Számos esetben előfordul, hogy a szülők nem ismerik fel idejében a gyermekeik fogazati rendellenességeit, amelyek nem csak esztétikai problémát jelentenek, hanem hatással vannak a gyermek rágására, beszédére, légzésére, testtartására és akár emésztési funkciójára is. Ráadásul, ha a korai kezelést elmulasztjuk, akkor egyes rendellenességek a későbbiekben már csak nagyon nehezen és hosszadalmasan, esetenként sebészi módszerekkel korrigálhatók.

Ezen „fogászati kisokos” célja, hogy segítse a szülőket a rendellenességek korai felismerésében, hozzájáruljon a gyermek fogszabályozó kezelésének idejében történő megkezdéséhez.

Mitől szabálytalan gyermekem fogazata?

A rendellenességek kialakulásában általában genetikai tényezők játszanak szerepet, tehát ha a felmenők között találunk szabálytalan fogazattal rendelkezőt, akkor valószínűsíthető, hogy a gyermek is örökölni fogja rendezetlen fogazatát. De előfordulhat olyan eset is, hogy a szülők teljesen szabályos fogazattal rendelkeznek, ennek ellenére a gyermeknél rendellenességek fedezhetőek fel. Ebben az esetben beszélhetünk születési rendellenességekről, – mint például az ajak- és szájpad hasadék, szám feletti fogak, fogcsíra hiányok, abnormális formájú fogak, alsó vagy felső állkapocs fejlődési rendellenességek. Léteznek azonban olyan esetek is, amelyeknél a szabálytalanságok az életmód vagy a rossz szokások miatt létrejött mechanikai hatások eredményeként alakultak ki. Ilyen rossz szokás lehet az elhúzódó cumi, cumisüveg használat, ujjszopás, illetve az az eset is, amikor a gyermek nyelvének helyzete, funkciója rendellenes (ún. nyelvlökéses nyelés). Ide sorolhatóak még a gyermekkori „balesetek” miatt korán elveszített tejfogak, amelyek befolyásolhatják a normális fogváltódás ütemét.

Mi utalhat arra, hogy gyermekemnél fogazati rendellenesség áll fenn?

A tünetek többsége könnyedén felfedezhető, ám vannak olyan jelek is, amelyeket csak a gyermek vagy annak közvetlen környezete számára észrevehető. Érdemes komolyan venni az egymásra érő, megdőlt vagy kiálló fogakat, fogak közötti réseket (jellemzően a metszőfogaknál). A beszédbeli hibák, mint például nem megfelelő artikuláció, selypítés is intő jel lehet. A szabálytalan fogazattal rendelkező gyermekeknél gyakori, hogy ráharapnak a nyelvükre, szájuk belső felére, nem szimmetrikusan csukják össze szájukat, valamint rágás, harapás közben kényelmetlenséget vagy fájdalmat tapasztalnak. Ha gyermeke rendszeresen szájon át veszi a levegőt, akkor nemcsak fül-orr-gégész szakorvosra van szükség, hanem a fogszabályozó kezelés szükségességének kérdése is felmerül, hiszen ilyen esetben túl laza száj-izomtónus alakulhat ki, amely szabálytalan fogazatot eredményezhet. Gyakori fogínyvérzés, gyulladás, fogak közti szuvasodás is fogazati szabálytalanságra utalhat.

Ha a fent felsorolt tünetek bármelyikét észleli gyermekénél, mihamarabb forduljon fogszabályozó szakorvoshoz!

Melyek a leggyakoribb rendellenességek, amelyek előfordulhatnak gyermekemnél?

Torlódás

Az egymást fedő, torlódott fogak elsősorban a front fogak területén látványos. Fogváltódás során látjuk leggyakrabban ezt a problémát, mikor is a tejfogak előtt-mögött, egymás hegyén-hátán bújnak elő a fogak teljes káoszt okozva. A helyhiány miatt előfordulhat, hogy a maradó fog beékelődik és nem képes előtörni a szabályos helyzetében.

torlodas-1

1. kép: Torlódás

Torlódott metszők

2. kép: Torlódott metszők

Torlódás

3. kép: Torlódás

Gyakran előfordul, hogy a tejfog még a helyén van, de már bújik ki a maradó utód nem kis riadalmat okozva ezzel a szülőnek.

Torlódás (fogváltódás)

4. kép: Torlódás (fogváltódás)

Torlódás (fogváltódás)

5. kép: Torlódás (fogváltódás)

Fogak közötti rések

A metszőfogak területére jellemző. A túl nagy rés nem csak esztétikailag zavaró, a gyermek beszédére is hatással lehet, selypítést eredményez. Oka gyakran fogcsírahiány, vagy fogzási rendellenesség.

