Kedves Pácienseink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy Fogszabályzó Centrumunk július 16-tól július 20-ig zárva tart!



 

Rágást nem igénylő menük, avagy mit együnk a nehéz fogszabályzós napokon?

A szépségért meg kell szenvedni. Ez az örök érvényű bölcselet igaz a fogszabályzó viselésére is. Nincs mit szépíteni ezen: bizony előfordulhatnak olyan napok, amikor az embernek nehezére esik az evés. Az érzékenyebbeknél a készülék felhelyezése után, és az állításokat követően is néhány napig gondot jelenthet a rágás – vagy azért, mert feszül a fogsor, vagy azért, mert nem érintkezik rendesen. Ilyenkor pedig jön a nagy kérdés: mit együnk. Az alábbiakban összeszedtünk néhány ételt és azok receptjét is, melyek ezekben a napokban is gond nélkül fogyaszthatók. Mert éhezni ilyenkor sem szükséges.

Rágást nem igénylő ételek

 Tápláló italok:

Kakaó

Ha még tejszínhab is van rajta, igazi kalóriabomba!

Turmixok

Ha csak simán egy banánt tejjel összeturmixolunk, már az is jó megoldás, de bármilyen más gyümölccsel is elkészíthető, sőt, mással is helyettesíthető vaníliától a nutelláig.

Tej

Önmagában is jobb, mint a semmi, de ha mondjuk jól szétáztatunk benne valami gabonapelyhet vagy corn flakes-t, máris laktató reggeli lesz belőle

Rostos gyümölcs-és zöldséglevek

Aki olyan szerencsés, hogy van gyümölcscentrifugája, elkészítheti saját ízlése szerint, a többiek pedig beszerezhetik jó pénzért a dobozos verziót.

 Reggelik, vacsorák

Kefír

Gyümölcsjoghurt

Gyümölcspép

Nem túl szép látvány, viszont finom. Barackot, banánt könnyen pürésíthetünk akár egy villával vagy botmixerrel is, de az almáról sem kell lemondani. Csak keressünk egy kisgyermekes anyukát, akinek van almareszelője és dzsadzsáljuk le rajta a gyümölcsöt. Ha még egy kis kekszport is keverünk hozzá, mennyei babalakomát kapunk.

 Levesek

Erőleves

Főzzünk egy jó húslevest sok zöldséggel, sok hússal, majd mindent szedjünk ki belőle, adjuk a családnak és együk a levet magában. Vagy: csináljunk belőle krémlevest.

Fokhagymakrém leves

Az erőlevesbe (alaplébe) belekarikázunk egy fél fej fokhagymát és megfőzzük benne. A másik feléből kevés liszttel világos rántást készítünk, és besűrítjük vele a levest. Botmixerrel egyneműsítjük, majd főzőtejszínnel gazdagítjuk.

Sütőtök krémleves

Az alaplébe belekockázunk annyi megpucolt sütőtököt, hogy ellepje. Miután megfőtt, botmixerrel krémesítjük. Mézzel vagy cukorral, illetve főzőtejszínnel ízesítjük. Ha tartalmasabb levest szeretnénk, krumplit is főzhetünk bele.

Gombakrém leves

A kiválasztott gombát vagy gombákat olajon, hagymával megpároljuk. Ha kész, megszórjuk liszttel, felöntjük alaplével és tejszínnel. Átrottyantjuk, sózzuk, borsozzuk, majd az egészet pürésítjük.

Brokkoli krémleves

Vajon hagymát és fokhagymát pirítunk, majd felöntjük alaplével és beletesszük a feldarabolt brokkolit. H megfőtt, hozzáadjuk a tejszínt és botmixerrel pépesítjük. Tálaláskor szórhatunk rá reszelt sajtot.

Paradicsomleves

A dobozos, natúr paradicsomlevet egy fej hagymával, cukorral, sóval és ételízesítővel feltesszük főni. Ha a hagyma megfőtt eltávolítjuk belőle. Mehet bele az utolsó pár percben betűtészta is – hamar puhára fő.

Sárgarépa krémleves

Az apróra vágott hagymát olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a felaprított sárgarépát, zellert, krumplit. Felöntjük alaplével. Ebbe belenyomjuk a fokhagymát, beleszórjuk a babérlevelet, egy kis fehérborsot. Amikor már szétfőnek a zöldségek, rúdmixerrel krémesítjük, majd mézet és tejszínt adunk hozzá.

A szépségért meg kell szenvedni. Ez az örök érvényű bölcselet igaz a fogszabályzó viselésére is. Nincs mit szépíteni ezen: bizony előfordulhatnak olyan napok, amikor az embernek nehezére esik az evés. Az érzékenyebbeknél a készülék felhelyezése után, és az állításokat követően is néhány napig gondot jelenthet a rágás – vagy azért, mert feszül a fogsor, vagy azért, mert nem érintkezik rendesen. Ilyenkor pedig jön a nagy kérdés: mit együnk. Az alábbiakban összeszedtünk néhány ételt és azok receptjét is, melyek ezekben a napokban is gond nélkül fogyaszthatók. Mert éhezni ilyenkor sem szükséges.

