamata, sőt, maga a fogszabályozó készülék is. A precíziós szoftverek pontossága miatt kevesebb a hibázási lehetőség, így a kezelések még inkább hatékonyabbnak bizonyulnak.

A 3D nyomtatás folyamatosan fejlődik, újabb és újabb lehetőségeket kínál a fogszabályozásban. Az innováció és a folyamatos technológiai fejlődés révén a jövőben még kifinomultabb és hatékonyabb 3D nyomtatási eljárások várhatóak. Ezek előreláthatóan még inkább személyre szabott megoldásokat kínálnak majd.

A 3D nyomtatás területén elérhető különleges anyagok és innovatív technikák lenyűgöző eredményeket hoznak.

Rendelőnk mindig is élen járt a legújabb technológiai vívmányok bevezetésében és alkalmazásában. Ez az újító szemlélet teszi lehetővé, hogy pácienseinknek a legjobb, leginkább személyre szabott fogszabályozási megoldásokat nyújtsuk.