Felső metszők közötti rések

6. kép: Felső metszők közötti rések

Csírahiány

7. kép: Csírahiány

Metszőfogak előre vagy hátra állása

Ebben az esetben a normál harapáshoz képest a metszőfogak előrébb vagy hátrébb helyezkednek el. A metszőfog kiállása esetén az ajkak nem érnek össze, így szájlégzés alakulhat ki, amely az ajkak gyakori kipirosodásához, gyulladásához vezethet.

Túlzottan előreálló metszőfogak

8. kép: Túlzottan előreálló metszőfogak

Keresztharapás

Keresztharapás esetén az alsó fogak a felső fogak elé zárnak. Keresztharapás jelentkezhet egy-egy fog esetében, de akár a fogsor első vagy hátsó részét is érintheti. Ez a rendellenesség komoly fogíny és fogágy betegségek előidézője lehet. Súlyos formája az. un.: bulldogharapás

Egy fog keresztharapása

9. kép: Egy fog keresztharapása

Elülső keresztharapás:” bulldogharapás”

10. kép: Elülső keresztharapás:” bulldogharapás”

Mélyharapás

Az egyik leggyakoribb fogazati rendellenesség. Mélyharapásról akkor beszélhetünk, ha a felső metszőfogak éle túlzottan fedi az alsó metszőfogakat. Legsúlyosabb esetben az alsó metszők felső éle ráharap a felső metszőfogak mögötti ínybe. A mélyharapás következménye az ínygyulladás és a fogágy pusztulás. A későbbi fogágybetegségek kialakulásának a leggyakoribb oka lehet.

Mélyharapás

11. kép: Mélyharapás

Nyitottharapás

A mélyharapás ellentéte, azaz amikor az alsó és a felső fogak között zárt fogsor esetén rés található. Ilyenkor a gyermek nem tud rendesen harapni, az oldalsó fogaival próbálja meg csócsálni az ételeket. Oka lehet a kóros nyelvfunkció, ujjszopás. Súlyos esetben genetikai háttérrel.

Nyitottharapás

12. kép: Nyitottharapás

Nyitottharapás

13. kép: Nyitottharapás

Szűk felső állcsont

Szűk felső állcsont esetén a felső fogak torlódása figyelhető meg. A szájpadlás jellemzően nem kerek és ívelt, hanem sokkal inkább mélyebb V alakú. Ez az esztétikai problémán túl együtt jár egy rendellenes nyelvhelyzettel, szűk orrjáratokkal, légzési-beszéd- és nyelési zavarral.

Szűk felső állcsont

14. kép: Szűk felső állcsont

Aszimmetria

Akkor beszélünk aszimmetriáról, ha az alsó és felső metszőfogak középső síkja nem esik egybe, azaz a középvonal eltolódott. Ha ez az eltérés nincs korrigálva időben, akkor súlyos akár az egész arcot érintő deformitást is okozhat.

Aszimmetria

15. kép: Aszimmetria

Mi a teendő, ha felismertem, hogy gyermekemnél fogazati rendellenesség áll fenn?

Vannak olyan esetek, amikor érdemes korán beavatkozni. Korai kezelésre ad okot például a nagyon nagy torlódás vagy a nagyon előre álló felső fogak, amelyek ilyenkor sérülékenyebbek, illetve egyéb fogazati problémákat okozhatnak. Ilyen esetekben érdemes mihamarabb fogszabályozó szakorvos tanácsát kikérni.

Mi a Dr. Kocsis Fogszabályzó Centrumban elsősorban preventív-interceptív beavatkozásokat végzünk, azaz megelőzzük a későbbi súlyos akár arcdeformitásokkal is járó problémákat. Biztosítjuk a normális növekedés-fejlődés, a tiszta beszéd, a kiegyensúlyozott rágás és a szabályos légzés feltételeit. A lehető legegyszerűbb kezeléseket alkalmazzuk a lehető legrövidebb ideig, míg a káros funkciókat kiküszöböljük.

A fogszabályozó kezelést nem minden esetben kezdjük el azonnal, de következtetünk arra, hogy optimálisan mikor célszerű azt elindítani. Innentől kezdve nyomon követjük a gyermek fejlődését és általában évenkénti kontrollt ajánlunk.

  • Iratkozzon fel
    Hírlevelünkre!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Minden jog fenntartva 2015 - Jogi nyilatkozat | Adatvédelmi tájékoztató
Ugrás a lap tetejére