Tisztelt Pácienseink!Tájékoztatjuk Önöket, hogy fogászatunk a koronavírus-járványra való tekintettel a holnapi naptól, vagyis 2020. március 17-től, határozatlan ideig zárva tart. Bővebb információ


Mi a teendő gumizás esetén, ha a rendelő hosszabb időre zárva tart? Folytatni kell a gumizást vagy szüneteltetni?

 
Online
Book now
Mi a teendő gumizás esetén, ha a rendelő hosszabb időre zárva tart? Folytatni kell a gumizást vagy szüneteltetni?

Mi a teendő gumizás esetén, ha a rendelő hosszabb időre zárva tart? Folytatni kell a gumizást vagy szüneteltetni?

Egyelőre folytatni kell a gumizást. A kiadott mennyiségű gumi további használata javasolt, ha elfogyott, jelezze rendelőnknek.

Van-e bármilyen káros hatása a fogakra nézve, ha tovább gumizza?

Egyelőre nincs, gumizzon tovább!

Mit csináljak, ha leesett az a tappancs (bracket), amihez gumiztam?

Ha a leghátsó alsó tappancs esett le, akkor a leesett tappancs előtti fogra akasszuk a gumit. Arra figyeljünk, hogy mindkét oldalon szimmetrikusan akasszuk be (vagyis, ha jobb oldalon a legutolsó tappancs leesik és egyel előrébb akasztjuk, akkor a bal oldalon is az utolsó előtti tappancsra tegyük).

Mit csináljak, ha több tappancs esett le?

Ha nem zavarja, hogy leestek a tappancsok hagyja rajta az íven, ha zavarja próbálja meg levenni a gumit róla és levenni a tappancsot is az ívről.

Mit csináljak, ha a drót szúrja a számat?

A drót vége körömvágó csipesszel vagy kisebb méretű ollóval levágható vagy fogszabályozós viaszt lehet rá helyezni.

Mi a teendő kivehető készülékek esetén, ha a rendelő hosszabb időre zárva tart? Tekerni kell-e?

A készülék további használata a korábban megbeszéltek szerint. Átmenetileg ne tekerjen tovább!

Hyrax készüléket viselek. Mi a teendő, ha hosszabb ideig nem tudok ellenőrzésre menni?

Az aktiválás (tekerés) fázisában heti kontroll szükséges, ennek betartása esetén nem várható káros következmény. A következő ellenőrzés időpontjáig a megbeszéltek szerint tekerje.

A nyugalmi fázisban (nem kell tekerni) nincs további teendője, káros következmény nem várható.

Mi a teendő rögzített készülék esetén, akiknek levettük volna a készülékét? Aktiválás kell-e vagy bármilyen teendőt igényel-e?

Vigyázzon a fogszabályozó készülékre, hogy lehetőség szerint ne essenek le tappancsok!

Mi a teendő a rögzített készülékes kezelés során, ha eltelik több, mint hat hét? Van-e bármilyen káros hatása?

A fogszabályozó kezelés ideje várhatóan a kimaradt ellenőrzésekkel időarányosan meghosszabbodik, de ezen kívül nem várható káros mellékhatás.

Elengedte a fix sín. Mi a teendő, ha hosszabb ideig nem tudunk korrekciót végezni?

Viselje a kivehető/helybentartó készüléket napi 22 óra hosszat!

Aligner készülékem van. Úgy volt, hogy új sorozatot kapok. Melyik készüléket használjam?

Használja a jelenlegi sorozat utolsó készülékét!

Rögzített készülékem eltávolításra került. Kivehető készüléket viselek. Hordjam tovább?

Az utolsó ellenőrzésen kapott utasítások szerint hordja a kivehető készüléket.

“Lifegő” drót esetén mi a teendő?

A kérdés, hogy hol lifeg. Amennyiben a vége csúszott ki és szúr, a drót vége körömvágó csipesszel vagy kisebb méretű ollóval levágható vagy fogszabályozós viaszt lehet rá helyezni. Ha valahol középen lifeg és nem bántja a nyálkahártyát célszerű a készüléket nem piszkálni, evés közben és fogmosás közben különösen figyelni rá.

Baj lehet abból, ha pár napig nem tudtam/elfelejtettem használni a fogszabályzós gumikat?

Egészség károsító hatása nincs, ha kimarad. Azonban amennyiben utasításokat nem tartja be páciensünk és nem annyit használja a gumikat ahogyan kezelőorvosaink előírták, úgy a fogszabályozó kezelés ideje meghosszabbodhat. Kérjük maradéktalanul tartsa be az előírt használati időt!

Fogszabályzósként elestem és beütöttem a számat. Nagyon fáj, mit tegyek?

Amennyiben a fogakból sem tört le és a tappancsok is a helyükön maradtak, úgy néhány napot követően a fájdalom rendszerint elmúlik. A nyálkahártya sérülés és fájdalom enyhítésére az első néhány napban annak borogatása jótékony hatású.

Szájápolás otthon: hogyan figyeljünk oda szájhigiéniánkra?