Főzelékek

Burgonya főzelék

A meghámozott burgonyát vékony karikákra szeljük. Annyi sós vízben tesszük fel, amennyi éppen ellepi. Babérlevéllel puhára főzzük. A habaráshoz a lisztet a tejfölbe keverjük. Hozzáadjuk a sósvizes főtt krumplihoz, kevergetve pár perc alatt beforraljuk. Cukorral, citromlével, majoránnával ízesítjük.

Spenót

Olajon rózsaszín rántást készítünk liszttel, majd rátesszük a megpucolt fokhagymakarikákat, és felöntjük tejszínnel. Beletesszük az enyhén kiolvasztott spenótleveles kockákat, sót, borsot, és lassú tűzön kevergetve főzzük. Ha teljesen felolvadt, akkor a tűzről levéve botmixerrel pürésítjük, majd visszatesszük, és tovább főzzük még kb. 7-8 percet

Egytálételek – bébi módra

Burgonyapüré – az adu ász

Lényegében mindenféle szószhoz elkészíthetjük köretként, és tápláló ételt kapunk. De önmagában is fogyasztható, főleg ha dúsítjuk zellerrel, reszelt sajttal

Paradicsomszósz

Igazából húsgombóc illene hozzá, de ha azzal nem boldogulunk, krumplit is törhetünk bele

Vadas szósz

Kell bele sárga-és fehérrépa, vöröshagyma, babérlevél és egy karika, héjától megszabadított citrom. Az így kevés vízzel megpárolt zöldségeket a babérlevél és a citrom kivételével botmixerrel pépesítjük, majd mustárt és liszttel kikavart tejfölt adunk hozzá és összerottyantjuk

Édes ételek, desszertek

Puding

Zabkása

2 dl tejben 25 g zabpehely fő meg. Ízesíthetjük reszelt almával és fahéjjal, kakaóval, fagyasztott piros gyümölccsel – és minden esetben ízlés szerint cukorral.

Tejbegríz

12 dkg grízt és 10 dkg cukrot megfőzünk egy liter tejben. Ha besűrűsödött, készen is van. Szórhatunk rá kakaót, fahéjat, vagy összekeverhetjük gyümölcsszósszal

Könnyített ételek

– főzelékek, amikor már nem kell teljesen pépes étel, de még jól esik, ha nem kell sokat rágni

Borsófőzelék

A cukorral és kevés sóval felforralt, kevés petrezselyemmel ízesített tejbe öntsünk egy kevés, liszttel elkevert tejet és sűrítsük be. Ebbe kerül a fagyasztott borsó. Csupán pár perc főzésre van szükség, különben íztelenné, keménnyé válik. Ha friss borsóból készül a főzelék, akkor azt a főzés elején bele kell tenni, a tejet azzal együtt kell felforralni.

Répafőzelék

A sárgarépát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd pici olajjal, cukorral és sóval feltesszük párolni. Aki szereti, tehet bele petrezselyemzöldet is. Ha megpuhult, kevés lisztet tejjel összekeverünk, majd felöntjük vele a répát és összerottyantjuk.

Meleg ételek

Halászlé

Menjünk el egy halászcsárdába és vegyünk – ez jóval egyszerűbb megoldás, mint paszírozgatni otthoni, kicsi konyhánkban. Kiválóan fagyasztható hal nélkül – az alaplébe később csak bele kell főzni pár perc alatt a halkockákat.

Lecsó

A hagymát, paprikát karikázzuk fel, a paradicsomot vágjuk kis kockákra. Az olajon először futtassuk meg a hagymát, majd a paprikát, utoljára kerüljön bele a paradicsom. Miután az egész megpuhult, az alap étel készen is van. Gazdagíthatjuk felvert tojással, melyet csak bele kell keverni a főzés végén, vagy ha már boldogulunk vele, akár virslivel is, melyet szintén az utolsó pár percben kell felkarikázás után belefőzni.

Roston hal

Pirospaprikás lisztben megforgatjuk az előre besózott halat, majd kevés olajban átsütjük. A ropogós verzió ebben az esetben nem túl célravezető.

Rántotta

Ehetjük teljesen üresen – azt nem kell rágni, később azonban már mehet bele puhára párolt gomba, paprika, paradicsom, vagy akár kicsit megsütött felvágott is.

  • Iratkozzon fel
    Hírlevelünkre!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Minden jog fenntartva 2015 - Jogi nyilatkozat
Ugrás a lap tetejére