Miért választotta a gyógypedagógiai pályát és azon belül a logopédiát?

Gimnazista koromban nyaranta értelmileg akadályozottakkal tölthettem egy-két hetet „segítőként”. Persze rá kellett jönnöm, hogy ők többet segítettek nekem azokban az időszakokban, mint én nekik. Ezek a nyári elfoglaltságok olyanok voltak számomra, mintha egy nagy sétát tettem volna az „elvarázsolt kastélyban”. Pótolhatatlan pozitív élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodtam. A logopédiát pedig azért választottam második szakként, mert kapcsolódott a kedvenc tantárgyamhoz, a magyarhoz.

Mióta dolgozik logopédusként?

16 éve

Milyen logopédiai problémákkal fordulnak Önhöz a leggyakrabban?

Artikulációs hibákkal, megkésett és/vagy akadályozott beszédfejlődéssel, valamint a nyelvlökéses nyelés okozta funkcionális és beszédbeli eltérésekkel.

Miért fontos időben elkezdeni a kezelést?

Részben az idegrendszeri plaszticitás, bizonyos, az egyes fejlődési folyamatokra érzékeny periódusok nyitottsága, és az artikulációs bázis („berendezés”) viszonylagosan nagyobb fokú alakíthatósága miatt minél korábban, még gyermekkorban.  Ám a változásra való testi-lelki felkészülés komoly elhatározás, mely a távlatokban a kezdeti lelkesedés lankadtával is kitartással párosul, így a logopédiai terápia kezdetét az életkor tekintetében – szerencsére – nyitott végűvé teszi; soha nem késő elkezdeni a változtatást. Minden életmódbeli változás ilyen, így ez is, csak fizikailag és anatómiailag kisebb testfelületre terjed ki.

Hogyan zajlik egy logopédiai foglalkozás?

Minden megkezdett terápiát megelőz egy alapos kikérdezés és vizsgálat a probléma természetére vonatkozóan, megtörténik a terápiás módszer kijelölése és létrejön a terápiás szerződés. Ezt követően az előttünk álló feladathoz igazítva heti/kétheti/havi rendszerességgel zajlanak a foglalkozások. Általánosságban: nagyon fontos a kölcsönös bizalom, a jó hangulat, a megfelelő együttműködés – gyermekek esetében a családdal is – és az adott probléma természetéhez igazított egyénre szabott terápiás eljárás(ok) megválasztása. Gyermekek esetében: nincs foglalkozás játék nélkül…

Mennyire lehet eredményes egy logopédiai kezelés? Milyen tényezőkön múlik a siker?

Alapvetően az együttműködésen és az összhangon múlik. Gyakorolni sajnos muszáj, méghozzá rendszeresen, otthon is. Ha mindenki teszi a dolgát, a logopédiai terápia kimenetele is sikerre van ítélve.

Általában mennyi idő alatt lehet eredményt elérni?

Legkevesebb 6 hónapnyi együttműködés hozza az első „látványos” (hallható és látható) változásokat.

Ön szerint milyen a jó logopédus?

Fontossági sorrendben:

1. Ember

2. Jó szakember

3. Elkötelezett az anyanyelve és az anyanyelvi beszédnorma iránt.

Milyen előnyei van annak, hogy a Dr. Kocsis András Fogszabályzó Centrumban van a logopédiai rendelés?

A kifejezetten harapási rendellenességekkel kapcsolatba hozható, akár az artikulációra is kiterjedő tünetekkel járó hibás izomműködés „átszoktatásának” lehetősége szinte szó szerint karnyújtásnyi közelségbe kerül, a szakmai együttműködés időbeli és térbeli akadályai gyakorlatilag fel sem merülnek. A logopédia és a fogszabályozás kiválóan kiegészíti egymást, hiszen gyakran a feltűnő beszédhibák hátterében olyan csontozatot érintő eltérésekkel találkozunk, melyek szakorvosi beavatkozást és mechanikai támogatást igényelnek. A logopédia lehetőségei így azonnal más dimenzióba kerülhetnek, hiszen az esetmegbeszélések mellett párhuzamosan lehetőség van a szakellátásban való részvételre is.

Mennyi idős volt a legfiatalabb páciense és mennyi a legidősebb? Milyen problémával fordultak Önhöz?

A legfiatalabb egy három éves, megkésett beszédfejlődésű gyermek volt, a legidősebb pedig egy 76 éves afáziás felnőtt volt, aki nem beszélt.

Milyen kihívásai vannak a gyermekekkel való foglalkozásnak?

Az, hogy sem a foglalkozás, sem a gyakorlatok, sem én magam, ne legyünk unalmasak.

Miért fontos a beszédtechnika óra felnőtteknek?

Mert nem tudják, hogy fontos lehet, sokszor nincsenek vele tisztában, mennyi múlhat a beszéd karakterén.

Milyen eredményeket sikerült elérnie? Van olyan, amire különösen büszke?

Érdekes, de nem tudom, mennyire vagyok eredményes… Mindig büszke vagyok, amikor a pacienssel nagyjából egyszerre érezzük azt, hogy az együttműködés elérkezett a végéhez, annak ellenére, hogy ez több mindent is jelenthet.

 

  • Iratkozzon fel
    Hírlevelünkre!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Minden jog fenntartva 2015 - Jogi nyilatkozat | Adatvédelmi tájékoztató
Ugrás a lap tetejére