Ha fogszabályozót hord, fontos, hogy egy kis plusz időt fordítson a fogai tisztítására. Használjon speciális fogkefét, fogselymet, fogköztisztító fogkefét, melyekkel könnyebbé teheti a megfelelő szájhigiénia fenntartását.  Ha eltávolítható fogszabályozó készüléke van, ezt tisztíthatja fogkefével, fogkrémmel és speciális tabletták segítségével is.

Mit együnk a (nehéz) fogszabályzós napokon?

Bizony előfordulhatnak olyan napok, amikor az embernek nehezére esik az evés a fogszabályozó kezelés alatt. Az érzékenyebbeknél a készülék felhelyezése után, és az állításokat követően is néhány napig gondot jelenthet a rágás – vagy azért, mert feszül a fogsor, vagy azért, mert nem érintkezik rendesen. Ilyenkor pedig jön a nagy kérdés: mit együnk.

Összeszedtünk néhány ételt és azok receptjét is, melyek ezekben a napokban is gond nélkül fogyaszthatók: http://fogszabalyzas.hu/finomsagok/

Repülővel utazhat-e az akinek fogszabályzója van?

Természetesen igen. A repülésnek semmiféle káros hatása nincs a fogszabályozásra.

Érzékeli a repülőtéri fémdetektor a fogszabályozót?

Sokan tartanak a fogszabályozó felhelyezése után attól, hogy a repülőtéri biztonsági rendszerek „becsipognak” a fogszabályozó miatt. Ez a félelem azonban teljesen alaptalan, hiszen a fogszabályozó olyan anyagból készül, amit nem jeleznek a fémdetektorok.

A kivehető fogszabályzó előnyei, illetve hátrányai

A kivehető készülékek számtalan előnnyel bírnak. Könnyen kivehető, így tisztítható mind a fog, mind a készülék. Esztétikailag nem zavaró, a gyermekek is könnyebben tolerálják. Aktiválása és ellenőrzése kevés időt igényel. Lehetőséget nyújt  az állcsontok fejlődésének befolyásolására. Hátránya, hogy a hatékonysága nagyrészt a beteg együttműködésétől, azaz a készülék használati idejétől függ. Nem kezelhető vele minden eltérés, illetve bizonyos életkor után már nem alkalmazható. Ellene szólhat még a viszonylag hosszú kezelési idő.

Étkezés kivehető fogszabályzóval

Evésnél vagy ivásnál a készüléket a szájból ki kell venni (vizet lehet inni vele). Étkezés után mindig fogat kell mosni vagy alaposan kiöblíteni és csak ezt követően lehet visszahelyezni a fogszabályzót a szájba.

Mikor lehet szükség új készülékre?

Abban az esetben, ha vegyes-fogazatban a fogak váltódása a vártnál hamarabb következik be szükséges lehet a meglévő készülékek cseréje, illetve súlyos fogvisszamozdulás/elmozdulás esetén is új készülék(ek) készítésére lehet szükség.

Milyen módon tisztítsuk a kivehető fogszabályzó készüléket?

Naponta legalább egyszer fogkefével és fogkrémmel (kézben!) alaposan meg kell mosni a készüléke(ke)t (igény szerint lehet többször is), valamint hetente-kéthetente legalább egyszer kivehető fogszabályozó készülékhez vagy protézisekhez kapható pezsgőtablettás oldatba kell tenni (egy pohár vízbe feloldani 1 pezsgőtablettát és a fogszabályzót pár órára benne hagyni). Sokszor segít a különféle szájöblítők használata is. Ez különösen akkor javasolt, ha valamilyen fertőző betegségben szenved, vagy akár afta kezelésében is.

Mit tegyek, ha a kivehető fogszabályzó viselésével probléma adódik?

Abban az esetben, ha készülék viselésével bármilyen probléma jelentkezik (tör, nyom, szúr, vág, nem lehet felhelyezni, kifejezetten fáj valamelyik fog, stb.) kezelőorvosát haladéktalanul fel kell keresnie! Ellenkező esetben –ha nem tudja rendesen viselni- a fogak illetve a harapás visszamozdulása következhet be.

Miért szükséges rögzített készülék kivehető készülékkel történő kezelés után?

A kivehető készülékkel történő kezelés után gyakran szükséges rögzített készülék alkalmazása is, hiszen kivehető készülékkel sokszor nem lehet olyan finom fogmozgatásokat végezni, amely a  tökéletes eredmény érdekében elengedhetetlen.  Másrészt gyermekkorban sokszor csak   preventív-interceptív kezeléshez 1-1 részfeladat megoldásához alkalmazzuk őket, a későbbi esetleges súlyos deformitások megelőzéseként.

Végül, de nem utolsósorban az állcsontok növekedésének irányításához alkalmazzuk a legtöbb esetben, melynek célja ebben az életkorban a harmonikus arcforma kialakítása. Ekkor még nem foglalkozunk a rosszul álló fogak helyzetével, hiszen azokat majd egy későbbi időpontban ( fogváltódás után) sokkal egyszerűbb egy felragasztott készülékkel rendbe hozni. Ezeket a kezeléseket hívjuk un. kétfázisú  fogszabályozó kezeléseknek.

