Elsősegélynyújtás

 
Online
Book now
Elsősegélynyújtás

Fogszabályozó kezelés alatt ritkán szokott előfordulni olyan probléma, mely azonnali beavatkozást igényel. Azonban, ha bármit észlel, keresse fel ügyfélszolgálatunkat, és mi azt a lehető leggyorsabban orvosoljuk. Ha hosszabb ideig fennáll a sérülés, az veszélyeztetheti a kezelés kimenetelét!

Mi a teendő, ha leesik egy-két tappancs, szúr a drót vagy kidörzsölte az ajkamat a tappancs?

Egy-két tappancs leesése nem jelent problémát, ugyanis ez időben nem hátráltatja a kezelést. Ilyen esetben csak akkor indokolt kérni annak visszaragasztását, ha kellemetlenséget, illetve fájdalmat okoz, valamint ha a gumihúzásba be van vonva az a fog, amelyről leesett a tappancs. Ha három vagy annál több tappancs esett le, kérjük, hívjon bennünket!

Ha szúrja a drót, akkor átmeneti megoldásként viaszból formált golyócskát kell a drót végére szúrni, mely megakadályozza, hogy az ív vége felsértse a nyálkahártyát. Ha ez nem segít, akkor időpont-egyeztetés alapján orvosoljuk a problémát a drót végének lecsípésével. Abban az esetben, ha nem tud azonnal felkeresni bennünket, végső esetben Ön is próbálkozhat a drótvég lecsippentésével.

Ha kidörzsölte az ajkát vagy a nyálkahártyáját a tappancs, akkor ugyancsak a viasz jelenti a megoldást. Ilyenkor a tappancs felszínére kell tapasztani a viaszt oly módon, hogy az védje a száj belső lágy részét.

Gyakran ismétlődő kérdések
összes megekintése

Mit tegyek ha a retenciós készülékem vagy kivehető fogszabályzóm eltört, vagy megsérült?

Kérjen miharamabb időpontot! Gyakran új lenyomatot kell vennünk, így a minta alapján a fogtechnikus meg tudja javítani a törést, azonban bizonyos esetekben új fogszabályzót kell készíteni.

Mit tehetek azért, hogy sikeres legyen a fogszabályozásom?

A fogszabályozásban résztvevő páciens sokat tehet azért, hogy a kezelés során a fogszabályozás eredménye a legrövidebb időn belül egy szép mosoly legyen. Nagyon fontos, hogy aktívan kövesse az orvos tanácsait. Kiemelten fontos a fogak megfelelő tisztítása, a helyes táplálkozás betartása. A rendszeres ellenőrzés kiemelkedően fontos a siker érdekében. A kezelőorvos pontosan tudja, hogy az Ön készülékét milyen időközönként kell aktiválni. Ha ezeket nem tartja be a kezelési idő is megnő.

Ügyelni kell arra, hogy a fogszabályozó készülék ne sérüljön, ne törjön el, vagy a felragasztatott tappancsok ne váljanak le. Ennek érdekében kerüljük a kemény ételeket, a répa rágcsálását például hagyjuk későbbre. A kedvenc karamellás csokoládéról is le kell mondani egy időre, a ragadós ételeket kifejezetten kerülni kell. Az ellenőrzés nemcsak azért fontos, hogy az orvos ellenőrizze a kezelés eredményét, hanem ilyenkor a fogak állapotát, a fogszuvasodást és a fogkőképződést is vizsgálja. Annak érdekében pedig, hogy fogaink a kezelés után se legyenek szuvasak, a megfelelő, alapos, napi többszöri fogmosás elengedhetetlen.

Érdekességek
összes megekintése

Az egyiptomiak furcsa módszere a fogak között rés ellen

Már az ókorban is voltak kísérletek a fogak közötti rések megszűntetésére és a tökéletes mosoly kialakítására. Ásatások során fedezték fel, hogy az egyiptomiak a fogakat egy vékony, állati belekből készített zsineggel húzták össze, így próbálták megszűntetni a köztes hézagokat. Hiába, egy a szép mosoly már akkor nagy jelentőséggel bírt.

Már a maják is használtak fogékszert

2500 évvel ezelőtt a Maja civilizációnak komoly ismeretei voltak a fogakról. Fogaikat ugyanis előszeretettel díszítették ékszerekkel, melyhez kezdetleges fúrót használtak. Sőt, fogaikat sokszor speciális alakúra faragták, hogy minél érdekesebb legyen… A kutatók szerint a maják nagyon jól ismerhették a fogakat, hiszen képesek voltak úgy faragni azokat, és úgy beilleszteni az ékszert, hogy felépítésükben nem esett kár.

NASA találmány a fogszabályzóban

Az egyes fogszabályzóknál használt drótban olyan nikkel-titánium található, melyet a NASA fejlesztett ki, és speciális alakmegőrző tulajdonsággal rendelkezik, mely testhő vagy nyomás hatására aktivizálódik.

  • Iratkozzon fel
    Hírlevelünkre!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Minden jog fenntartva 2015 - Jogi nyilatkozat | Adatvédelmi tájékoztató
Ugrás a lap tetejére