Fogszabályozás: Logopédussal a tökéletes eredményért

A Dr. Kocsis András Fogszabályzó Centrum logopédusával, Kálló Veronikával beszélgettünk a logopédiai kezelésekről. Talán kevesen tudják, hogy a logopédia és a fogszabályozás tökéletesen kiegészíti egymást. Szegeden, a Dr. Kocsis András Fogszabályzó Centrumban minden lehetőség adott a komplex kezelésekhez, hiszen a  fogszabályozásra specializálódott fogászati rendelők mellett logopédiai szakrendelés is működik Veronika vezetésével.

Több évtizedes szakmai tapasztalat igazolja, hogy a fogszabályozás csak az arcizmok és a nyelv erősítésével, a megfelelő légzés és beszédtechnika elsajátítása mellett válik igazán eredményessé. A Centrumban már a fogszabályozás kezelési tervének kialakításakor konzultálni tudnak a fogszabályozó kezelést végző orvosok logopédus szakemberrel, hogy a páciens harmonikus fogazatának kialakításához milyen izomműködést, harapási és légzési rendellenességet szükséges korrigálni.

– Akár napi ezerszer is végrehajtjuk az egyszerűnek tűnő, reflexes nyelési folyamatot, azonban jó tudni, ha a nyelés nem jó helyről indul, helytelenül történik, a rosszul rögzült mozgásfolyamat módosíthatja akár a csontozat növekedését, a kialakuló fogazat elhelyezkedését is – osztja meg velünk Kálló Veronika logopédus terapeuta, okleveles gyógypedagógus.

Milyen különlegessége van a logopédiai kezeléseknek? Mire számíthatnak a szülők és a gyermekek?

– A logopédus munkája hasonlatos a személyi edzőéhez. Megtanítja a páciensnek a fejlődéshez szükséges gyakorlatokat és a terápia elején hetente ellenőrzi a feladatok tökéletes végrehajtását. A megfelelő fejlődéshez elengedhetetlen a napi szintű otthoni gyakorlás is, a gyakorlásnak mindig tükör előtt kell történnie. A tükör szerepe azért is fontos, hogy pontosan kontrollálni tudjuk az adott gyakorlat végrehajtását. A szülőnek, gyermeknek, de a felnőtt pácienseknek is tükör előtt kell gyakorolnia. A személyi edző példájához visszatérve, a gyakorlást hasonlíthatjuk a fegyencedzéshez is, hiszen a logopédiai kezelések, gyakorlatok végrehajtása alatt is a test saját erejét használjuk az érintett izmok erősítéséhez, vagy éppen nyújtásához. Mikor a gyakorlatok hatására már érzékelhető a nyelésben vagy a beszédben történt pozitív változás, akkor következnek az újabb feladatok és a pozitív eredmények után a pácienssel egyre ritkulnak a találkozásaink. Az eredmény sosem marad el. A korszerű fogszabályzó eljárással korrigált fogsor és a rutinná vált izommunka garantálja, hogy gyerek és felnőtt páciensek felszabadult mosollyal és egészségesen búcsúznak a komplex kezelés végén – árulja el Kálló Veronika.

  • Iratkozzon fel
    Hírlevelünkre!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Minden jog fenntartva 2015 - Jogi nyilatkozat | Adatvédelmi tájékoztató
Ugrás a lap tetejére