Fogszabályozásnál kell-e fogat húzni?

Vannak olyan helyzetek, amikor a megfelelő eredmény elérése érdekében fogat kell húzni. Természetesen már egyre több kezelési mód áll rendelkezésre, és léteznek olyan fogszabályozó technikák, amelyek alkalmazásakor elkerülhető a foghúzás.

Versenyszerűen űzök küzdősportot, belevághatok-e fogszabályozásba?

Mint minden kontakt sportot űző páciensünknek, azt tanácsoljuk, hogy a fogszabályozó készülék mellett viseljen megfelelő minőségű fogvédőt.

A test ütközése révén a száj nyálkahártyája, a fogak is sérülhetnek, különös tekintettel a külső fogszabályozó készüléket viselőknél (kézilabda, kosárlabda, futball, karate, dzsúdó, box, stb.)

Károsíthatja a fogszabályzó az ínyt és a fogakat?

Nem, a fogszabályzó egyáltalán nem károsítja az ínyt, sem a fogakat, de fontos, hogy használata közben megfelelően tisztítsuk fogainkat, hiszen ezáltal megvédhetjük ínyünket és fogainkat a lepedéktől. Fontos kiemelni, hogy a fogszabályzó készülék miatt gyakrabban kell fogat mosni, hogy a fogszuvasodást és az egyéb fogászati problémákat (pl. ínygyulladás, fogkövesedés) elkerüljük, amik hátráltathatják a fogszabályozás folyamatát.

Feltétlenül szükséges a fogszabályozó kezelés, ha fogszabályzó szakorvos szerint szükségem van rá?

Természetesen nem kötelező a fogszabályozás, azonban fontos tudni, hogy ez a döntés fogak egészségére, valamint az életminőségre is kihat. A kezelés elutasításával nem oldódik meg a probléma, sőt, sokszor éppen rosszabbodik a páciens állapota. A rendezetlen fogsor végső soron a fogak elvesztéséhez, és az önbizalom csökkenéséhez vezethet. Szerencsére azonban a fogszabályozás bármely életkorban elkezdhető!

Elektromos fogkefét is lehet használni rögzített fogszabályzó esetén?

Természetesen igen. Sőt, speciálisan fogszabályzósoknak kifejlesztett elektromos fogkefét is lehet kapni. Mivel azonban a fogszabályzó fokozottabban veszi igénybe a fogkefe fejét, ezért érdemes ezeket gyakrabban cserélni.

Milyen gyakran kell fogat mosnom, ha rögzített fogszabályzóm van?

Rögzített fogszabályzó viselése esetén, lehetőleg minden étkezés után, és természetesen lefekvés előtt is mindenképp szükséges a fogmosás. A fogszabályzóra rakódott ételmaradék ugyanis nem csupán esztétikailag előnytelen, hanem komoly fogászati problémákhoz is vezethet. A fogszabályzó tisztításához speciális fogkefék is kaphatóak, ezáltal könnyedén fenntartható a megfelelő szájhigiénia, ami fogszabályzó viselése esetén különösen fontos.

Fogszabályzó eltávolítása után mennyi idővel lehet fehéríteni a fogakat?

Az első kontroll alkalmával. A fogfehérítést egy alapos vizsgálat előzi meg, és amennyiben minden rendben van, akkor javasoljuk a fogfeherítést.

Sérül-e a fogzománc rögzített fogszabályzó eltávolításakor?

A modern eljárásoknak és eszközöknek köszönhetően a fogzománc semmiképpen sem tud megsérülni a fogszabályzó készülék eltávolításakor. A Dr. Kocsis András Fogszabályzó Centrumban minden esetben a lehető legnagyobb körültekintéssel távolítjuk el a rögzített fogszabályzó készüléket.

Meddig kell a retenciós készüléket hordani?

Ez mindig attól függ, hogy milyen mértékű volt a probléma, amit a fogszabályozással orvosoltunk. A viselés idejét miden esetben a kezelőorvos határozza meg, 1-2 évtől hosszabb ideig is terjedhet. A kontrollvizsgálatokra eleinte sűrűbben kell járni, később azonban elegendő ritkábban.

Mit tegyek ha a retenciós készülékem vagy kivehető fogszabályzóm eltört, vagy megsérült?

Kérjen miharamabb időpontot! Gyakran új lenyomatot kell vennünk, így a minta alapján a fogtechnikus meg tudja javítani a törést, azonban bizonyos esetekben új fogszabályzót kell készíteni.

Miből lehet tudni, hogy fogszabályozásra van szükségem?

Általában nehéz megállapítani, hogy szükség van-e fogszabályozásra, hiszen sok esetben akkor is szükséges lehet, amikor látszólag egyenesen állnak az első fogak. De előfordulnak olyan problémák is, amik első ránézésre ijesztőek lehetnek, de idővel maguktól helyrejönnek. A legjobb fogszabályozó szakorvossal megvizsgáltatni a fogakat, aki könnyen meg tudja állapítani, hogy szükség van-e fogszabályozásra.

