Tisztelt Pácienseink!Tájékoztatjuk Önöket, hogy fogászatunk a koronavírus-járványra való tekintettel a holnapi naptól, vagyis 2020. március 17-től, határozatlan ideig zárva tart. Bővebb információ


Elsősegélynyújtás

 
Online
Book now
Elsősegélynyújtás

Fogszabályozó kezelés alatt ritkán szokott előfordulni olyan probléma, mely azonnali beavatkozást igényel. Azonban, ha bármit észlel, keresse fel ügyfélszolgálatunkat, és mi azt a lehető leggyorsabban orvosoljuk. Ha hosszabb ideig fennáll a sérülés, az veszélyeztetheti a kezelés kimenetelét!

Mi a teendő, ha leesik egy-két tappancs, szúr a drót vagy kidörzsölte az ajkamat a tappancs?

Egy-két tappancs leesése nem jelent problémát, ugyanis ez időben nem hátráltatja a kezelést. Ilyen esetben csak akkor indokolt kérni annak visszaragasztását, ha kellemetlenséget, illetve fájdalmat okoz, valamint ha a gumihúzásba be van vonva az a fog, amelyről leesett a tappancs. Ha három vagy annál több tappancs esett le, kérjük, hívjon bennünket!

Ha szúrja a drót, akkor átmeneti megoldásként viaszból formált golyócskát kell a drót végére szúrni, mely megakadályozza, hogy az ív vége felsértse a nyálkahártyát. Ha ez nem segít, akkor időpont-egyeztetés alapján orvosoljuk a problémát a drót végének lecsípésével. Abban az esetben, ha nem tud azonnal felkeresni bennünket, végső esetben Ön is próbálkozhat a drótvég lecsippentésével.

Ha kidörzsölte az ajkát vagy a nyálkahártyáját a tappancs, akkor ugyancsak a viasz jelenti a megoldást. Ilyenkor a tappancs felszínére kell tapasztani a viaszt oly módon, hogy az védje a száj belső lágy részét.

Gyakran ismétlődő kérdések
összes megekintése

Mit tegyek ha a retenciós készülékem vagy kivehető fogszabályzóm eltört, vagy megsérült?

Kérjen miharamabb időpontot! Gyakran új lenyomatot kell vennünk, így a minta alapján a fogtechnikus meg tudja javítani a törést, azonban bizonyos esetekben új fogszabályzót kell készíteni.

Mit tehetek azért, hogy sikeres legyen a fogszabályozásom?

A fogszabályozásban résztvevő páciens sokat tehet azért, hogy a kezelés során a fogszabályozás eredménye a legrövidebb időn belül egy szép mosoly legyen. Nagyon fontos, hogy aktívan kövesse az orvos tanácsait. Kiemelten fontos a fogak megfelelő tisztítása, a helyes táplálkozás betartása. A rendszeres ellenőrzés kiemelkedően fontos a siker érdekében. A kezelőorvos pontosan tudja, hogy az Ön készülékét milyen időközönként kell aktiválni. Ha ezeket nem tartja be a kezelési idő is megnő.

Ügyelni kell arra, hogy a fogszabályozó készülék ne sérüljön, ne törjön el, vagy a felragasztatott tappancsok ne váljanak le. Ennek érdekében kerüljük a kemény ételeket, a répa rágcsálását például hagyjuk későbbre. A kedvenc karamellás csokoládéról is le kell mondani egy időre, a ragadós ételeket kifejezetten kerülni kell. Az ellenőrzés nemcsak azért fontos, hogy az orvos ellenőrizze a kezelés eredményét, hanem ilyenkor a fogak állapotát, a fogszuvasodást és a fogkőképződést is vizsgálja. Annak érdekében pedig, hogy fogaink a kezelés után se legyenek szuvasak, a megfelelő, alapos, napi többszöri fogmosás elengedhetetlen.

Érdekességek
összes megekintése

Az egyiptomiak furcsa módszere a fogak között rés ellen

Már az ókorban is voltak kísérletek a fogak közötti rések megszűntetésére és a tökéletes mosoly kialakítására. Ásatások során fedezték fel, hogy az egyiptomiak a fogakat egy vékony, állati belekből készített zsineggel húzták össze, így próbálták megszűntetni a köztes hézagokat. Hiába, egy a szép mosoly már akkor nagy jelentőséggel bírt.

Már a maják is használtak fogékszert

2500 évvel ezelőtt a Maja civilizációnak komoly ismeretei voltak a fogakról. Fogaikat ugyanis előszeretettel díszítették ékszerekkel, melyhez kezdetleges fúrót használtak. Sőt, fogaikat sokszor speciális alakúra faragták, hogy minél érdekesebb legyen… A kutatók szerint a maják nagyon jól ismerhették a fogakat, hiszen képesek voltak úgy faragni azokat, és úgy beilleszteni az ékszert, hogy felépítésükben nem esett kár.

NASA találmány a fogszabályzóban

Az egyes fogszabályzóknál használt drótban olyan nikkel-titánium található, melyet a NASA fejlesztett ki, és speciális alakmegőrző tulajdonsággal rendelkezik, mely testhő vagy nyomás hatására aktivizálódik.

  • Iratkozzon fel
    Hírlevelünkre!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Minden jog fenntartva 2015 - Jogi nyilatkozat | Adatvédelmi tájékoztató
Ugrás a lap tetejére