Sokszor a szülők félelme miatt kerülnek a rendelőbe a gyerekek, mivel „annakidején” nekik nem adatott meg a gyermekkori fogszabályozó kezelés lehetősége. Rendezetlen fogazatuk miatt kortársaik gyakran csúfolták őket, és szeretnék gyermekeiket megóvni attól, hogy hasonló szituációba kerüljenek.

Egy jól sikerült fogszabályozó kezelés növeli a gyermek önbecsülését, megelőzheti a tinédzserek gonosz csúfolását. végül is a fogszabályozás=vonzó mosoly, ami egy egészséges önbizalmat adhat a gyermeknek.

Sokan úgy gondolják,hogy a fogszabályozás csak a gyermekek és a tizenévesek számára kivitelezhető. Tény, hogy kisgyermekkortól a felnőtté válásig kialakul az arc megjelenése, a fogak elfoglalják a helyzetüket, az állcsontok befejezik a növekedésüket. Ilyenkor befolyásolhatjuk az arc szerkezetét, a fogak, a harapás helyzetét, hatással lehetünk a külső megjelenésre. A szövetek képlékenyebbek, rövidebb idő alatt tudunk tartós eredményt elérni, mint felnőttkorban. Sok estben az arc fogszabályozó kezelés nélkül nem is tud harmonikussá fejlődni.

Van olyan eset, amikor korán kell beavatkozni. Korai kezelésre ad okot például a nagyon nagy torlódás vagy a nagyon előre álló felső fogak, amelyek ilyenkor sérülékenyebbek, illetve egyéb fogazati problémákat okozhatnak.

Érdemes tehát a gyermekét már 6-7 éves korban egy első konzultációra elvinni. Ekkor felmérjük a növekedési tendenciát, a fogak előtörésének várható idejét. Kiszűrjük a gyermekkori rossz szokások miatt kialakuló esetleges rendellenességeket.

Elsősorban preventív-interceptív beavatkozásokat végzünk, azaz megelőzzük a későbbi súlyos akár arcdeformitásokkal is járó problémákat. Biztosítjuk a normális növekedés-fejlődés, a tiszta beszéd, a kiegyensúlyozott rágás, a szabályos légzés feltételeit. A lehető legegyszerűbb kezeléseket alkalmazzuk a lehető legrövidebb ideig, míg a káros funkciókat kiküszöböljük.

Figyelmeztető tünet lehet a beszédhiba, a gátolt orrlégzés, nyitott szájtartás. Megvizsgáljuk az állcsontok helyzetét, nagyságát. Nem feltétlenül kezdjük el a fogszabályozó kezelést, de következtetünk a legoptimálisabb időre, mikor célszerű elindítanunk a kezelést. Ettől kezdve nyomon követjük a gyermek fejlődését, és általában évenkénti kontrollt ajánlunk.

  • Iratkozzon fel
    Hírlevelünkre!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Minden jog fenntartva 2015 - Jogi nyilatkozat | Adatvédelmi tájékoztató
Ugrás a lap tetejére