Nekem csak a fölső fogsorom helyzete zavar, akkor miért kell az alsó fogakat is szabályozni, mikor azok teljesen szépen állnak?

A fogszabályozó szakorvos nem csak az esztétikai szempontokat veszi alapul, hanem a hosszútávú stabilitást és a rágófunkció helyreállítását is.
Magyarra lefordítva, ha az egyik fogsor hibás helyzetű, akkor a másik fogsor is alkalmazkodik hozzá, tehát a másik fogsor is hibás. A kezelést pedig mind a két fogív helyreállításával tudjuk megoldani Így kaphatjuk csak meg a kívánt eredményt.

Mire jók a plakkfestő tabletták?

A lepedéket nem mindig lehet látni a fogakon, mivel színe sokszor hasonlít a fogakéhoz. A lepedék megfestésével azonban könnyebben észrevehetjük ezeket, ugyanis a plakkfestő tabletták megszínezik a fogakat a lepedéknél. Ezáltal hatékonyabb lehet a fogtisztítás.

Előfordulhat-e, hogy tovább tart a fogszabályozás a tervezettnél?

Igen, ez bizonyos esetekben előfordulhat. A fogszabályzás időtartama sok mindentől függ, például – tinédzser vagy gyermekkorban – a növekedés ütemétől, a probléma súlyosságától, illetve attól is, hogy a páciens mennyire együttműködő. Fontos, hogy a páciens betartsa a fogszabályzó szakorvos utasításait is az étkezésre és a szájhigiéniára vonatkozóan.

Mit tegyek, ha nem tudok minden étkezés után fogat mosni és fogszabályzóm van?

A fogmosás minden étkezés után nagyon fontos, ezért ajánlott egy kis fogkefét magunkkal hordani, amivel bárhol fogat moshatunk. Azonban ha egyáltalán nincs lehetőségünk fogmosásra, akkor legalább öblögessünk többször vízzel, vagy szájvízzel, hogy az ételmaradékot lemossuk a fogakról.

Hogyan segíthetek a gyermekemnek elfogadni a fogszabályzót?

A tinédzsereket ha ellenzik a fogszabályzót, akkor érdemes emlékeztetni arra, hogy a készülék csak pár évig lesz fent, de a pozitív hatása egy életen keresztül tartani fog. Nyugodtan meg lehet nekik mutatni ilyenkor fogszabályzós sztárok fotóit is. Az is segíthet, ha már egészen fiatal korban rendszeresen ellátogatunk gyermekünkkel a fogszabályzásra, ahol még ha nem is lesz azonnal szükség kezelésre, de mire odakerül, akkor már könnyebben meg tud barátkozni a gondolattal.

Milyen fogkefével moshatok fogat, ha fogszabályzóm van?

Sokan könnyebbnek találják a fogmosást elektromos fogkefével melyhez kapható olyan fej, ami speciálisan fogszabályzóhoz lett kialakítva, így könnyebben befér a fogszabályzó réseibe. Természetesen hagyományos fogkefét is választhatunk, melynek U vagy V alakú a sörtéje, ezáltal hatékonyabban tisztít, de emellett számos speciális fogkefe is kapható a fogszabályzó tisztításához. Fogselyem használatára is szükség lehet!

Lazábbnak érzem a fogaimat a fogszabályzó miatt. Ez normális?

Igen, ez teljesen normális, bár némileg zavaró lehet, de semmiképp sem vezethet a fogak elvesztéséhez. Néhány hét múlva el fog múlni ez az érzés. A fogszabályozáshoz ugyanis szükséges, hogy a fogakat kissé lazábbá tegyük, hiszen csak ezután tudnak majd a „helyükre kerülni”.

Honnan tudhatom, hogy a gyermekemnek fogszabályozásra van szüksége?

Érdemes a gyermeket már 6-7 éves korban elhozni az első konzultációra. Ekkor felmérjük a növekedési tendenciát, valamint kiszűrjük a rossz szokásokból kialakuló problémákat. Ha a gyermeknek beszédhibája van, gátolt az orrlégzése, vagy gyakran tartja nyitva a száját, akkor az jelezheti, hogy fogszabályozásra lesz szükség.

Fájdalmas-e a fogkőeltávolítás?

Az ultrahangos fogkőeltávolítás okozhat némi fájdalmat, azonban a páciensek érzékenysége ebből a szempontból meglehetősen eltérő lehet. Egyesek semmit nem éreznek, míg másoknak érzéstelenítőre is szükségük lehet.

Káros-e a fogfehérítés?

A fogorvosi ellenőrzés mellett végzett fogfehérítés egyáltalán nem káros, ezt tudományos kísérletek igazolták. Azonban a kezelés után a fognyakak érzékenyebbé válhatnak, de ez rövid időn belül elmúlik.

Vannak-e kerülendő ételek?

