Fogszabályozás: Logopédussal a tökéletes eredményért

A Dr. Kocsis András Fogszabályzó Centrum logopédusával, Hugli Veronikával beszélgettünk a logopédiai kezelésekről. Talán kevesen tudják, hogy a logopédia és a fogszabályozás tökéletesen kiegészíti egymást. Szegeden, a Dr. Kocsis András Fogszabályzó Centrumban minden lehetőség adott a komplex kezelésekhez, hiszen a  fogszabályozásra specializálódott fogászati rendelők mellett logopédiai szakrendelés is működik Veronika vezetésével.

Több évtizedes szakmai tapasztalat igazolja, hogy a fogszabályozás csak az arcizmok és a nyelv erősítésével, a megfelelő légzés és beszédtechnika elsajátítása mellett válik igazán eredményessé. A Centrumban már a fogszabályozás kezelési tervének kialakításakor konzultálni tudnak a fogszabályozó kezelést végző orvosok logopédus szakemberrel, hogy a páciens harmonikus fogazatának kialakításához milyen izomműködést, harapási és légzési rendellenességet szükséges korrigálni.

Miért választottad ezt a hivatást?

Az, hogy emberekkel szeretnék foglalkozni, embereken szeretnék segíteni már nagyon hamar megfogalmazódott bennem, mikor szakmát kerestem magamnak. A logopédiára viszont szerencsés véletlenek során találtam rá. A képzésre bekerülve jöttem rá igazán, hogy ez a nekem való szakma. Nagyon szeretem a logopédia sokszínűségét, komplexitását és azt, hogy a nagyon kicsi gyermekektől egészen az időskorú felnőttekig mindenféle emberrel együtt dolgozhatok, segíthetek nekik, és ők nagy bizalommal fordulnak hozzám.

Milyen különlegessége van a logopédiai kezeléseknek?

A logopédiai kezelések mindig egy alapos állapotfelméréssel kezdődnek, mely lehetővé teszi az egyénre szabott terápiát. A logopédiai terápia különlegessége, hogy rendkívül komplex módon történnek a fejlesztések az egyéni igényekhez, szükségletekhez igazodva, így segítve a fejlődést.

Mik azok a jelek, amikre felfigyelve érdemes logopédiai konzultációra vinni a gyermeket?

Vannak tipikus jelei a nyelvlökéses nyelésnek, melyeket akár a szülő is észrevehet. Ilyen jelek a szájlégzés, vagy ha a szájból szinte kilógó nyelv, a „csúnya evés”, nyitott szájjal vagy sok arcmozgással kísért az evés, a rendezetlen fogazat, az előrebukó fejtartás, vagy a fokozott nyáltermelés. Gyakori nátha, felső-légúti megbetegedések is sok esetben előfordulnak nyelvlökéses nyelésnél. Logopédiai szempontból ez a már említett sz, z, c, s, zs, cs, t, d,n, l, ty, gy, ny hangok torzított képzéséhez vezet, ilyenkor maga a képzés „látványosan” a két fogsor között történik, láthatóvá téve a nyelv hegyét, illetve elülső szélét.

Milyen eltérésekkel fordulnak leggyakrabban hozzád a páciensek?

Még mindig a beszédhanghibák miatt keres fel a legtöbb szülő (amikor cserél, vagy rosszul ejt a gyermek bizonyos hangot/hangokat, esetleg kihagyja őket). De egyre gyakoribb probléma, hogy nem indul be időben a gyermek beszéde, vagy lassabban fejlődik a nyelvi rendszere a tipikus fejlődéshez képest. Nagy örömömre azonban egyre gyakrabban keresnek fel más logopédiai problémákkal is.

Mire számíthatnak a szülők és a gyermekek?

A logopédus megtanítja a páciensnek a fejlődéshez szükséges gyakorlatokat és a terápia elején hetente ellenőrzi a feladatok tökéletes végrehajtását. A megfelelő fejlődéshez elengedhetetlen a napi szintű otthoni gyakorlás is, a gyakorlásnak mindig tükör előtt kell történnie. A tükör szerepe azért is fontos, hogy pontosan kontrollálni tudjuk az adott gyakorlat végrehajtását. Előfordulhat, hogy a rendszeres, napi szintű gyakorlás terhes a páciensek számára a sok napi teendő mellett, de aki meghozza nap mint nap ezt az áldozatot, az garantált eléri a kívánt célt.

Hogyan kapcsolódik a logopédia és a fogszabályozás?

Ahhoz, hogy a fogszabályozás eredménye a lehető legjobb legyen, sok esetben szükség van logopédiai beavatkozásra is. A fogak helyzetét ugyanis befolyásolja a nyelv és az ajkak izomműködése, de a megfelelő beszédtechnika és légzés is fontos az optimális eredmény elérése szempontjából. Az ideális fogsor kialakításához nagyon fontos felmérni azt is, hogy milyen izomműködésbeli rendellenességeket szükséges korrigálni. Ebben tudok segítséget nyújtani a hozzám érkező pácienseknek.

  • Iratkozzon fel
    Hírlevelünkre!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Minden jog fenntartva 2015 - Jogi nyilatkozat | Adatvédelmi tájékoztató
Ugrás a lap tetejére