Igen vannak. Javasolni szoktuk a ragadós karamellás ételek kerülését. Hasonlóan a gumicukor is bele tud ragadni a fogszabályozó készülékbe, és akár le is tudja feszíteni a fogakról. Bár ha nagyon óvatosan eszünk nem szokott különösebb problémát okozni. Kerülendő, illetve nem javasolt még a sósmogyoró, pisztácia fogyasztása is. Rágózni viszont nyugodtan lehet, az nem szokott gondot okozni.

Vigyázni kell-e az étkezésekre?

A fogszabályozó készülék felhelyezése után pár napig érzékenyek lehetnek a fogak, ekkor a nehezen rágható ételeket javasolt kerülni. Későbbiekben arra kell vigyázni, hogy a keményebb ételekbe, mint pl. az alma, pirítós, ne harapjunk bele, inkább vágjuk fel szeletekre. Ezek lefeszíthetik, lepattinthatják a zárakat a fogakról.

Szükséges-e fájdalomcsillapítót bevenni?

Szerintem nem. Mi sosem szoktuk javasolni, bár ha valaki túl érzékeny, akkor nagyon enyhe nem vényköteles gyógyszert nyugodtan bevehet. Általában az első pár nap kellemetlen, mikor a fogszabályozó készülék felkerül, de a ma használatos modern technikáknak, anyagoknak köszönhetően nem terheljük meg annyira a fogakat hogy ez fájdalommal járjon. A kezelés inkább csak kényelmetlen, mint fájdalmas.

Fájdalommal jár-e a felhelyezés?

A fogszabályozó készülék felhelyezése abszolút fájdalommentes. Letisztítjuk, majd leszárítjuk a fogakat, majd vékony ragasztóréteggel vonjuk be őket. Ezután egyesével helyezzük fel a bracketteket (zárakat). Pontosan illesztjük a megfelelő pozícióba, majd a felesleges ragasztóanyag eltávolítása után egy speciális lámpával megvilágítjuk. Ennek a hatására köt meg a ragasztó. Ezután következik az ív behelyezése, ami szintén nem fájdalmas. Nem kell izgulni!

Családtervezés előtt állok. Vállalhatok-e gyereket addig amíg a kezelés zajlik?

Persze! Ez nem akadály. Nem kell megijedni, a gyermek nem lesz fogszabályozós. Félretéve a tréfát semmi ok az aggodalomra, egyáltalán nincs következménye a felnőtt fogszabályozó kezelésnek a születendő gyermek egészségére. Sőt előfordul, hogy ebben az időszakban kerül fel a fogszabályozó készülék abból a megfontolásból, hogy úgyis otthon marad, nem zavarja a munkahelyén a készülék viselése. Jelenleg 9 kismama jár a kezelésünkre…

Befolyásolhatja-e az ujjszopás vagy cumizás a fogak rendes fejlődését?

Természetesen. A cumizás, de sokkal inkább az ujjszopás is egy olyan speciális „fogszabályozó készülék”, ami mindig kéznél van. Ez a rossz szokás nem csak a fogakat, hanem az állcsontokat is deformálhatja, sokszor beszédhibákat okozva. Ha ez a fogváltódás ideje alatt is fennáll, akkor mindenképpen javasolt fogszabályozó szakorvossal konzultálni.

Milyen idős korban lehet még fogszabályzót hordani?

Manapság a fogszabályozás nincs életkorhoz kötve. Tévhit az a nézet, hogy csak gyermekeknél alkalmazhatunk fogszabályozó kezelést. Rendelésünkön nem ritka az 50 év körüli korosztály sem. Sőt vannak olyan speciális kezelések, amelyeket kifejezetten felnőttkorban alkalmazunk. Gondoljunk csak a fogágybetegség vagy a foghiányok miatt elvándorolt fogak helyreállítására, vagy a fogpótlások elkészítését elősegítő kezelésekre. De ide sorolhatjuk az arcesztétika javítását szolgáló sebészi-fogszabályozó eljárásokat is.

Milyen méretű rendellenesség kezelhető fogszabályzóval?

A mai korszerű technikákkal minden esztétikai, fogazati- és állcsontfejlődési rendellenesség sikeresen kezelhető. Az életkor függvényében sokszor társszakmák segítségével orvosolható csak a probléma. (Esztétikai fogászat, implantológia, szájsebészet, parodontológia)

Kell-e az éjszakai fogszabályzót hordani nappal is?

Az éjszakai fogszabályozó nem pontos kifejezés. A gyermekeknél használható kivehető készüléket napközben is sokat kellene viselni. Minél többet hordja, annál hatékonyabb. Bár tisztában vagyok azzal is, hogy a gyerekeknek nagyon sok délutáni elfoglaltságuk van (edzés, különórák, zene, stb.) és ez akadályozza napközben a készülék viselését, ennek ellenére próbáljunk meg minél több időt kihasználni.

Minimum mennyi ideig szokták a fogszabályzót fennhagyni?

A felnőtt fogszabályozó kezelés átlagos ideje másfél-két év, de ezt nem lehet általánosítani, mert minden eltérés más és más módon kezelhető. Természetesen ezt követi a retenciós (stabilizációs) szakasz, ami épp olyan fontos, mint az aktív kezelés, bár sokan ezt sajnos nem veszik komolyan.

Mennyibe kerül egy belső fogszabályzó, és mi a hátránya?

A belső fogszabályzóknak több csoportja létezik. A manapság használatosak már nem kényelmetlenek, a beszédben sem zavaróak. Talán hátrányukként lehet megemlíteni a nehezebb tisztíthatóságot, bár ha valaki igényes, akkor nem kell több idő a fogmosáshoz a belső fogszabályozás, mint a külső esetén. Az árukat a magas fogtechnikai költség megemeli a külső fogszabályozókkal szemben.

Rögzített fogszabályzó után mindig kell éjszakai?

Ez egy nagyon jó kérdés. Ugyanis a kezelés nem ér véget a rögzített készülék eltávolításával, mivel a fogak szeretnének visszakerülni abba a helyzetbe, ahol éveken keresztül jól érezték magukat (tehát visszakerülni a kezelés előtti állapotba). Ezt kell megakadályozni, az ún. retainerekkel. Ezek sokszor nem „éjszakai”, tehát kivehető készülékek, hanem fix, ragasztott sínek, melyek a fogak belső felszínére vannak felragasztva. Ezt mindig a kezelőorvos dönti el, hogy melyiket alkalmazza.

Az átlátszó (láthatatlan) fogszabályzó is kinyomja a szánkat?

Manapság már olyan lapos és kisméretű fogszabályozó készülékeket alkalmazunk, amelyek abszolút nem tartják el az ajkakat. Ezek a zárak (brackettek) hozzásimulnak a fogfelszínhez, és csak a felhelyezés utáni 2-3 napban érzi úgy a páciens, hogy hú de tele van a szám. (Elnézést a kifejezésért.)

A fogszabályzó zavaró lehet csókolózás közben?

Szerintem nem. Van olyan páciensem, aki direkt izgatónak találja, sőt sokszor direkt előnyös is lehet a készülék, mivel az igényesség az ápoltság egyik kifejezője.

Visszadobom a kérdést: rendezetlen elhanyagolt fogsor vagy fogszabályozó? Lehet választani…

Fogszabályzóval lehet MRI vizsgálatra menni?

Sajnos csak a fémmentes fogszabályozó készülékkel, mivel a fémalkatrészek megzavarhatják a készülék működését. Ha valakinek porcelán, zafírkristály vagy műanyag készüléke van, akkor is el kell menni a kezelőorvoshoz, hogy az ívet vegye ki a vizsgálat idejére. Bár az újabb típusú MR készülékeknél csak akkor okoz gondot a fogszabályozó, ha a képalkotást zavarja. Érdemes a vizsgálat előtt utána érdeklődni.

Állkapocs kattogás, csattogás

Az állkapocs kattogása rágóízületi, fogsorzáródási problémákra utalhat. Ezek általában furcsa hanghatásokkal járnak, kezdetben nem okoznak fájdalmat, de más problémákat okozhatnak, így érdemes kivizsgáltatni őket. Stressz hatására ezek a tünetek erősödhetnek.

A probléma hátterében az állkapocs ízületének nem megfelelő működése, az ízületi porc kopása állhat. A gnatológus, állkapocs specialista harapásanalízis segítségével vizsgálja ki a probléma hátterében húzódó okokat és tesz javaslatot a megfelelő kezelésre.

Előfordulhat, hogy fogak rágófelszínei nem a megfelelő pontban találkoznak egymással, amelynek hatására az állkapocs ízületeiben feszültség keletkezik. Ennek a problémának is lehet a tünete az állkapocs csattogása, kattogása, csikorgása. Ebben az esetben a terápiás sínnel történő kezelés arra irányul, hogy az állkapocs ízületet finoman és kíméletesen visszatereljék a nyugalmi állapotába.

A rágóízület kattogását okozhatja pontatlan fogorvosi, fogtechnikai beavatkozás, nem jól átgondolt fogszabályzó kezelés,vagy jelentkezhet korona, vagy híd felhelyezése után is.

Nem akarok úgy kinézni, mint egy tini, létezik-e nem feltűnő fogszabályzó?

Sokféle ragasztott fogszabályozó létezik. Vannak olyan bracketek, amelyeknek létezik fogszínű vagy átlátszó változata is. Bizonyos sportolóknak, üzletembereknek, művészeti szakmákban dolgozóknak a belső fogszabályozó készüléket ajánljuk, amelyet a fog belső felszínére rögzítünk, így ez a fogszabályozó készülék láthatatlan. Ezek a készülékek ugyan drágábbak, de ez az egyik legmodernebb technológia és ezekkel a kezelési idő is lerövidíthető. A fogorvosunk nemcsak orvosi, hanem esztétikai szempontból is a legmegfelelőbb megoldást fogja ajánlani.

Hogyan kerülhetem el az íngyulladást?

A fogszabályozás ideje alatt a fogmosás nagyobb odafigyelést igényel, hiszen fogak öntisztulása, különösen a fogszabályzó és az íny között jóval kisebb. A lepedék eltávolítása kicsit nehezebb a felragasztott fogszabályozó miatt. Ha a lepedéket nem távolítjuk el a fogakról megfelelően, az íny begyulladhat, vérezhet. A nem megfelelő fogmosás eredménye az ínygyulladáson kívül a fogszuvasodás, amely további fogorvosi kezelést igényel. Ha gyakran vérzik, vagy gyulladt az ínyünk, feltétlenül mondjuk el fogorvosunknak a következő kontroll alkalmával. Sok esetben szükség lehet rendelői professzionális fogtisztításra. Ez átlagosan 3 havonta javasolt.

Mi az a retenciós készülék és mire való?

Nagyon fontos, hogy a rögzített fogszabályozó készülék levételével nem ér végett a fogszabályozó kezelés. Sajnos ezt sokan nem veszik figyelembe. A rögzített fogszabályozó levétele után szükség van a fogak stabilizálására. A retenciós készülék feladata, hogy a fogakat ideális helyükön tartsa azok teljes csontosodásáig. A retenciós készülék lehet kivehető, amit a fogszabályozó szakorvos utasításai alapján kell hordani. Lehet rögzített sín, amelyet a fogak belső oldalára ragasztanak fel, és amely kívülről nem is látszik, nem befolyásolja az étkezést, a fogak tisztítását. A retenciós készüléket az orvos utasítása alapján az előírt ideig kell viselni, hogy a fogszabályozás eredménye tartós legyen és a fogak ne rendeződjenek vissza. A retenciós (helyben tartó) készülékek is rendszeres kontrollt igényelnek , bár jóval ritkábban kell megjelenni velük. A kezelés akkor ér véget, ha a fogszabályozó szakorvos azt mondja, hogy most már el lehet hagyni a készülék viselését.

Hogyan kell tisztítani a kivehető készülékeket?

ALAPOSAN! 🙂

A kivehető készüléknél is fontos a tisztítás és a megfelelő higiénia. A készüléket minden használat után folyó vízzel és fogkrémes fogkefével meg kell tisztítani. A kivehető készüléket saját dobozában tároljuk. A havonta egyszer elvégzett tisztítás egy pohár vízben feloldott fogszabályozó tisztító tabletta segítségével is ajánlott. Ez a gyógyszertárakban beszerezhető.

El kell-e távolítani a bölcsességfogaimat?

A kezelés megkezdése előtt alapos kivizsgálásra, röntgenfelvételekre kerül sor. A bölcsességfogak eltávolítására a fogszabályozó szakorvos tehet javaslatot, de ez attól függ, hogy milyen a fogak helyzete és iránya és van-e vagy lesz-e elegendői hely számukra az állcsontban. A kezelés alatt és a fogszabályozó készülék levételét követően szintén készülnek kontroll röntgenfelvételek, amelyek segítségével a fogorvos látja, hogy nem okoz-e problémát a bölcsességfog. Ha igen, akkor mindenképp javasolt az eltávolításuk.

Mit tehetek azért, hogy sikeres legyen a fogszabályozásom?

A fogszabályozásban résztvevő páciens sokat tehet azért, hogy a kezelés során a fogszabályozás eredménye a legrövidebb időn belül egy szép mosoly legyen. Nagyon fontos, hogy aktívan kövesse az orvos tanácsait. Kiemelten fontos a fogak megfelelő tisztítása, a helyes táplálkozás betartása. A rendszeres ellenőrzés kiemelkedően fontos a siker érdekében. A kezelőorvos pontosan tudja, hogy az Ön készülékét milyen időközönként kell aktiválni. Ha ezeket nem tartja be a kezelési idő is megnő.

Ügyelni kell arra, hogy a fogszabályozó készülék ne sérüljön, ne törjön el, vagy a felragasztatott tappancsok ne váljanak le. Ennek érdekében kerüljük a kemény ételeket, a répa rágcsálását például hagyjuk későbbre. A kedvenc karamellás csokoládéról is le kell mondani egy időre, a ragadós ételeket kifejezetten kerülni kell. Az ellenőrzés nemcsak azért fontos, hogy az orvos ellenőrizze a kezelés eredményét, hanem ilyenkor a fogak állapotát, a fogszuvasodást és a fogkőképződést is vizsgálja. Annak érdekében pedig, hogy fogaink a kezelés után se legyenek szuvasak, a megfelelő, alapos, napi többszöri fogmosás elengedhetetlen.

Jár-e rossz érzéssel a fogszabályzó készülék viselése?

A fogszabályozó készüléket a felhelyezést követően meg kell szokni, hiszen a fogakra felragasztott tappancsok mindenképpen változást jelentenek. Az első időben érzékenyek lehetnek a fogak, előfordulhat az íny, a nyelv, és az ajkak irritációja. Az átmeneti panaszokat különböző módszerekkel tudjuk enyhíteni, például a fogszabályozó problémás részeire felhelyezendő viasszal vagy végső esetben enyhe fájdalomcsillapító tablettákkal. A készüléket a páciensek általában pár nap alatt megszokják és a későbbiekben nem okoz nekik problémát.

Hogy kell fogat mosni ha fogszabályzóm van?

Ha valaki rögzített fogszabályozót hord, nagyon kell figyelni a szájhigiéniára, mivel a készülék körül a lepedék sokkal jobban megtelepszik, mint a sima fogfelszínen. Ajánlatos minden étkezés után az alapos fogmosás az erre alkalmas speciális fogkefékkel. Nagy segítségünkre lehetnek az un. fogköztisztító – kis, egy sörtesorból álló- fogkefék, melyekkel azokhoz az eldugott helyekhez is hozzáférhetünk, ahová a többi fogszabályozós fogkefékkel nem. Léteznek speciális fogselymek is, amelyeket az ív alatt átvezetve tökéletesen megtisztíthatjuk a fogközöket is. Lsd:szájhigiénia

Marad-e nyoma ha leveszik a ragasztott fogszabályzómat?

Nem marad nyoma, mivel olyan eszközzel távolítjuk el a ragasztóanyagot, ami erősebb, mint a ragasztó, de gyengébb, mint a zománc, ezért ha erősen a foghoz nyomjuk a fúrófejet, még akkor sem okozunk kárt a zománcban.

Énekes vagyok, milyen fogszabályozás ajánlott?

A belső, láthatatlan fogszabályozót ajánljuk, hiszen ez nem látszik, esztétikailag nem zavarja a színpadi jelenlétet. A beszédet, hangképzést sem akadályozza, így ez a legmegfelelőbb megoldás. A láthatatlan fogszabályozással ugyanolyan eredményeket érünk el, mint más fogszabályzó készülékekkel.

Milyen életkorban kezdhető a fogszabályozás?

A tejfogazatban csak a nagyon extrém esetekben javasolt a fogszabályozás. Ha a metsző fogak kibújtak (6-7 év), akkor érdemes elvinni gyermekét egy konzultációra. A korai kezelés megkönnyítheti a későbbi kezeléseknél az optimális eredmény elérését.

Lehet-e gyorsítani a fogszabályozást?

A megfelelő eredmény eléréséhez idő kell, amely függ a fiziológiai folyamatoktól és attól, hogy milyen módszert használ a fogorvos. Ne legyünk türelmetlenek, mert a végeredmény kárpótol mindet az esetleges kellemetlenségekért.

Fémallergiás vagyok, mi a teendő fogszabályzás előtt?

A fogszabályozás előtt a fogorvos részletesen kikérdezi a beteget. Ha valakinek fémallergiája van, ma már számos lehetőség van arra, hogy olyan anyagokat használjunk, ami nem vált ki allergiás reakciókat. A legfontosabb, hogy a fogorvos tudjon problémánkról.

Tudok majd fogszabályzóval rendesen beszélni?

A külső készülékek egyáltalán nem zavarják a hangképzést. A belső fogszabályozó esetén, az elején meg kell szokni a fogszabályozót, azonban egy idő után a nyelv hozzászokik, hogy a szájban van egy „idegen test”. Ha megszoktuk a fogszabályozót a beszéd sem okoz semmiféle problémát.

Nagyon érzékenyek a fogaim, befolyásolja-e ezt a fogszabályozás?

A fogak hidegre-melegre  való érzékenységét a fogszabályozás nem befolyásolja. A rögzített fogszabályozó felhelyezése során előfordulhat irritáció, de ez a nyálkahártyán és nem a fogakon jelentkezik.  Érzékeny fogak esetén kerüljük a kiváltó okokat: nagyon hideg, nagyon meleg és savanyú ételek, italok. Ajánlott az érzékenységet csökkentő fogkrémek és szájvizek használata.

Gyorsabban romlik-e a fog a fogszabályozás során?

A rögzített fogszabályozó kicsit megnehezíti a fogmosást a kezelés alatt. Nagyon fontos, hogy mindig alaposan, nagy odafigyeléssel és megfelelő ideig mossunk fogat, hogy a plakkot a nehezen hozzáférhető helyekről is el tudjuk távolítani. A fogszabályozás nincs hatással a fogszuvasodásra, ellenben a nem megfelelő fogmosás igen. Léteznek speciális fogkefék, direkt fogszabályzót viselők számára, illetve ún. fogköztisztító kefék. Ajánlott még fogmosás után a szájzuhany használata is, valamint a fogselyem és a szájöblítők is.

Milyen lépései vannak a fogszabályozásnak? Mire számítsak első alkalommal?

Kattintson a linkre, és végigvezetjük Önt a fogszabályzás folyamatán: http://fogszabalyzas.hu/fogszabalyozas-folyamata/

  • Iratkozzon fel
    Hírlevelünkre!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Minden jog fenntartva 2015 - Jogi nyilatkozat | Adatvédelmi tájékoztató
Ugrás a lap tetejére